Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor się przegrzewa

NidoranChannel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, już mówię o co chodzi, więc kiedy włączam mój komputer na 5sekund od włączenia wyłącza się 89 stopni procesora (po prostu się przegrzewa.

Rozkręciłem radiator, nałożyłem pastę zobaczyłem czy nic nie przeszkadza w wiatraczku, przedmuchałem wszystko, kurz usunąłem a tu znowu to samo, przegrzewa się!

Za pomoc albo rozwiązanie problemu nagradzam bardzo dużą ilością lajków, mogę nawet kupić PSC, bardzo mi na tym zależy, jeszcze raz HELP ME!!!

Opublikowano

Jakiej pasty użyłeś?

Dobrze ją nałożyłeś?

Jaką masz obudowę?

Jaki masz zasilacz? Podaj pełną specyfikację PC.

Jakiego używasz chłodzenia CPU?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Jakiej pasty użyłeś?

Dobrze ją nałożyłeś?

Jaką masz obudowę?

Jaki masz zasilacz? Podaj pełną specyfikację PC.

Jakiego używasz chłodzenia CPU?

1. Termo przewodząca pasta do procesora.

2. A jak powinno? Nałożyłem tylko na środek procka i rozprowadziłem patyczkiem po całej powierzchni.

3. Obudowa Pro Data Cooler Master.

4. 3.40ghz 8 rdzeni, 64bit 8gb ram, AMD Radeon HD 6700 Series,  intel core i7 2600k, zasilacz GPS-450A

5. E98376-001 Foxconn Intel DC12V 

Mam taki zasilacz http://olx.pl/oferta/zasilacz-chieftec-gps-450a-450w-CID99-ID5fXQf.html

Obudowa b.podobna do tej http://images.bit-tech.net/content_images/2010/02/cooler-master-cm-690-ii-case-review/7.jpg

Opublikowano

1. Termo przewodząca pasta do procesora.

2. A jak powinno? Nałożyłem tylko na środek procka i rozprowadziłem patyczkiem po całej powierzchni.

3. Obudowa Pro Data Cooler Master.

4. 3.40ghz 8 rdzeni, 64bit 8gb ram, AMD Radeon HD 6700 Series,  intel core i7 2600k, zasilacz GPS-450A

5. E98376-001 Foxconn Intel DC12V

1. Podaj nazwę tej pasty.

2. Jest masa poradników w internecie, zobacz/przeczytaj kilka i sam odpowiedz sobie na pytanie, czy dobrze to zrobiłeś. Link.

3. Nie znalazłem takiej obudowy.

4. Nie o to mi chodziło. Producent + model każdego podzespołu, dla przykładu, popatrz na moją sygnaturkę.

5. Czyli zwykłe, boxowe chłodzenie. Polecałbym ci je wymienić na coś lepszego (chociaż nawet przy tym temperatury są zbyt wysokie).

Czy przed nałożeniem pasty usunąłeś resztki starej pasty z CPU i radiatora?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Nie tylko ja pomagam na forumku, więc napisz, jaki masz sprzęt tutaj.

Modelu obudowy już nie musisz podawać, chciałem tylko wiedzieć, czy nie jest to jakaś mała obudowa z funkcją piekarnika.

Podkręcałeś CPU? Może zmieniałeś prędkość wiatraka? Przywróć ustawienia fabryczne w BIOSie.

Kiedy zaczął się problem z przegrzewaniem się CPU?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Da się tu wstawić parę foto bo mam na tym kompie.

Informatyk składał kompa prawie 3 lata temu nic nie robiłem.

Ale wiem że były podkręcane rdzenie z 4 do 8. PS: Jak mam przywrócić domyślne ustawienia jak nawet biosu nie odpalę i już się wyłącza. Ale są domyślne bo nie dawno ustawiłem kiedy jeszcze mogłem do biosa wejść.

Problem zaczął się 2 tygodnie temu, wcześniej raz po raz się przegrzewał ale nic specjalnego.

Opublikowano

Da się tu wstawić parę foto bo mam na tym kompie.

Informatyk składał kompa prawie 3 lata temu nic nie robiłem.

Ale wiem że były podkręcane rdzenie z 4 do 8. PS: Jak mam przywrócić domyślne ustawienia jak nawet biosu nie odpalę i już się wyłącza. Ale są domyślne bo nie dawno ustawiłem kiedy jeszcze mogłem do biosa wejść.

Problem zaczął się 2 tygodnie temu, wcześniej raz po raz się przegrzewał ale nic specjalnego.

Nie da się zwiększyć ilości rdzeni w CPU. Można je jedynie odblokować (ale tylko w przypadku wybranych modeli w prockach AMD).

BIOSa możesz zresetować wyciągając na kilka sekund baterię z płyty głównej, albo zwierając dwa piny podpisane "CMOS Clear" (albo podobnie). Robisz to przy wyłączonym komputerze.

Jeżeli rzeczywiście w BIOSie są ustawienia fabryczne i dobrze nałożyłeś pastę, to przychodzą mi do głowy tylko 4 rzeczy: 

Uszkodzony CPU, uszkodzona płyta główna, uszkodzony zasilacz lub coś nie tak z chłodzeniem (wymień je, jeśli możesz). Ewentualnie, pasta jest do kitu - kiedy ją kupiłeś? 

Jeśli masz taką możliwość, to sprawdź napięcia zasilacza (potrzebny jest do tego miernik) - link.

Jest jeszcze taka opcja, że czujnik temperatury podaje fałszywe informacje. Włącz PC, jak temperatura będzie wysoka, to go wyłącz i sprawdź palcem, czy rzeczywiście radiator jest gorący. Chyba, że masz jakieś urządzenie, którym możesz zmierzyć temperaturę (nie chodzi mi tu o zwykły termometr).

ㅈㅈ.

Opublikowano

A przewiew w obudowie poprawny?

Nie wiem jaką j***** cegłe by musiał mieć i wstawić to mobo i cala reszte  żeby bez dopływu powietrza  mu się od tego 90 stopni w 5 sekund robił.

A nie spierdoliłeś czegoś w biosie ? Bo jeśli tam nic nie ruszałeś, i resetowałeś zworką, no to albo masz uszkodzony czujnik, albo całe mobo jebło.

Ewentualnie, pasta jest do kitu - kiedy ją kupiłeś?

Nawet jeśli pasta była by tak c*****a, To również nie zrobiło by w 90 stopni w 5 sekund na nie overclockowanym procku.

Opublikowano

Nawet jeśli pasta była by tak c*****a, To również nie zrobiło by w 90 stopni w 5 sekund na nie overclockowanym procku.

Ta "c*****a" pasta traci swoje właściwości - nie przekazuje ciepła do radiatora. Wręcz przeciwnie - działa tak, jakbyś nałożył na CPU koc. Na moim i3 bez OC miałem podobnie - sylikonowa pasta i kilka sekund po uruchomieniu PC miałem już ponad 70*C.

Panowie kupiłem nowe chłodzenia , niestety nic nie poprawiło. Ale komp działa i się nie wyłącza, mam coś robić czy może tak zostać?

Nie może tak zostać, temperatury są za wysokie. Masz możliwość sprawdzenia CPU na innym sprzęcie? Załatw sobie też miernik i sprawdź zasilacz.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Ta "c*****a" pasta traci swoje właściwości - nie przekazuje ciepła do radiatora. Wręcz przeciwnie - działa tak, jakbyś nałożył na CPU koc. Na moim i3 bez OC miałem podobnie - sylikonowa pasta i kilka sekund po uruchomieniu PC miałem już ponad 70*C.

Nie wiem, być może, dlatego to jest powód do używania markowych past a nie za 1zł z allegro.

Opublikowano

Nie rozumiem , jakiego spartana.

Kupiłem titana, dołączyli pastę, taka biała.

Posmarowałem i lipa.

Zazwyczaj na produktach jest jakiś rzucający się w oczy napis. To jest marka, a gdzieś obok powinien być mniejszy napis, który mówi, co to za produkt. Przecież kupując samochód nie napiszesz ogłoszenia "kupię samochód, jakiś biały".

Jeśli rzeczywiście nie ma żadnych informacji na tej paście, to raczej nadaje się ona tylko do kosza.

Radiator dobrze przylega do CPU?

Możesz sprawdzić, czy inny CPU na tym sprzęcie będzie się przegrzewać (pożycz procesor od kolegi, czy coś)?

Na płycie nie ma żadnych spuchniętych kondensatorów, czy innych, "podejrzanych" rzeczy?

Sprawdź napięcia zasilacza.

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...