Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy Bóg stworzył świat?

Poslaniec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym wprowadzić dyskusje czy Bóg stworzył świat...  bo wiecie co mnie dziwi? są dowody na to że człowiek powstał z bakterii   "cyjano-bakterie, czyli niebiesko zielone glony nauczyły się wykorzystywać wodór" <- zapoczątkowanie stworzenia człowieka, dobrze przejdźmy do stworzenia świata jak Bóg mógł stworzyć świat skoro przed naszą galaktyką nie było po prostu nic? nie da się wytłumaczyć słowa nic ale nic nie było... a ileś miliardów lat świetlnych od ziemi znajduję sie podobna galaktyka jak nasza i tam inny Bóg już ją stworzył?

za wysoka sygnatura

Opublikowano

Skąd niby to wiadomo, że nic wcześniej nie było? Naukowcy nie mogą dokładnie powiedzieć co było np. 100 miliardów lat temu. A to niemożliwe żeby wcześniej nic nie było, bo coś z niczego powstać nie może.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

@9Jarek9 właśnie to jest niemożliwe by nic nie było ileś miliardów lat temu, ale wytłumacz mi aspekt taki że Bóg stworzył wszystko a nie wspomniał o Dinozaurach...  a tym bardziej o stworzeniu Świata ileś miliardów lat temu skoro ludzie żyją od ok 5 milionów lat  a ziemia ma 4.5 miliarda lat 

za wysoka sygnatura

Opublikowano

Jeśli za jedyne źródło wiedzy o pochodzeniu świata mamy uważać Biblię, to nigdzie nie dojdziemy. Wiem tyle, że gdybym to ja mówił to prostych żydów 3 tysiące lat temu, raczej nie bawiłbym się w opisy wielkich jaszczurek sprzed 200 milionów lat. Biblia to jedna wielka metafora, i mówię to jako osoba niewierząca.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

@Kiceł moim zdaniem biblia została wymyślona przez człowieka, bo teraz w tych czasach też mógłbym stworzyć swoja religie i za milion lat ktoś by w nią wierzył.  skąd w ogóle się wzięło że Bóg stworzył inteligentnego człowieka?  skoro  pierwszy inteligenty człowiek żył 5 mln lat temu a ten głupszy 7 mln lat temu. 

za wysoka sygnatura

Opublikowano

@9Jarek9 właśnie to jest niemożliwe by nic nie było ileś miliardów lat temu, ale wytłumacz mi aspekt taki że Bóg stworzył wszystko a nie wspomniał o Dinozaurach... a tym bardziej o stworzeniu Świata ileś miliardów lat temu skoro ludzie żyją od ok 5 milionów lat a ziemia ma 4.5 miliarda lat

Biblii nie można czytać dosłownie. Nawet na religii w szkole tak uczą.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Biblii nie można czytać dosłownie. Nawet na religii w szkole tak uczą.

ze mną nawet ksiądz nie chciał rozmawiać na Relidze bo twierdzi że pochodzę od szatana swoim myśleniem na temat stworzenia... xD 

za wysoka sygnatura

Opublikowano

Ale jesteście k***a ograniczeni. Japa placki i zrozumcie w końcu, że Bóg nie wyczarował sobie od tak wszystkiego. Każda rzecz została kierowana przez Boga np baktera -> lepszy organizm to jest zasługa Boga zrozumcie to.

Ogólnie gadanie o religii nie jest w porządku na tym forum, ponieważ zaraz się ktoś znajdzie i powie mi, że to ja jestem ograniczony, bo wierzę w Boga...

Opublikowano

Moim zdaniem- ale to tylko moje zdanie- Bóg jest poza czasem i przestrzenią, stworzenie świata w Biblii to tylko analogia żeby ówcześni ludzie to zrozumieli (Jezus mówił już nowocześniej jak to określam zrobił update Biblii :p), i Bóg doprowadził do Wielkiego Wybuchu i poprowadził rozwój zwierząt w kierunku człowieka ;)

Nie dowiemy sie chyba tego nigdy :)

Wiem tyle, że gdybym to ja mówił to prostych żydów 3 tysiące lat temu, raczej nie bawiłbym się w opisy wielkich jaszczurek sprzed 200 milionów lat.

Bingoł! O to mi chodziło.

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Tak, Bóg stworzył świat.Księga Rodzaju to tylko jego obrazowe przedstawienie.Myślicie, że cały kod genetyczny, różne wartości, np. odległość Ziemi od Słońca, warunki atmosferyczne, budowa człowieka, harmonia w przyrodzie powstały tak po prostu przez przypadek? Starożytni Izraelici nie mieli takiej wiedzy, żeby opisać dokładnie wszystkie Boże dzieła, więc robili to w sposób prosty, obrazowy, przystępny.Sam Einstein stwierdził, że im bardziej poznaje Wszechświat i prawa nim rządzące to tym bardziej jego wiara w Boga się powiększa.Proponuje przejrzeć sobie listę wybitnych naukowców/ laureatów nagrody Nobla, którzy wierzyli w Boga.

Opublikowano

Ale jesteście k***a ograniczeni. Japa placki i zrozumcie w końcu, że Bóg nie wyczarował sobie od tak wszystkiego. Każda rzecz została kierowana przez Boga np baktera -> lepszy organizm to jest zasługa Boga zrozumcie to.

Ogólnie gadanie o religii nie jest w porządku na tym forum, ponieważ zaraz się ktoś znajdzie i powie mi, że to ja jestem ograniczony, bo wierzę w Boga...

jednak jesteś ograniczony :v wierząc w Boga to tak jak wygrać w totka wcale w niego nie grając, udowodnij mi że Bóg stworzył bakterie... skoro naukowcom udało się stworzyć cząsteczkę w mikrofali  która była dosłownie wysterylizowana, nic po prostu w środku nie było a z ciepła udało im się coś stworzyć i co Bóg im to stworzył?  

za wysoka sygnatura

Opublikowano

Chciałbym wprowadzić dyskusje czy Bóg stworzył świat...  bo wiecie co mnie dziwi? są dowody na to że człowiek powstał z bakterii   "cyjano-bakterie, czyli niebiesko zielone glony nauczyły się wykorzystywać wodór" <- zapoczątkowanie stworzenia człowieka

taa, gówno nie dowody, w 100% nawet nie jesteś w stanie udowodnić, że 2+2=4 pomijając już takie jazdy jak to, że "człowiek powstał z bakteri" wszystko jest względne, taka prawda. To w co ty wierzysz zależy już od ciebie. takie tematy nie maja sensu bo i tak do zadnego sensownego, odkrywczego wniosku nie dojdziesz

Opublikowano

jednak jesteś ograniczony :v wierząc w Boga to tak jak wygrać w totka wcale w niego nie grając, udowodnij mi że Bóg stworzył bakterie... skoro naukowcom udało się stworzyć cząsteczkę w mikrofali która była dosłownie wysterylizowana, nic po prostu w środku nie było a z ciepła udało im się coś stworzyć i co Bóg im to stworzył?

Takie udowadnianie sobie nawzajem nie ma sensu. Równie dobrze mogę poprosić cię o udowodnienie, że Bóg tego nie stworzył. To jest niemożliwe do udowodnienia.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

nikt nie jest w stanie udowodnić czy bóg jest czy go nie ma, przyjmujesz jakąś teorie, na niej się opierasz, dochodzisz do jakichś wniosków i tyle. pewnie i tak nie zrozumiesz o co mi chodzi, dzieci i tak będą 10 razy w ciągu tygodnia wałkować temat o bogu w pogaduszkach.

Opublikowano

nikt nie jest w stanie udowodnić czy bóg jest czy go nie ma, przyjmujesz jakąś teorie, na niej się opierasz, dochodzisz do jakichś wniosków i tyle. pewnie i tak nie zrozumiesz o co mi chodzi, dzieci i tak będą 10 razy w ciągu tygodnia wałkować temat o bogu w pogaduszkach.

a żebyś się zdziwił ze rozumiem lecz dziecko? kto tu może być dzieckiem mając awatar Jana Pawła Drugiego? 

za wysoka sygnatura

Opublikowano

jeśli twoja data urodzenia w profilu jest prawdziwa to nie jestem zaskoczony twoim tokiem myślenia oraz dedukcją, że przecież boga nie ma bo ktoś powiedział, że człowiek powstał z bakterii :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...