Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Głośny komputer

aresorek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co zrobić zeby komputer nie chodził głośno ? Kiedy włączam komputer to po 2 minutach nie wiem jak to powiedzieć ale stopniowo się podnosi hałas z komutera... Tak jagby od najciszego i stopniowo się podwysza można powiedzieć (policzyłem) do 5 stopnia i tak się trzyma i po jakimś czasie się robi normalnie a potem tak samo. Po czyszczeniu komputera w śrotku było tak samo.

Opublikowano

Zadbaj o czystość komputera ;) 
Wyłącz komputer, otwórz obudowę, rozkręć zasilacz i odkurzaczem wszystko ładnie wyczyść...dobrze jest również użyć pędzelka. 

Jeśli po wyczyszczeniu komputer dalej chodzi głośniej niż powinien, to problem może leżeć po stronie technicznej... tzn. Stary sprzęt, uszkodzony wentylator, zbyt nagrzany procesor. 

Możliwości jest wiele.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Zadbaj o czystość komputera ;) 

Wyłącz komputer, otwórz obudowę, rozkręć zasilacz i odkurzaczem wszystko ładnie wyczyść...dobrze jest również użyć pędzelka. 

Jeśli po wyczyszczeniu komputer dalej chodzi głośniej niż powinien, to problem może leżeć po stronie technicznej... tzn. Stary sprzęt, uszkodzony wentylator, zbyt nagrzany procesor. 

Możliwości jest wiele.

Lub zmień chłodzenie. Ile ma już komputer lat? Zawsze tak było?

Ooo komupter ma z 10 lat na nowy mnie nie stać bo nie pracuje :P

I czyściłem komputer w śrotku i tak samo. I sprawdzałem na everście tylko płyta główna miała 66 stopni a inne po około 30.

Opublikowano

Ooo komupter ma z 10 lat na nowy mnie nie stać bo nie pracuje :P

I czyściłem komputer w śrotku i tak samo. I sprawdzałem na everście tylko płyta główna miała 66 stopni a inne po około 30.

Raczej procesor miał 66 stopni, a to już górna granica na Pentium 4.

Opublikowano

Daj screen z HWMonitor ~10 minut po włączeniu PC (lub później, ważne żeby nie było od razu po włączeniu). Sprawdzimy temperatury dokładnie i wysuniemy wnioski.

Opublikowano

Czujnik CPU prawdopodobnie walnięty bo pokazuje stałe 128 stopni, lub HWMonitor źle to odczytuje. Ale widać, że chłodzenie procesora chodzi na 100% obrotów, 4500RPM to jakaś masakra. Przydało by się abyś profilaktycznie wymienił pastę termoprzewodzącą, ale możesz też wydać kasę na marne. Nie znamy temperatur procesora więc trudno cokolwiek stwierdzić, w chwili obecnej możesz jedynie np. w BIOS'ie skręcić obroty wentylatora na chłodzeniu CPU.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...