Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jungla

Ljx

Rekomendowane odpowiedzi

Legenda
Opublikowano

Jestem jeszcze swiezakiem w lolu. Proszę wytłumaczenie rolę junglera. Dziś byłem pod wrażeniem gry rengara na mistrzostwach. Lecz nie rozumiem dlaczego oddaje się buffy np midowi, co one dają. Czy na nowym koncie dam radę w jungli bez rozwiniętych run, masterek oraz czy warto mainowac tę linię i jaka postać jest dobra dla nowicjuszy.

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

Blue Buff daje szybsze odnowienie umiejętności i regenerację many, dzięki czemu midlaner może pozwolić sobie na więcej, oraz nie musi martwić się o manę. Po śmierci buff przechodzi na zabójcę ;) Raczej powinieneś dać sobie radę , tylko pamiętaj o porażeniu(smite), Vi łatwo sobie poradzisz, akurat jest w rotacji, więc możesz ją przetestować. W skrócie: pomagaj innym linią, staraj się zostawiać kille, kolejność w robieniu buffów (od strony bota) red>wilki>blue>gank. Pooglądaj na yt/twitchu znanych junglerów, tam dowiesz się najwięcej ;)

647041416238306889721.png

Opublikowano

Buffy się oddaje bo np. blue buff zapewnia większą regenerację many co jest bardzo dobre dla mid lanera bo może sobie pospamować skillami, natomiast Red spowalnia przeciwników i to w późniejszej fazie gry jest lepsze na ADC, bo swoim rangem będzie mógł lepiej użyć tego reda niż jungler. 
Ogólnie rola junglera to przede wszystkim gankowanie linii, czyli pomaganie swoim sojusznikom na linii, jeśli sobie nie radzą to przychodzisz i pomagasz im tworząc akcje 3 vs 2. Dodatkowo jungler powinien również counter-junglowac przez co przeciwny jungler traci na tym w EXP'ie i Goldzie, jeśli np. jesteś w okolicach bota a widzisz że przeciwny jungler jest na topie to warto wejść do jego jungli i zabrać mu pare creepów. 
Kolejną rzeczą którą powinieneś robić to przewidywać ruchy przecinego junglera a do tego są potrzebne wardy. Jeśli dobrze zwardujesz junglę przeciwników to będziesz wiedzieć gdzie znajduje się przeciwny jungler co może Ci pomóc w tak zwanych "counter-gankach", widzisz, że przeciwny jungler idzie zrobić ganka to zmierzasz w jego strone i starasz się wybronić swojego sojusznika albo nawet zabić przeciwników. 
Musisz też dbać o objectivy, głównie smoki i barony, jeśli w okolicy nie ma wrogów, zwłaszcza przeciwnego junglera to warto powiedzieć teamowi by poszli z tobą na smoka, zawsze wpadnie jakiś darmowy gold.

Postacie które na początku polecam to: 

- Master Yi, może nie ma żadnych CC'ków, ale za to jest bardzo mocny i nie musisz skupiać się na gankach, tylko farmisz cały czas w jungli a potem będziesz w stanie zabić każdego.

- Lee Sin, tak jakby przeciwność Mastera, nie musisz nim farmić tylko latać po mapie i gankować wszystkie linie gdyż Lee w początkowej fazie gry jest najmocniejszym junglerem, dopiero w late gamie słabnie.

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano

Rolą junglera jest wspieranie innych lini przez tzw. ganki. Zwykle to też jungler dba o zabezpieczenie dragona lub smoka używając smite'a Blue buff daje ci cdr i regen many, zwykle oddaje się go midlanerowi bo są to postacie manożerne, jednak nie jest to reguła. Takiemu yasuo blue na nic się nie zda. Jedyną postacią bez many której blue się może przydać jest Zed ze względu na duże koszty energi. Natomiast red daje Ci slowa i zadaję odrobinę dmg. Na nowym koncie bez odpowiednich run i masterek może być Ci ciężko, na star polecam Warwicka którym spokojnie sobie dasz radę bez runek itp.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Jungler to taki troche supp, ma gankowac(najlepiej oddajac kille,choc nie koniecznie) i oddawac buffy dzieki temu np mider ma łatwiej wygrac swoją linie.

Bez run i masterek nie graj na jungli, bedzie ci kiepsko sie tam farmiło.

Opublikowano

Rola junglera w teamie to czyszczenie swoich campów w jungli i pomaganie ludziom z teamu na ich liniach.

Gameplay zazwyczaj na początku jest zawsze taki sam:  zaczyna się w aktualnej mecie od bot lane side, gdzie adc i support pomagają Ci z pierwszym buffem, potem wilki/wraithy i bijesz drugi buff i gankujesz topa/mida.

Będąc junglerem musisz dbać kontrolę swojej jungli (stawiaj wardy), pilnujesz smoka, jego timerów itp.

W późniejszych etapach gry oddajesz red buffa dla adc (nakłada spowolnienie z aa i bije jakiś tam dmg czasowo) i blue dla mida (mniejsze cd, szybszy mana regen).

Grasz ze smitem, którego używasz na końcu bicia danego moba w jungli. Postacie na początek do jungli: warwick (łatwa jungla, można ją robić bez potek, potem ganki z free killem na 6lvl, lee sin, udyr, vi).

Ogólnie najlepiej mieć runki bo łatwiej i szybciej będziesz robił jungle, ale bez pewnie też się da, czyli jak wszędzie.

Chyba tyle.

edit; Ogarnij sobie najlepiej jakiś filmik z tego, np. pierwszy lepszy link z yt;

https://www.youtube.com/watch?v=sIJtw5oZn9E

Opublikowano

@Ljx chciałbym tylko dodać od siebie że jak jesteś nowy na jungli to nie zaczynaj mainować tej linii, bo niedługo wejdzie pre-season i będzie jungla całkiem inna, będą nowe itemy na nią oraz inna kolejność robienia buffów, więc nie ma sensu teraz to ćwiczyć skoro to się niedługo zmieni, dodatkowo nie masz runek to trochę słabo.

Legenda
Opublikowano

A którą linią będę mógł pewniej zapewniać sobie zwycięstwo. Top czy Jungla oraz którą łatwiej ogarnąć?

Opublikowano

A którą linią będę mógł pewniej zapewniać sobie zwycięstwo. Top czy Jungla oraz którą łatwiej ogarnąć?

Łatwiej zrozumieć granie w jungli i to stamtąd łatwiej Ci będzie wygrać, lecz do lvla 20 pogrywałbym na topie.

Opublikowano

Na niższych lvl'ach ciężko jest ogarnąć obydwie z tych lini, gra się duo topa, przez co albo zostawisz swojego sojusznika w sytuacji 1vs2 i nie będziesz za bardzo miał jak mu pomóc jako jungler, albo będziesz walczył z nim o miniony i kille grając duo linię. Polecam grać na razie mida, a dopiero na wyższym poziomie (koło 20) próbować swoich sił na topie. 

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Legenda
Opublikowano

Tzn nie uważam się za nooba w grach MOBA (jedno z największych mmr w Polsce, top 300 EU, a dota ponoć trudniejsza od LoLa, ale nie chcę się kłócić, ponieważ jednak społeczność lola jest dużo lepsza z tego co czytam bo w docie nigdy nie będzie pro teamu z racji tego, że każdy jest "najlepszy"). A bardzo spodobało mi się, że e-sport jest pokazany w tv.

Na tymi postaciami dam sobie radę?

Top: Singed, Garen, Nasus

Jungle: Warwick, Amumu

Opublikowano

Garen to taki jakby Juggernaut (wirek), postać dosyć łatwa i przyjazna dla początkujących, ma dużo hp, ms boost z silencem i dmg też nie najgorszy.

Nasus, tutaj musisz potrafić dobrze dobijać moby z Q, żeby łapać stacki, które zwiększą Ci dmg, bo inaczej będziesz useless. Też tank, ale jak nastakujesz to gg, carry na strzała schodzi.

Singed, tank z ciekawą mechaniką, tj. przerzucić enemy za plecy i biec przed nim z poisonem. Fajna postać, czasem lubię się nim pobawić.

Warwick, jeden z najłatawiejszych junglerów, wielki ls pomaga czyścić campy. Ult jeden z lepszych, stun na carry i dajesz pole do popisu swojemu teamowi.

Amumu, bardzo mocny tank, budujesz go pod hp z ap, aoe stun ult robi teamfighty jak dobrze rzucisz. Przechodziłem tą postacią przez cały diamond.

Opublikowano

Mid oraz Jungle, gdyż z obu tych linii masz największy dostęp do wszystkich linii przez co możesz roamować i pomagać sojusznikom.

Tzn nie uważam się za nooba w grach MOBA (jedno z największych mmr w Polsce, top 300 EU, a dota ponoć trudniejsza od LoLa, ale nie chcę się kłócić, ponieważ jednak społeczność lola jest dużo lepsza z tego co czytam bo w docie nigdy nie będzie pro teamu z racji tego, że każdy jest "najlepszy"). A bardzo spodobało mi się, że e-sport jest pokazany w tv.

Póki co to dasz sobie nimi rade ale nie polecam mainować ich na dłuższą grę, tylko grać postaciami co są w mecie.

Opublikowano

@Ljx
Ma taunta, dzięki któremu może "przywlec" przeciwnika do twojego sojusznika. Bardzo dobre ganki dzięki Q, jak się rozpędzi to i z 200 na godzinę będzie. Gdy użyje W i kupi Thornmaila (takiej zbrojki co daje 100 armora i odbija 30% obrażeń), można zabić się bijąc go :D Ult ma niski cooldown, dzięki czemu można go używać by szybciej zabijać potworki w jungli, dodatkowo w team fightcie bardzo dużo robi. ;) Ogółem to polecam, chociaż bez runek może być ciężko, zabijanie campów jest bardzo wolne. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...