Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z linijka

DasteR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zaczynam się troche uczyć C++ i nie rozumiem jednej rzeczy 7 linijka. Wiem ze dla niektorych to jest zrobienie tego w 1 sec ja sie uczę od takiego czegoś.

link do ss: http://scr.hu/26cg/w3a4f

kod 

#include <iostream>
#include <windows.h>
using namespace std;

int main()

for  (int i=15; i>=0; i--)

sleep(1000)
         cout << i <<endl;

cout<<"Rakieta GO";
{
    return 0;
}
Opublikowano

1. po int main() brakuje Ci nawiasu. wstawiłeś do przed cout co jest błędem. Wstawiaj go po int main(). podstawowo wygląda to tak:

#include <iostream>

int main()
{ //zwroc uwage na nawiasy

}

2. jeżeli podczas pętli ma być więcej instrukcji niż jedna to musisz dać nawiasy klamrowe. Np dla Twojej żeby działało musisz dać nawiasy, wygląda to tak:

for(int i = 15; i >= 0; --i)
{
sleep(1000);
cout << i << endl;
}

3. używaj

--i
zamiast
i--
(czemu mozesz sobie wygooglowac)

Twój pełny kod to:

#include <iostream>
#include <windows.h>

//nie uzywam using namespace std;
int main()
{
    for(int i = 15; i>=0; --i)
{
sleep(1000);
std::cout << i << std::endl;
}
std::cout << "RAKIETA GO" << std::endl;
return 0;
}

Formatowanie do dupy bo pisałem w tym edytorze tekstu a nie w IDE

Opublikowano

3. używaj

--i
zamiast

i--
(czemu mozesz sobie wygooglowac)

To tak, jakbyś napisał "używaj pętli while, zamiast do... while".

To, czy użyjesz post, czy pre inkrementacji zależy od tego, co chcesz zrobić.

ㅈㅈ.

Opublikowano

To tak, jakbyś napisał "używaj pętli while, zamiast do... while".

To, czy użyjesz post, czy pre inkrementacji zależy od tego, co chcesz zrobić.

a wiesz ze while i do while jednak sie roznia? do while wykona sie przynajmniej raz a while moze sie nie wykonac ani razu.

@@ lepiej powiedz kiedy uzywac post bo jakos nie widze powodu dlaczego nie uzywac lepszzego sposobu

Opublikowano

a wiesz ze while i do while jednak sie roznia? do while wykona sie przynajmniej raz a while moze sie nie wykonac ani razu.

@@ lepiej powiedz kiedy uzywac post bo jakos nie widze powodu dlaczego nie uzywac lepszzego sposobu

Mam pisać za ciebie program, żeby powiedzieć ci, kiedy masz użyć post, a kiedy pre inkrementacji? To zależy tylko od ciebie.

Odsyłasz innych do googli, a sam nie raczysz sprawdzić, jaka jest różnica. Pierwszy link z googli: http://pl.wikipedia.org/wiki/Inkrementacja

I cytat:

Operatory "pre-" wykonują operacje inkrementacji lub dekremantacji przed innymi operacjami w wyrażeniu, natomiast operatory "post-" wykonują je po wyliczeniu wartości wyrażenia.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Mam pisać za ciebie program, żeby powiedzieć ci, kiedy masz użyć post, a kiedy pre inkrementacji? To zależy tylko od ciebie.

Odsyłasz innych do googli, a sam nie raczysz sprawdzić, jaka jest różnica. Pierwszy link z googli: http://pl.wikipedia.org/wiki/Inkrementacja

I cytat:

czy ja pisze bys pisal program? podaj przyklad nawet nie na podstawie kodu tylko opisu.

poza tym pre jest szybsze(nigdy nie jest wolniejsze od post) i nie tworzy kopii zmiennej

ok ja sobie bylem w stanie w glowie poukladac wszystko i wymsylic przyklad juz nie musisz sie wysilac

Opublikowano

Preinkrementacja zamiast postinkrementacji to dobry nawyk.

Jeśli się używa postinkrementacji z przymusu gdziekolwiek to na 99% jest to wciśnięte na siłę, żeby oszczędzić jedną linijkę kodu. (Czyli dobrze jest rozbić to na dwie linie)

W dodatku na przykład nawet przy iteratorach można się nieźle przejechać na wydajności stosując postinkrementację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...