Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] PIT przy serwerze?

MrGoraj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam piszę ponieważ chciałbym się zapytać jaki dokładnie PIT trzeba rozliczać jeśli się utrzymuję zyski pytanie aktualnie jest czysto retoryczne gdyż dopiero planuje postawić serwer i jeszcze mam pytanie czy coś zmienia jakby konto na homepay.pl było zarejestrowane na danych mojego prawnego opiekuna (nie jestem osobą pełnoletnią) i czy w ogóle mógłbym zrobić coś takiego że pieniądze by przychodziły na "pod konto" bankowe (ponieważ nie jestem pełnoletni nie mogę mieć własnego konta) będę wdzięczny za dokładne wyjaśnienie czemu tak jest 

Zagłosuj na najbardziej oczekiwany typ serwera!

http://www.mpcforum.pl/s/c7d6554

Opublikowano

Za nie podanie i podanie jest kara [chyba]

CPU i5 6600k 4,1GHZ | RAM HyperX SAVAGE 16GB RAMGPU ASUS GTX 1070 ROG STRIX 8GOC |

SSD1 Samsung EVO 850 120GB| SSD2 ADATA SP600 120GB |HDD Toshiba 1TB

Reklama serwera minigames w starym stylu Kliknij tutaj

Opublikowano

Tak możesz zarejestrować na dane swoich prawnych opiekunów, jednak wtedy oni muszą się rozliczyć, bo kasa przychodzi wtedy na ich konto. 
A co do właściwego Pitu poszukaj na innych forach PRAWNYCH (użyj google), tam będziesz miał to lepiej i dokładniej wyjaśnione. 

Opublikowano

Witam piszę ponieważ chciałbym się zapytać jaki dokładnie PIT trzeba rozliczać jeśli się utrzymuję zyski pytanie aktualnie jest czysto retoryczne gdyż dopiero planuje postawić serwer i jeszcze mam pytanie czy coś zmienia jakby konto na homepay.pl było zarejestrowane na danych mojego prawnego opiekuna (nie jestem osobą pełnoletnią) i czy w ogóle mógłbym zrobić coś takiego że pieniądze by przychodziły na "pod konto" bankowe (ponieważ nie jestem pełnoletni nie mogę mieć własnego konta) będę wdzięczny za dokładne wyjaśnienie czemu tak jest 

"(ponieważ nie jestem pełnoletni nie mogę mieć własnego konta)" mylisz się kolego, konto bankowe można mieć od 13 roku życia.

Opublikowano

Tak możesz zarejestrować na dane swoich prawnych opiekunów, jednak wtedy oni muszą się rozliczyć, bo kasa przychodzi wtedy na ich konto. 

A co do właściwego Pitu poszukaj na innych forach PRAWNYCH (użyj google), tam będziesz miał to lepiej i dokładniej wyjaśnione. 

a wiesz może czy nic nie zmienia jeśli pieniądze będą przychodzić na moje "pod konto" zrobione przez mojego opiekuna prawnego i czy w ogóle jest coś takiego dozwolone na homepay?

"(ponieważ nie jestem pełnoletni nie mogę mieć własnego konta)" mylisz się kolego, konto bankowe można mieć od 13 roku życia.

to jest tylko wyjaśnienie dlaczego pod konto bo normalne konto można mieć od 18 roku życia a poniżej można mieć "pod konto" gdzie musi również mój opiekun prawny być i mi je założyć, ma do niego wgląd i te konto nie posiada wszystkich funkcji co normalne konto bankowe

Opublikowano

Z faktu że masz mniej niż 18 lat wynika że masz ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Dokładniej masz prawo zawierać samodzielnie tylko umowy należące do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego. Twoja umowa z Homepay będzie nieważna, o ile nie potwierdzi jej twój opiekun/zawrze w swoim imieniu. Tym samym będą oni mogli odmówić wypłaty zgromadzonych środków, czego prawdopodobnie chcesz uniknąć.

Przy takim układzie rzeczy raczej nie masz podstaw martwić się o PIT. Przychody dzieci rodzice dopisują do własnych podczas rozliczenia rocznego.

Najlepiej uzgodnij wszystko z rodzicami zanim podejmiesz jakiekolwiek działania wiążące. Pozdrawiam.

Opublikowano

PIT 11 bądz PIT 37 =)

Raczej PIT 37 bo zacząłem coś o nich czytać i w 11 było coś o pracy w firmie zatem to chyba się nie tyczy tego co ja chce i mógłbyś jeszcze napisać czemu akurat ten pit?

Z faktu że masz mniej niż 18 lat wynika że masz ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Dokładniej masz prawo zawierać samodzielnie tylko umowy należące do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego. Twoja umowa z Homepay będzie nieważna, o ile nie potwierdzi jej twój opiekun/zawrze w swoim imieniu. Tym samym będą oni mogli odmówić wypłaty zgromadzonych środków, czego prawdopodobnie chcesz uniknąć.

Przy takim układzie rzeczy raczej nie masz podstaw martwić się o PIT. Przychody dzieci rodzice dopisują do własnych podczas rozliczenia rocznego.

Najlepiej uzgodnij wszystko z rodzicami zanim podejmiesz jakiekolwiek działania wiążące. Pozdrawiam.

Temat jest ponieważ mój opiekun prawny nie zna się dokładnie na podatkach i chciałem się tam wszystkiego dowiedzieć żeby wytłumaczyć co trzeba rozliczyć i tam sam chciałbym się trochę dowiedzieć czemu tak i chciałem się upewnić czy mogę ustawić że jak konto jest zrobione na mojego opiekuna prawnego żeby pieniądze szły na te "pod konto"

Opublikowano

Jako że nie jestem specjalistą w dziedzinie prawa podatkowego, mogę tylko odesłać do opracowań:

http://www.pitax.pl/wiedza/poradniki/zrodla-opodatkowania/przychody-maloletnich-dzieci/

Bardziej skomplikowana, ale wyczerpująca wersja:

http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/rozliczenia/271257,Jak-rozliczyc-dochody-niepelnoletniego-dziecka.html

Jednak sugerowałbym zawarcie umowy z Homepay na opiekuna prawnego, przez co będzie mógł się rozliczyć z nich jak ze zwykłych dochodów osoby fizycznej. (Do pewnego poziomu przychodów)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...