Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Dyskusja - Autorskie pluginy na serwerach Minecraft. Ich przeszłość, współczesność i przyszłość. Jak to jest?

Meehoweq

Ówczesne serwery Minecrafta - zbawienie, czy może przekleństwo?  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślisz o autorskich pluginach na serwerach Minecraft?

• Gram tylko na serwerach z takimi pluginami, cenię to sobie.
      3
    • Dobrze, jeśli serwer posiada autorskie pluginy, ale nie przykuwam do tego zbytniej uwagi.
      5
    • Są albo kradzione, albo w ogóle ich nie ma. Ściema. Nie gram na takich serwerach.
      2
    • Fajnie, jeśli taki plugin jest na serwerze, lecz jeśli nie zastępuje jakiegoś powszechnie dostępnego, a dodaje coś nowego.
      6
    • Nie cierpię ich, wolę te z BukkitDEV.
      2
    • Jest mi to obojętne, liczy się dla mnie jakość rozgrywki.
      12
    • Nie mam zdania.
      2
  2. 2. Co myślisz o kradzieży pluginów / wykorzystywaniu przecieków?

• Kradnę kody pluginów i wykorzystuję wycieki. Ułatwiają mi pracę.
      4
    • Nie kradnę pluginów, nie wykorzystuję żadnych przecieków. Nie korzystam z czyjejś ciężkiej pracy, aby ją sobie przywłaszczyć.
      5
    • Nie cierpię tego i tępię!
      10
    • Jest ona dobra.
      2
    • Nie mam zdania.
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj chciałbym poruszyć temat autorskich pluginów na serwerach oraz jak to było z nimi wcześniej i teraz. Zapraszam do wypowiadania się oraz dyskusji na temat.

Zacznijmy od tego, że kiedyś ludzie zakładali serwery z myślą o graczach. Prawdziwą. Wgrywali wtyczki z BukkitDEV i konfigurowali je jak najlepiej (w mniejszym lub większym stopniu).

Nie było czegoś takiego, jak przechwalanki o autorskich pluginach, bo pluginy serwera nie były takie ważne. Liczyła się gra, i to było to! Nie było także blokowania /pl, /plugins i tym podobnych.

Było świetnie, serwer był świetnie zoptymalizowany, grało się też bardzo dobrze. Tylko że niestety nastała

TERAŹNIEJSZOŚĆ.

Czasy dzisiejsze. Zmora zmór. Na co drugiej prezentacji serwera można dostrzec dopisek "Posiadamy autorskie pluginy (pisane przez naszych programistów [no bo kogo by innego? :)])" Coraz częściej zdarza się zmienianie nazw wtyczek w plugin.yml i innych rzeczy. Przywłaszczanie wtyczek, ehh... Kiedyś, żeby przetestować plugin wrzucało się go na serwer. A co teraz robią ludzie? Z ich super wiedzą programistyczną (bez obrazy, ale mówię o osobach, które nie mają pojęcia o języku Java) dekompilują plugin i patrzą sobie na kod. I potem w temacie: -naucz sie javy debilu ALBO -zmien to i to ALBO -noo wiesz kod jest do dupy. Spróbuj wejść na serwer - komendy /pl, /plugins i inne są zablokowane. Ciekawe czemu. Ktoś chce zapytać się o coś, np. doradztwo w sprawie wyglądu panelu TAB i tak dalej, a tu random pyta się "tirexy czy funny czy kwiatuszki czy bananki czy superGunwoGildie201283123v.81231SPECIAL?". No bez jaj, po co takie pytanie? Ataki DDoS. Grief serwerów. Niektóre nicki są już po prostu tak znane, że niektórzy się ich boją. Przykro na to patrzeć.

Temat jeszcze uzupełnię, a tymczasem dostajecie ankietę. Nie mam obecnie czasu na rozpisanie się, więc zapraszam do dyskusji, wyrażania swoich opinii.

Szukasz jakiegoś pluginu/skryptu? Zajrzyj TUTAJ :)

Opublikowano

Mnie się boją. Serio, dostaję minimum raz na tydzień prośbę, żebym nie griefował ich serwera, albo wyzwiska, czemu komuś serwer zgriefowałem, a ja zdezorientowany nie wiem o co chodzi. 

Trudne życie minecraftowego fejma? Oczywiście to ironia. =)

Nie ma sensu dyskutować na ten temat - każdy bardziej ogarnięty wie, że kiedyś było inaczej, lepiej, ciekawiej, ale po co się nad tym rozdrabniać. Zmieniły się czasy, zmieniła się społeczność i nie zmienimy już tego. 

Opublikowano

Ahh,jak ja to lubie:

POSIADAMY AUTORSKIE PLUGINY:

Gildie

Drop

Ranking

Tab

a potem....

Gildie tirexy

drop xcr

ranking z tirexami

tab z gildiami tirexa ;s

ps. zaznaczyłem że kradne pluginy bo chce byc w mafii programistuiuf u wielu ludzi hhehehehehhehehehehehehehehheehhe

lub taki blejk który po 40min wyłączył serwer bo zarobił.

Opublikowano

Bardzo dobry temat, sam go chciałem poruszyć bo to, co się dzieje teraz w magicznym dziale "Publikacje serwerów" sięga dna...

Czy nastała moda na autorskie pluginy? Jeżeli mam płacić programiście (bo przecież po znajomości nikt inny Ci za darmo nie zrobi) za plugin, który ma podobne działanie/funkcjonalność taki jak plugin XYZ na bukkitdev to już kompletna głupota.. No ale cóż...

Co do drugiej rzeczy - zmiana nazwy pluginu to jest kolejne dno dna... Jak można być aż tak wrednym, nieczułym człowiekiem sku******* aby robić takie coś. Przecież autor włożył w to dużo pracy, czasu a co najważniejsze chęci tylko po to żeby Jan Kowalski sobie zmienił autora i nazwę pluginu? Pfff. 

Trzecia sprawa - kradzież kodu źródłowego pluginu. Jeżeli plugin jest open-sourceowy to nie ma sprawy, ale dekompilacja to już lekka przesada.. Rozumiem, można zmienić wiadomości/komendy pluginu na polskie ale nic poza tym, jedyne co to zostawić w spokoju pliczek o magicznej, wszechmocnej nazwie "plugin.yml", który dodaje serwerowi "słeeeeeeg" bo po zmianie staje się autorski.

Pis joł

~~~~

serwer_ourmc.gif

Opublikowano

Ahh,jak ja to lubie:

Gildie

Drop

Ranking

Tab

a potem....

Gildie tirexy

drop xcr

ranking z tirexami

tab z gildiami tirexa ;s

ps. zaznaczyłem że kradne pluginy bo chce byc w mafii programistuiuf u wielu ludzi hhehehehehhehehehehehehehehheehhe

hehehhe napisał to typ którego pluginy to 90 % xcr ... :)

@topic co tu mówić, są pseudo programisci @up1 ,dobrzy programisci @1361622928-U485574.pngup2 ,oraz ci co się uczą @Ja :D

teraz "autorski plugin na gildie" to w większości tirex, tak jak @up1 pisał ...

Ja staram się nie korzystać z czyjegoś kodu, lecz czasami są rzeczy które trzeba od kogos PRZEPISAC, a nie CTRL + C + CTRL + V ..... 

Teraz gimuski uważają ze maja pluginy, a są to skripty i ta wojna "Skript jest lepszy bo..." K***a ludzie, skript to tez plugin, nie będzie zabierał mniej ramu tylko więcej, bo przechowuje więcej zmiennych w ramie :D

Tyle od pandy 

Pozdrawam Padaambo.

_____________________________________________________________________________________________________________________

http://www.mpcforum.pl/topic/1300329-mcpadaambonet/
_____________________________________________________________________________________________________________________
Chcecie Survival + Gildie ? Jesli tak to napisz jaki,oraz co chciałbyś na nim zobaczyc  :)

Opublikowano

Pomimo tego, że miałem już wiele serwerów na żadnym z nich nie znalazł się żaden z tego typu pluginów. Od początku tego wielkiego "boomu" miałem jedno zdanie na ten temat i wciąż je utrzymuje. Serwery posiadające w opisie informację o AŁTORSKIH PLAGINAH OD NASZEGO SUPERHIPER TEHNIKA  po prostu sprawiają, że pojawia mi się uśmiech na twarzy, bo mam straszną bekę z tego typu ludzi co myślą, że to przyciągnie więcej graczy na ich serwerki. Jednym słowem, nie owijając w bawełnę są dla mnie wielkim gównem. 

@NoNewbie / @1361622928-U485574.pngBotOfMinecraft

a niestety nie mogę się z Tobą zgodzić, jest jeszcze wiele graczy, którzy tęsknią za normalnymi serwerami (normalny serwer postrzegam jako taki, który posiada podstawowe pluginy, z kilkoma ewentualnymi dodatkami) właśnie stawiam taki serwer, więc jak co to zapraszam

ezgif.com-add-text1ee3bf.gif

Opublikowano

jedyna grupa osob ktore nie zagraja na serwerze bez autorskich pluginuf 

to gowna max 15 lat 

grajace na hartkorach u eskakaefa, emcehace albo innych kleszczersach 

Zauwaz ze skkf ma autorskie pomysly. Antylogout, stoneiarki, sektory, bazary, podbijanie gildii i te takie drobniejsze rzeczy typu nowy generator netheru, butelki sie lowi. Mchc tylko kopiuje a jak widac nie wychodzi. mchc 13/5000 - skkf 91/3000. (malo bo jest 24 prawie).

Sorry ale jednak skkf byl pierwszym serwerem HC w Polsce wiec juz troche doswiadczenie maja.

Pomimo tego, że miałem już wiele serwerów na żadnym z nich nie znalazł się żaden z tego typu pluginów. Od początku tego wielkiego "boomu" miałem jedno zdanie na ten temat i wciąż je utrzymuje. Serwery posiadające w opisie informację o AŁTORSKIH PLAGINAH OD NASZEGO SUPERHIPER TEHNIKA  po prostu sprawiają, że pojawia mi się uśmiech na twarzy, bo mam straszną bekę z tego typu ludzi co myślą, że to przyciągnie więcej graczy na ich serwerki. Jednym słowem, nie owijając w bawełnę są dla mnie wielkim gównem. 

Tez mnie to bawi a bawi jeszcze bardziej gdy wchodze na serwer wpisuje magiczna komende a tam wszystko z dev.bukkit

Nie chodzi mi o to ze nie autorskie tylko ze pisza "autorskie pluginy" itp...

a27BfZc.jpg

#Typowo_na_MPC

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj chciałbym poruszyć temat autorskich pluginów na serwerach oraz jak to było z nimi wcześniej i teraz. Zapraszam do wypowiadania się oraz dyskusji na temat.

Zacznijmy od tego, że kiedyś ludzie zakładali serwery z myślą o graczach. Prawdziwą. Wgrywali wtyczki z BukkitDEV i konfigurowali je jak najlepiej (w mniejszym lub większym stopniu).

Nie było czegoś takiego, jak przechwalanki o autorskich pluginach, bo pluginy serwera nie były takie ważne. Liczyła się gra, i to było to! Nie było także blokowania /pl, /plugins i tym podobnych.

Było świetnie, serwer był świetnie zoptymalizowany, grało się też bardzo dobrze. Tylko że niestety nastała

TERAŹNIEJSZOŚĆ.

Czasy dzisiejsze. Zmora zmór. Na co drugiej prezentacji serwera można dostrzec dopisek "Posiadamy autorskie pluginy (pisane przez naszych programistów [no bo kogo by innego? :)])" Coraz częściej zdarza się zmienianie nazw wtyczek w plugin.yml i innych rzeczy. Przywłaszczanie wtyczek, ehh... Kiedyś, żeby przetestować plugin wrzucało się go na serwer. A co teraz robią ludzie? Z ich super wiedzą programistyczną (bez obrazy, ale mówię o osobach, które nie mają pojęcia o języku Java) dekompilują plugin i patrzą sobie na kod. I potem w temacie: -naucz sie javy debilu ALBO -zmien to i to ALBO -noo wiesz kod jest do dupy. Spróbuj wejść na serwer - komendy /pl, /plugins i inne są zablokowane. Ciekawe czemu. Ktoś chce zapytać się o coś, np. doradztwo w sprawie wyglądu panelu TAB i tak dalej, a tu random pyta się "tirexy czy funny czy kwiatuszki czy bananki czy superGunwoGildie201283123v.81231SPECIAL?". No bez jaj, po co takie pytanie? Ataki DDoS. Grief serwerów. Niektóre nicki są już po prostu tak znane, że niektórzy się ich boją. Przykro na to patrzeć.

Temat jeszcze uzupełnię, a tymczasem dostajecie ankietę. Nie mam obecnie czasu na rozpisanie się, więc zapraszam do dyskusji, wyrażania swoich opinii.

Może dlatego robi tak każdy (też ja), ponieważ dzieci się jarają tym, ooo ma autorskie pluginy, serwer jak u skkff itp. No co zrobisz z tym :)

Opublikowano

#MAFIAGIMBUSOWPROGRAMISTOWHAJSOWNIKO xD

Według mnie to już zaszło za daleko tego jest od warszawy do berlina tych "autorskich plugininów". Kiedy nauczyłem się Javy próbowałem napisać jakie kolwiek pluginy pod serwer z gildiami lecz się zniechecałem że i tak to nie ma sensu bo istnieje już parenaście takich samych pluginów. Po co tworzyć coś jeśli już istnieje?

Pozdrawiam 

Opublikowano

@Rettiwer Dobrze mówisz, ale np. plugin na gildie to xcrGuilds - nie jest objęty prawem autorskim, a ludzie gryzą się, pozywają się nawet do sądu, bo przecież złamanie prawa... Jeszcze Seripowi bana permanetnego dajcie ;)
Kilku bądź jeden użytkowników o to prosiło, a więc porozmawiajmy o autorskich silnikach.

Pierwsza rzecz. Autorski silnik to silnik do gry Minecraft pisany od podstaw. TO NIE PRZERÓBKA CraftBukkita.

Druga rzecz. Zmiana kodowej nazwy silnika - po co to?
Kiedyś na serwerach używało się craftbukkita i tylko niego. Rozumiem Spigota, bo jest to zoptymalizowany silnik, ale ludzie, no bez przesady...

"Autorski pisany przez naszych programistów, silnik pozwalający na grę od wersji 1.7.2 do 1.7.9"

Zapraszam do dyskusji na ten temat.

Szukasz jakiegoś pluginu/skryptu? Zajrzyj TUTAJ :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja tam buduję swój serwer... Nic nie będzie ukryte :D żadnych no /pl Po co? skoro posiadam pluginy w większości z Bukkit.org ?

Jedyny plugin, który będzie autorski to plugin, który nie istnieje mianowicie na działki... więcej nie będę tłumaczył bo po co? Wystarczy wejść w mój profil i zobaczyć prezentacje serwera :D

Pomogłem ? Wiesz co zrobić :D

Opublikowano

@Rettiwer Dobrze mówisz, ale np. plugin na gildie to xcrGuilds - nie jest objęty prawem autorskim, a ludzie gryzą się, pozywają się nawet do sądu, bo przecież złamanie prawa... Jeszcze Seripowi bana permanetnego dajcie ;)

Po czym wnioskujesz że nie jest objęty prawem autorskim? :D

Pierwsza rzecz. Autorski silnik to silnik do gry Minecraft pisany od podstaw. TO NIE PRZERÓBKA CraftBukkita.

CraftBukkit wtedy też nie jest autorskim silnikiem ;3, to tylko przeróbka kodu mojangu.

Ale co do pisania że "autorskie" bo dodał 2 rzeczy i zmienił nazwę... to tak, to przesada :D

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Ahh,jak ja to lubie:

Gildie

Drop

Ranking

Tab

a potem....

Gildie tirexy

drop xcr

ranking z tirexami

tab z gildiami tirexa ;s

te twoje tez mam ale troche slabe !

________________________________________________________________________________________________________________________

WELCOME!!

_________________________________________________________________________________________________________________________

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...