Skocz do zawartości
  • 0

Czy dam rade zainstalować system na czysty komputer.

EvilBadDay

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Aż 60 gb myślałem ze na system wystarczy z 5 gb. Dlaczego warto mieć w zapasie?

5gb to może na jakiegoś linuxa albo coś. Na windę + stery + różne pliki które chcąc nie chcąc będą Ci się zapisywać na partycji systemowej powinieneś posiadać co najmniej 16gb (32bit) lub 20gb (64bit). A i tak w praktyce 20gb Ci nie starczy bo nigdy nie starcza, weź z 40~50gb.

Instalacja systemów Windows 7/8 jest banalnie prosta. Jak masz wątpliwości to są poradniki w necie, wystarczy poszukać.

A jeśli będę tworzył partycje i chcę mieć 2 (jedna na system a drugą na multimedia czyli gry,filmy i muzyka.) To ile GB przydzielić na Windows 7 Home Premium?

Aż 60 gb myślałem ze na system wystarczy z 5 gb. Dlaczego warto mieć w zapasie?

Nope, czysty Windows 7 zajmuje chyba 10 GB (nie jestem pewny). Ja mam 50 GB na partycji systemowej, z czego 21 GB jest zajęte.

W zapasie warto mieć dodatkową przestrzeń, ponieważ większość programów zapisuje na niej swoje pliki. Do tego sterowniki, pulpit (wszystko, co się na nim znajduje jest zapisane na partycji systemowej), konta użytkowników, plik stronicowania (chociaż jego lokalizację da się zmienić), pamięć podręczna przeglądarek internetowych, itd.

Proponuję ci zainstalować system na partycji o rozmiarze przynajmniej 40 GB. Ale im więcej, tym lepiej.

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum Czy dam rade zainstalować system na czysty komputer.   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...