Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak grać supportem?

Ljx

Rekomendowane odpowiedzi

Legenda
Opublikowano

Cześć. Mam do was wszystkich ogarniających LoL'a jak grać supportem. Tzn jak zachowywać się na lini, na co w szczególności zwracać uwagę w każdej fazie gry oraz parę porad do tej pozycji.

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

Podstawowa sprawa - dbasz o wizję, stawiasz wardy na baronie/smoku i w miarę możliwości we wrogiej jungli. Dzięki temu przewidzisz ruchy wrogiego junglera i ułatwisz swojemu counterjunglę. Starasz się czyścić wardy. Druga sprawa - pingujesz gdy widzisz wroga na wardzie, może to uratować komuś życie. No i warto dodać, że to czy grasz pasywnie czy agresywnie na linii zależy w większym stopniu od Twojego adc. (Wiesz że macie silny 2lvl - grasz agresywnie (np. Lucian + Leona)

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Obijaj przeciwnego ADC/Suppa, kładź wardy w ważnych miejscach, jak jungla przeciwnika/smok/baron. Staraj się nie umierać i oddawaj kille swoim sojusznikom ;)
Gdy wbijecie szybciej lvl (np. przeciwnik 1, a wy 2) od razu wbita!

647041416238306889721.png

Legenda
Opublikowano

I przykładowo, którego supporta polecacie całkowitemu noobowi na tej pozycji?

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

Kurde .... 

To wszystko zalezy czym i na co gram .

Na sam poczatek sprobuj Leona/Blitzem .

Popatrz poradniki na te tematy :

Wizja 

Harass

Engage

Potem sprobuj sobie Janne , Thresha - Wedlug mnie dwa najtrudniejsze supporty .

Edited_1.png

Opublikowano

I przykładowo, którego supporta polecacie całkowitemu noobowi na tej pozycji?

Thresh, dość trudny, lecz łatwo się nim nauczyć grać. Ma hak, który poprawi twoją celność, a także latarnie, dzięki czemu możesz uratować życie wielu osobom, dodatkowo ma świetnego pasywa, który dodaje mu armora, jak i AP. Ma też passyw na E, który wzmacnia mu auto atak ;) Samo E też jest dobre, popycha przeciwnika i spowalnia go, świetnie pasuje to do Luciana. Ult daje 99% slowa i bije bardzo dużo bazowo.

Ewentualnie Leonka, same stunny, bardzo łatwy supp, tylko miej głowę na karku i nie wbijaj się jak idiota :D

647041416238306889721.png

Opublikowano

Zależy jakim supportem grasz, osobiście wolę grać takim, który ma leczenie i jest ogromnym wsparciem dla drużyny w late (np. Nami, Sona), bez leczenia na pewno Thresh, Morgana, Leona, Zyra, itd.

Ja lubię grać agresywnie, czyli jako-tako obijać przeciwników, odganiać od farmy, itp. Czasem jest ciężko, gdy przeciwna drużyna też tak robi lub ma często junglera na "tyłach" - wsparciu. Chyba, że mój adc woli grać bardziej defensywnie i farmić, to staram się tylko pilnować, aby miał całe hp.

Na co uwagę zwrócić, hmm... Na pewno na wardy i pilnować, aby "pleców" nie było. No nie wiem, ciężko jest mi tak wyjaśnić. Najlepiej pograć i samemu nauczyć się :p

Opublikowano

Jeżeli zaczynasz grę supportem, polecam Ci Sonę. Zanim przejdę dalej jak grać napiszę dlaczego Sona jest tak dobra, aby uczyć się A-B-C supportowania.

Dawniej poleciłbym Sorakę, ale obecnie Soraka WYMAGA skilla w tym fachu (nie sądziłem że kiedyś to napiszę).
A więc dlaczego Sona?
Ponieważ ma wszystko. To tzw. Jack of all Trades:
Dobry poke.
Jako-taki Burst.
Dobre leczenie.
AoE przyśpieszenie.
Tarcza w dużym AoE.
Buffuje atak sojuszników.
Posiada slow (z pasywki) oraz zmniejszenie obrażeń zadawanych przez wrogiego champa (również pasywka).
Dodatkowo jej ulti jest nie tylko dobrą inicjacją, ale także follow-up'em oraz disengagem.

Nie jest najlepsza w żadnej rzeczy której robi, ale robi ich tak dużo, że można przymknąć na to oko.
Jedyny minus to papierowatość, co osobiście omijam budując dużo zdrowia (Soną z warmogiem dobiłem do złota ;P).

A teraz jak grać?
Agresywnie, lecz rozważnie. Oczywiście wiele zależy od supporta jakim grasz, ale praktycznie każdym z nich Twoim zadaniem jest byciem upierdliwym, złym i wrednym.

Jako, że jesteś tym graczem, który nie musi lasthitować, pilnujesz, aby utrudnić last-hity wrogowi. W swoich runach dla supportów posiadam marki AD, aby móc obijać wroga z autoataków, oraz pancerz flat - aby wytrzymać ewentualne oddanie (działa tylko na tych zasięgowych).
Jeżeli widzisz, że Twój minion ma mało zdrowia, pilnujesz, aż wrogi ADC podejdzie go zabrać. Wtedy dostanie od Ciebie auto. Za którymś razem zastanowi się, czy opłaca mu się lasthitować gdy jesteś w pobliżu. :D W szczególności prawdą jest to na Sonie, gdy wyrzucisz swoje kombo (auto + Q + auto z pasywką).

Jeżeli grasz kimś pokroju Leona lub Blitz, tworzysz strefy zagrożenia. Wrogowie zwykle trzymają się z daleka od krzaków w których akurat siedzisz i myślą dwa razy, zanim zainicjują. Niestety prawdą jest, że granie Leo lub Blitzem, to praktycznie sama agresja i nie masz zbyt wiele opcji poza nią.
Pamiętaj jednak, aby grać z głową! Towerdive na 3 poziomie to niekoniecznie najlepszy pomysł.

Twoją nadrzędną rolą jest ochrona drużyny, więc nie możesz zapominać o wardach. Całe szczęście te zapewni pierwszy (niebieski) kamyk z wardami oraz ew. trinket.
Możesz nawet poświęcić swoją pupę, aby Twój ADC przeżył. Chyba, ze jest słaby, wtedy poświęcaj się dla kogoś innego ;P
Czasem warto wystawić się wrogowi, aby Twoja drużyna mogła zrobić z wroga papkę. Ale postaraj się Tego nie robić ;P Umieranie jest zawsze złe.

Staraj się przyglądać mini-mapce. Często Twój zespół stawia wardy, ale i tak się im nie przypatruje i grają jakby nie mieli wardów. Patrz - powiedzmy - co 5s. na minimapę.
Informuj kiedy zobaczysz wroga na mapie. Nieraz Twój jungler może wykorzystać przewagę, że akurat wrogi jungler śmignął u góry mapy, i przykładowo zabrać jego buffa lub dragona.

Uzupełniaj swoim buildem luki w zespole. Obecnie można itemizować się praktycznie przeciwko wszystkiemu.
Wróg ma dużo AoE? Locket.
Twoja drużyna nie ma potencjału do ścigania wroga? (picknij karmę, lub zbuduj Talizman lub Frost Queen's Claim. Twin Shadows również zdają test.
3/4 AD w drużynie? Herald lub Ardent Censer to dobre rozwiązanie (to drugie kupujemy, gdy możemy z niego skorzystać i mamy te tarcze i heale).
Wróg z dużą ilością CC i możliwością łatwego dostania się do twojego ADC? Michael's Crucible (tylko nie zapomnij go użyć, gdy Warwick ultuje Twojego midera).
Nie możność zakończenia gry, gdyż wróg siedzi pod wieżą? Ohmwrecker!

Czasem warto też zastanowić się nad swoją własną przeżywalnością. Jako Leona czy Thresh to oczywiste, ale wiele osób nie docenia budowania tankowato swoich supportów typu Sona. Jeżeli jesteś w stanie przeżyć dłużej w walce i przez to rzucisz tego heala lub cc więcej, to czemu nie? Niejednokrotnie wróg sromotnie się przeliczał, gdy starał się szybko pozbyć mnie z walki, ale okazywało się, że jestem wystarczająco wytrzymały, aby przeżyć bicie lub tower/dive'a.

wikmk9.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...