Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak dojść do noża od "zera".

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dojść do noża od "zera" !

Spis treści

•  Podstawy rynku
  •  Pierwszy sposób zarabiania
  •  Wymiany
  •  Rzadkie okazje
  •  Kradzieże
  •  Quickselling

1. Podstawy rynku

Odblokowanie rynku
Najważniejszą sprawą dla "świeżych" graczy, którzy zaczynają przygodę z CS GO jest odblokowanie rynku. Niestety okres który musimy odczekać ,zanim odblokuje nam się opcja sprzedaży itemów to AŻ 30 dni. Więc liczę na waszą cieprliwość! Do tego ,by w ogóle zaczęło się odliczanie tych 30 dni, musicie dokonać jakiegoś zakupu na steam. Możecie kupić przykładowo grę, lub jeden z kluczy do skrzynek.

Steam VAT
Drugim ważnym elementem jest VAT pobierany przez Valve przy każdej sprzedaży. Musisz liczyć się z tym ,że wystawiając swoją broń na rynek i pomyślnej sprzedaży nie otrzymasz pełnej sumy,a dokładnie zostanie Ci odebrane 15% z zysku. 
Prosty przykład: Wystawiasz przedmiot za 1€ ,a otrzymujesz 0,85€.

Program pomocny w rynku
Na tą potrzebę napisałem bardzo prosty program w C++. (Dodam ,że na programowaniu nie znam się prawie wcale, więc nie liczcie na super efekty. Jeżeli ktoś potrafi zrobić coś lepszego ,z wielką chęcią to tutaj udostępnie.)
 9934114136288881269030.png

Program pobiera od nas dwie zmienne. 
Pierwsze to za ile kupujemy przedmiot z rynku.
Druga rzecz to ile chcemy zarobić na naszym przedmiocie. (ważne ,aby liczby zmiennoprzecinkowe ,pisać po kropce)

Link do programu: http://catshare.net/HcASrX2mH6Qb9wJn/Kalkulator_market

https://www.virustotal.com/pl/file/716713842774311ae9c8a18e4aae335dffa965c0cb1416b4974e420ec2e0f8e4/analysis/1413656243/
Waga to 1,80 MB.

Skąd wziąć pierwsze pieniądze na swoje inwestycje?

Myślę ,że ta sprawa jest dosyć prosta. Po okresie 30 dni, powinniście dostać parę dropów z gry. Najlepiej wszystko sprzedać. 
Oczywiście ,jeżeli znacie się na drużynach grających w cs, lub lubicie ryzyko, możecie te skiny postawić na cs longue, jednakże nie polecam tego początkującym. Stracicie więcej nerwów ,niż jest to warte ;)
Nie polecam też inwestować swoich własnych pieniędzy ,bo nie oto tutaj chodzi. W końcu chcemy dojść "z niczego" do noża!

2. Pierwszy sposób zarabiania (Inwestycja do 2€)

Niech zacznie się polowanie!

Od razu zaznaczam ,że wszystkie sposoby wymagają od ciebie cierpliwości, a ten szczególnej. Może się zdarzyć ,że jednego dnia nic nie zarobisz. Pamiętaj ,żeby się nie poddawać!
Bronią którą będziemy szukać jest Five Seven Case Hardened (Tęczowe utwardzenie). Na rynku mamy możliwość podglądu broni w grze. 
4447314136288881269030.png

Nasze zadanie w skrócie polega na tym by śledzić rynek Steam w poszukiwaniu jak najbardziej niebieskiego Five Sevena. Co to znaczy najbardziej niebieskiego? Chodzi o to ,że wygląd broni jest generowany losowo. My szukamy całej NIEBIESKIEJ. No dobra, ale na taką okazje na rynku możemy czekać na prawdę długo. Broń nie musi być całkowicie niebieska,a jak najbardziej. Oczywiście czym więcej tego koloru ,tym lepiej.

Wycena:

2253114136288891269030.png

Ważne też jest aby kolor niebieski był "jaśniejszy", wtedy jest warty więcej. Nazywają go najczęściej oceanicznym  (Ocean Blue). 
To co podałem ,to są ceny za jakie ja sprzedaje. Możecie eksperymentować.

Gdzie szukać kupców i jak ich zachęcić?

Oczywiście na CS Longue! Z zachętą już nie będzie tak łatwo. Ludzie są wymagający i oczywiście większość z nich chce jeszcze na tobie zarobić.
Aby ich zachęcić używajcie wyrafinowanego słownictwa, bez błędów. (Oczywiście po angielsku) W skrócie opiszcie w ilu % jest niebieski. (na oko)
Przykład: ~90% Five seven

I teraz bardzo ważna sprawa. Screeny z gry. Polecam zrobić cztery screeny.

• Screen zaraz po naciśnięciu "F" (Lewy bok broni)
  • Screen po naciśnięciu "F" (Prawy bok broni)
  • Screen z normalnej gry (Nic nie wciskamy ,po prostu robimy screena)
  • Screen z inventory.

Jeżeli masz jakieś umiejętności graficzne ,możesz to złączyć w całość by nikt nie musiał otwierać czterech obrazków.
Pamiętaj by na mapach na których robisz screena znaleźć jak najlepsze światło, aby nikt nie musiał się domyślać, co widnieje na obrazku. 
Dobrymi mapami do robienia screenów są: Overpass, Vertigo. 

Na sam koniec MOŻESZ podać cenę w kluczach. Możesz także poczekać na inne oferty!

3. Wymiany, z czym to się je?

Sposoby na wymianę z innymi

Dobrym rozwiązaniem na powiększenie naszego kapitału jest wymiana z innymi graczami. Tylko jak to robić ,by coś zyskać? Najprostszą metodą będzie oczywiście wyżej wsponiana strona Cs longue, dzięki której możemy udostępnić nasz przedmiot wraz z ustawionymi wymaganiami wobec wymiany. Jednakże ,po co czekać jeżeli możemy wziąć sprawy w swoje ręce! Teraz przedstawię ci metodę wykorzystywaną przez większość ludzi nagrywających filmy z serii "How to get knife".

Oczywiście ,aby się zacząć z kimś wymieniać, musimy mieć jakiś skin. Najlepiej gdyby jego wartość wynosiła ponad 0.20€, w innym wypadku może być ciężko znaleźć odpowiednią osobę.

Pierwsze co robimy to oczywiście sprawdzamy ile jest warta nasza broń. Sprawdzając to warto wziąć pod uwagę medianę sprzedaży oraz najniższe oferty na rynku. 

Następnie wchodzimy na stronę  http://steamcommunity.com/market/search?appid=730#p1_price_asc . W miejscu gdzie znajduję się " #p1_price_asc ", cyfra 1 nawiązuje do strony na której obecnie jesteśmy. Zmieniając ją możemy szybko przeskoczyć do interesującej nas zakładki. Szukamy takiej ,gdzie ceny są wyższe od naszego skina.  

Przykład:

Mamy skina P2000 | Pulse Fabrycznie Nowy.

Sprawdzamy medianę oraz najniższe aktualne ceny. Wnioskujemy ,że na tą chwię warty jest 0,22€. 

Szukamy skina który warty jest trochę więcej. (~0,27€)

Gdy już wiemy którego skina chcemy w zamian, zapraszamy do znajomych osoby ,które oferują najniższe ceny. Teraz bardzo ważna część ,która zadecyduję czy Ci się uda! Negocjacje z drugą osobą. Staraj się nie zaczynać z grubej rury. Bądź uprzejmy , zapytaj się o jego dzisiejszy humor. Gdy już nawiążesz początkowy kontakt, powiedz koledze ,żeby jak najszybciej usunął swój przedmiot z rynku ,bo masz dla niego ciekawą ofertę. Teraz zaproś go do wymiany i napisz co oferujesz mu w zamian. Mając odrobinę szczęścia , drugiej osobie twój skin się spodoba, a ty trochę zyskasz! 

4. Super oferty

Nóż w minutę?

Ten sposób na zyskanie, być może trafią się raz na miesiąc,ale zyskujemy nóż w dosłownie parę sekund. Głównie chodzi mi to przypadkowe wystawianie noży. Co raz częściej zdarza się ,że ludzie przez przypadek lub z własnej głupoty wystawiają itemy za grosze .

Parę przykładów: 

8984914136389841269030.png

I wiele innych!

Aby być wybrańcem ,który dostanie taki nóż trzeba mieć spore szczęście ,jednakże istnieją takie przypadki. Można także użyć  wtyczki do Google Chrome, https://chrome.google.com/webstore/detail/steam-trader-helper-auto/lhoahihokddepjlegpenefeaahdkojog?hl=pl [steam Trader Helper]. Która automatycznie kupuje wybrane przez nas rzeczy za określoną cenę. Jednakże jak sami wiecie ,nie można ufać samemu robotowi. Z moich wyników ,bot ten działa bardzo wolno, a przy przyspieszeniu dostajemy po prostu bana na IP.

Jeżeli chcesz możesz wziąć sprawy w swoje ręce i co jakiś czas odświeżać stronę z nożami. Link: http://steamcommunity.com/market/search?q=&category_730_ItemSet%5B%5D=any&category_730_TournamentTeam%5B%5D=any&category_730_Weapon%5B%5D=any&category_730_Type%5B%5D=tag_CSGO_Type_Knife&appid=730#p1_price_asc . 

Istnieje także plugin do Google Chrome ,który automatycznie odświeża nam stronę. [Easy Auto Refresh]

Link: https://chrome.google.com/webstore/detail/easy-auto-refresh/aabcgdmkeabbnleenpncegpcngjpnjkc

5. Ochrona przed kradzieżą

Kradzież jako codzienność

Miałem to zostawić na sam koniec, ale z tym zjawiskiem możecie się spotkać na każdym kroku wymian. W sumie ludzie próbowali mnie okraść gdzieś z 30 razy. Na szczęście nie udało im się. Spróbuje wam rozpisać najczęstsze metody.

Zabójcze linki

Wystawiając jakiś przedmiot na cs longue, musicie liczyć się z tym ,że do znajomych będą was zapraszać nie tylko uczciwi ludzie ,którzy chcą się z wami wymienić.

Najczęstszy sposób to wysyłanie linków(pułapek) przez "zainteresowanych" waszą ofertą. Tylko jak się kapnąć czy ten link jest fałszywy? To proste. Sprawdź dokładnie nazwę strony. Jeżeli jakaś literka jest zamieniona ,nie wchodź pod żadnych pozorem.

Przykłady: http://steamcomunity.com/ (Jedno M)

http://imagesshack.com/ (Podwójne S)

I wiele innych. 

Często też ktoś piszę "hi. My friend want to trade with you. Add him. Link do steama". To także oszustwo.

Moment podczas wymiany

Nie było mnie przez długi okres czasu, BARDZO was przepraszam!

6. Quickselling

Dziś przedstawię wam jeden z najpopularniejszych sposobów zarabiania na ten czas. Myślę ,że dzięki niemu można się bardzo wzbogacić!

Bez zbędnego gadania. Zaczynajmy!

Wymiana ekwipunku

Pierwsze co musisz zrobić by mieć szansę korzystać z tego sposobu to wymiana ekwipunku na klucze. Są dwa sposoby bu tego dokonać.

1.Sprzedaż przedmiotów na rynku i kupno kluczy na steamie. Sposób przyzwoity ,o ile chce wam się czekać tydzień ,aż będziecie mogli się wymieniać kluczami.

2.Wymiana przedmiotów na longue. 

Aby zarabiać tym sposobem sugeruje zaczynać od jakiś ~12 kluczy!

Na czym polega ten sposób?

Będziemy skupować itemy kluczami za niskie ceny, a następnie sprzedawać drożej. Proste, prawda?

Oczywiście ten sposób jak każdy wymaga cierpliwości oraz zaangażowania. Jeżeli ma cię to denerwować, to po prostu odpuść. 

Nasza pierwsza oferta

Na sam początek musisz sprawdzić od jakich przedmiotów zaczynać. Jest na to prosty wzór matematyczny ;) (Jednak matma do czegoś Ci się przyda)

Liczba twoich kluczy * 2,15 * 1,25

Gdy wykonasz tą operacje ,znasz już wartość przedmiotów od których zaczniesz!

Przykład: Masz 12 kluczy. Działanie 12 * 2,15 * 1,25 = 32,25 Euro 

Następnym krokiem jest użycie strony csgo steamanalyst. Wchodzimy tutaj w zakładkę listing i sortujemy wobec Average price (po prostu naciskamy na average price).

Teraz szukamy average price ,która jest równa (lub bliska) iloczynowi ,który wyszedł ci wcześniej (W naszym przykładowym wypadku 32,25). Spisujemy nazwy itemów z tym average price (średnia cena z ang.).

I w tym momencie jesteśmy gotowi wystawić naszą ofertę. Jest wiele ważnych czynników ,które należy poruszyć w opisie. 

Między innymi: 

-Nie obchodzi cię wygląd, naklejki, name tagi, specjalne patterny!

-Kupujesz za 80% ceny. (możesz dawać również troszkę więcej, w zależności od popularności broni)

-Możesz zrobić cennik by ludzie wiedzieli ,ile kluczy dostaną.

Jak obliczyć ile mogę dać za dany przedmiot? 

To całkiem proste! Wystarczy wziąć cenę przedmiotu * 0,8 / 2,15

Przykład: 32,25 Euro * 0,8 / 2,15 = 12 kluczy. I tyle kluczy możecie dać za przedmiot.

Kupiłem pierwszą broń / nóż.

Teraz wystawiamy naszą broń o cenie jednego klucza więcej.

Czyli jeżeli kupiliśmy broń wartą 32,25 Euro za 12 kluczy, to próbujemy ją sprzedać za 13 kluczy! (Lub więcej)

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ciekawy poradnik, jeśli ktoś jest naprawdę zawzięty i ma szczęście to może się udać. :) 
Leci +

Opublikowano

W jaki sposób można dostać bana?

Nie wiem czy można dostać VAC, ale na pewno można dostać bana na IP. Ja tak miałem. Korzystając z Steam Trader Helper na najwyższych obrotach dostałem bana na IP. Ja akurat mam IP zmienne, w innym wypadku mogło być gorzej :)

Opublikowano

Nie wiem czy można dostać VAC, ale na pewno można dostać bana na IP. Ja tak miałem. Korzystając z Steam Trader Helper na najwyższych obrotach dostałem bana na IP. Ja akurat mam IP zmienne, w innym wypadku mogło być gorzej :)

Czyli steam zablokuje mi po prostu całą stronę? To na mediumie pobiegam :D

4770714280454741315510.png
Opublikowano

to jest oszust :) pobrałem to jest to plik typu po prostu "plik" czyli tak jakby to było nic..

Bug po prostu, już podał dobry plik.

Opublikowano

to jest oszust :) pobrałem to jest to plik typu po prostu "plik" czyli tak jakby to było nic..

Sprecyzuj to co napisałeś ,bo nie do końca rozumiem ;)

Nie jestem oszustem kolego, może źle skompresowałem program ,lub coś w tym rodzaju. Kompletnie się na tym nie znam, u mnie działa w 100 procentach ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

te niskie ceny noży co są pokazane na screenie to niby bugi , które tworzą się przy wystawianiu noża i jakiejś innej rzeczy w tym samym momencie ( tzn. wystawiamy jakiś s**t skin za 0.40 a nóż za 100euro i nóz otrzymuję cene 0.40 ) Niewiem czy to prawda czy nie ale na reddicie o tym pisali 

Pozdrawiam Wszystkich :)

Opublikowano

Pobrałem ten plik pomijając wysyłanie sms i jest to plik, z którym nic się nie da zrobić :)

Wrzuć na speedyshare i zobaczymy "twój działający plik", jak nie to widać jaki "uczciwy" jesteś

Opublikowano

Pobrałem ten plik pomijając wysyłanie sms i jest to plik, z którym nic się nie da zrobić :)

Wrzuć na speedyshare i zobaczymy "twój działający plik", jak nie to widać jaki "uczciwy" jesteś

Trochę boli mnie to ,że chcąc pomóc komuś coś osiągnąć i robię to za darmo ,niektórzy i tak , nie potrafią tego docenić. No ale cóż ,taki mamy kraj ;)

Zaprzestane aktualizacji w takim razie ,jeżeli sam moderator ma zastrzeżenia.

A oto "dowody" (Kod, Plik c++ oraz sam program, który być może źle kompilowałem czy coś) 

http://www.speedyshare.com/hU6Xt/Marketdowody.rar

Nie wiem ,czy taki skan wam wystarczy ,czy chodzi o jakąś specyficzną stronę. Nigdy tego nie robiłem ;)

https://www.virustotal.com/pl/file/716713842774311ae9c8a18e4aae335dffa965c0cb1416b4974e420ec2e0f8e4/analysis/1413656243/

Pozdrawiam!

Opublikowano

wrzuć im kod programu przez jakiegoś pastebina czy tam cokolwiek i sobie skompilują jak uważąją, że to wirus. Swoją drogą ten program wylicza 15% od danej kwoty czy jak? bo mam coś podobnego tyle, że napisane na przeglądarkę :D

Poradnik wydaję się ciekawy. Ja osobiście nie wiem jak ludzie łykają te patterny i co to daje, bo dla mnie dalej to taki sam skin. No, ale co ja się tam znam. Jakiś czas temu widziałem jak ludzie skupowali galile sandstormy właśnie z takimi 90% patternami.

Opublikowano

Świetny poradnik!

Łap like!

Ps. Przecinek stawiamy przed spacją a nie po niej :>

Opublikowano

No tak, bo trudno jest otworzyć plik w notepadzie++, sprawdzić magic number (w tym wypadku MZ), a MZ jest magic numberem .exe'ka, czyli:

Trudno jest dopisać do pliku końcówkę .exe :_;

@topic: niepotrzebnie dołączasz bibliotekę windows.h.

W czym to kompilowałeś? Bo wielkość pliku jest zadziwiająco ogromna.

Poza tym używanie system("cls") jest strasznie powolne....

Używaj tego:

#include <iostream>
#include <cstdio>
#include <windows.h>
#include <cmath>
#include <iomanip>
#include <conio.h>
#define PERR(bSuccess, api){if(!(bSuccess)) printf("%s:Error %d from %s on line %d\n", __FILE__, GetLastError(), api, __LINE__);}
using namespace std;

void cls( HANDLE hConsole )
{
    COORD coordScreen = { 0, 0 };    /* here's where we'll home the
                                        cursor */
    BOOL bSuccess;
    DWORD cCharsWritten;
    CONSOLE_SCREEN_BUFFER_INFO csbi; /* to get buffer info */
    DWORD dwConSize;                 /* number of character cells in
                                        the current buffer */

/* get the number of character cells in the current buffer */

bSuccess = GetConsoleScreenBufferInfo( hConsole, &csbi );
    PERR( bSuccess, "GetConsoleScreenBufferInfo" );
    dwConSize = csbi.dwSize.X * csbi.dwSize.Y;

/* fill the entire screen with blanks */

bSuccess = FillConsoleOutputCharacter( hConsole, (TCHAR) ' ',
       dwConSize, coordScreen, &cCharsWritten );
    PERR( bSuccess, "FillConsoleOutputCharacter" );

/* get the current text attribute */

bSuccess = GetConsoleScreenBufferInfo( hConsole, &csbi );
    PERR( bSuccess, "ConsoleScreenBufferInfo" );

/* now set the buffer's attributes accordingly */

bSuccess = FillConsoleOutputAttribute( hConsole, csbi.wAttributes,
       dwConSize, coordScreen, &cCharsWritten );
    PERR( bSuccess, "FillConsoleOutputAttribute" );

/* put the cursor at (0, 0) */

bSuccess = SetConsoleCursorPosition( hConsole, coordScreen );
    PERR( bSuccess, "SetConsoleCursorPosition" );
    return;
}

//Zmienne
float kupuje;
float profit;
float sprzedam;
float maxprofit;
int again;
HANDLE hConsole = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE);

//Glowna funkcja
int main()
{
	do
{

cout << "##############################" << endl;
	cout << " Witaj w kalkulatorze marketu!                  [by NiKo]" << endl;
	cout << "##############################" << endl << endl;
	cout << "Podaj za ile kupujesz bron: ";
	cin >> kupuje;
	cout << "Podaj ile maksymalnie chcesz zarobic : ";
	cin >> maxprofit;
	cout << endl;
	cout << endl << "Tabela zysku: " << endl;

for(sprzedam = 0.10; sprzedam>=0 ;sprzedam = sprzedam + 0.01)
	{
		cout << "Sprzedam za :";
		profit = sprzedam - sprzedam * 0.15 - kupuje;
		cout << "[" << setprecision(3)<< sprzedam << " Euro]";
		cout << " i zarobie: " << setprecision(2)<< profit <<" Euro" << endl << endl;
		if(profit<=0.01)
		{
			cls(hConsole);
		}
		if(profit>=maxprofit)
		{
			break;
		}

}
    cout << "Kupiles przedmiot za: " <<setprecision(3)<< kupuje << endl;
    cout << "Czy chcesz liczyc jeszcze raz?(Jezeli tak wpisz 1.) : ";
    cin >> again;
    cout << endl << endl << endl << endl << endl << endl << endl << endl;
}
    while(again==1);

getch();
}

Skończ proszę się kompromitować. Jesteś nikim.

Opublikowano

@mistake010

Wielkie dzięki za pomoc, na pewno skorzystam! Jak wspomniałem na programowaniu nie znam się prawię nic, więc trochę czasu na rozkminienie poświecę :)

Czy mogę program z twoim kodem dodać tutaj?

@Parrotek

Całe życie w błędzie (chodzi mi oczywiście o przecinki) . Jak moderatorzy zatwierdzą, to na pewno wszystkie zmienię! ;)

Opublikowano

@mistake010

Wielkie dzięki za pomoc, na pewno skorzystam! Jak wspomniałem na programowaniu nie znam się prawię nic, więc trochę czasu na rozkminienie poświecę :)

Czy mogę program z twoim kodem dodać tutaj?

@Parrotek

Całe życie w błędzie (chodzi mi oczywiście o przecinki) . Jak moderatorzy zatwierdzą, to na pewno wszystkie zmienię! ;)

Oczywiście, dodaj. W ogóle ten kod wyglada strasznie, jutro go troche poprawie :f

Skończ proszę się kompromitować. Jesteś nikim.

Opublikowano

Do automatycznego kupywania są ruskie boty, róznie kosztują. I żęrowanie na kosach to tylko 10% ich pracy, szukają tanich innych itemów, np. 2/3 euro tańszych, wystawiają automatycznie drożej. :>

Opublikowano

Całkiem fajnie rozpisane, leci lajk.

i5-4460 3.2GHz | MSI B85-G43 | CRUCIAL BALLISTIX 2x4GB DDR3 1600MHz | GIGABYTE R270X | INTEL 520 SSD 120GB | SEAGATE SATAII 500GB | THERMALTAKE SMART SE MODULAR 530W | ZALMAN Z3 PLUS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...