Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Brak dźwięku i wykrywania słuchawek/głośniów

Zaacny

Pytanie

Opublikowano
Witam!

1)Mam problem z dźwiękiem, który polega na tym, że komputer nie wykrywa podłączanych słuchawek/głośników do tylnego i przedniego panelu.

Porty USB/myszka/klawiatura działają poprawnie.

Mam najnowsze sterowniki Realtek HD Audio, sprzęt dźwiękowy jest wykrywany w menadżerze urządzeń windows-a jak i sam windows nie widzi problemu w odtwarzaniu dźwięku.

W mikserze dźwięku słupek skacze, czyli niby dźwięk jest odtwarzany. Jeżeli sprzęt jest podłączony to co kilka minut wyskakuje komunikat Realtek-a, że sprzęt został podłączony i od razu się odłącza.

Przyznaję ostatnio miałem problem z GPU 

Dokładniej zbrickowełem ją wgrywając zły bios i próbując ją naprawić wpiąłem kartę, gdy komputer był włączony. Skutkowało to wyłączeniem PC przez płytę główną przez funkcję "antyprzepięciową" - problem ostatecznie rozwiązałem)

Jeżeli są sposoby sprawdzenia czy karta będzie żyć/czy jest uszkodzona/naprawy prosiłbym o pomoc.

Płyta główna:

ASUSTeK F1A55-M LX3 R2.0

2) Jeżeli karta dźwiękwa jest martwa to czy muszę ją naprawić (bo przez nią może nie działać nowa) lub czy mogę po prostu kupić nową i wpiąć ją pod PCI?

Jaką polecacie? (do 150zł) Proponowałbym coś od Asus-a, aby był spójny ekosystem (MOBO-GPU-karta dźwiękowa)

Czy karta wpłynie na jakość dźwięku w stosunku do poprzedniej zintegrowanej z płytą?

Czy chwyty marketingowe rzeczywiście pozwolą mi osiągać lepsze wyniki w grach 3D, dzięki rzekomym lepszym dźwięku przestrzennym?

Dziękuję za poświęcony czas! Z tej racji chętnie odwdzięczę sięw postaci tych marnych plusów, których nie skąpię..

Pozdrawiam! ;)

x

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...