Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Porada w sprawie tabletu.

Smaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam do was pytanie w sprawie wyboru tableta graficznego.

Przeglądałem sieć w poszukiwaniu jakiś porad w tej sprawie i doszukałem się, że pod ekran 1920x1080 najlepsza są tablety a5/a4.

I tu pojawia się problem gdyż po przeszukaniu allegro znalazłem tylko jeden fajny tablet ale jest on a6 (Wacom Intuos Manga CTH-480MS).

Możecie mi coś doradzić? Czy to bujda, że pod fullHD za mały jest tablet a6 lub podajcie jakiś inny do 400 zł.(tablet dla średnio zaawansowanego rysownika mangi, który che przejść na cyfrowe dzieła)

Liczę na logiczną wypowiedź.

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Opublikowano

Pierwsze słyszę, że rozmiar ekranu/rozdzielczość ma coś wspólnego z tabletem. Ja osobiście mam tablet a6 i a4, a monitor fhd. Przecież on sam się dopasowuje do rozdzielczości, a raczej rysik działa na identycznej zasadzie, co mysz komputera. Kupując mysz raczej nie patrzysz na parametry typu rozdzielczość monitora, prawda? :)

Jeżeli już szukasz tabletu na początek, to ja Ci polecam jakiś z firmy wacom lub pentagram i najlepiej a4. A5/6 są za małe, niewygodne bardzo. Na pewno nie nadają się do rysowania, jeżeli ktoś nie miał wcześniej z tabletem obycia.

Edit: Myślę, że ten nie jest najgorszy :) (sama bym go chciała ze względu na program :D)

Aczkolwiek wydaje się (mi) trochę mały. Najlepiej weź sobie kartkę a4, obrysuj rozmiary tabletu (obszar roboczy) i zobacz, czy Ci pasuje.

http://allegro.pl/tablet-graficzny-wacom-intuos-manga-cth-480ms-i4706949126.html

Ja osobiście nie dałabym rady na a6 rysować ;x

Edit2. Tutaj masz pentagrama (ja osobiście bardzo polecam ich tablety, sama mam taki stary, ale jary a4)

http://allegro.pl/tablet-graficzny-pentagram-designer-p2700-4000lpi-i4709955025.html

Cena mniejsza, a rozmiar większy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...