Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Ramy

Ambrozjak

Pytanie

Opublikowano

Witam. Mam problem, zakupiłem ramy patriot 2x4GB 1600mHz G2 series, problem jest taki:

Jak podepne jeden ram pod pierwszego slota to wszystko śmiga jak należy, ale jak podepne drugi to już spiker pika, i komputer się wyłącza.

Płyta główna to: ga-B75M-D3H

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to wepnij OBOK siebie i sprawdź czy działają w single channel ( czasem to zwiększa nawet wydajność )

ostatecznie to zacznij od resetu BIOS-u płyty, zworka resetu wiadomo na płycie jest.

czyli załóż pamięci normalnie, przestaw zworkę na reset i potem załącz

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

To nic nie pomoże, to nie ma sensu nawet... w tym chodzi o to, że re ramy mają chodzić w dualu a coś nie chcą. Nie wiem gdzie to ustawić, wiem że w biosie ale dokładnie to nie wiem gdzie

Opublikowano

skoro chcesz się przekonać czy pamięć jest uszkodzona czy kontroler na płycie to  bezsensem było zakładanie tematu by nawet nie raczyć potem sprawdzić 

padło pytanie jak piszczy płyta, łaskawie byś napisał przynajmniej piski jak brzmią

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Sprawdziłeś każdą z kości osobno? Ile razy pika speaker?

Chyba nie jestem taki głupi, żeby nie sprawdzić :D dwie działają gdy są podłączone pojedyńczo, a spiker tak szybko pika, że nie idzie policzyć

Opublikowano

a na co liczyłeś, że przyjdzie wróżka i machnie ci różdżką przed kompem i będzie działał  ? 

nie chcesz nawet podać błędu jaki sygnalizuje BIOS czyli kompletnie nie jesteś zainteresowany wykryciem usterki płyty/pamięci czy tylko powodu nie działania pamięci

to że pamięci działają pojedynczo wcale nie świadczy o tym że są sprawne bo jako para sa uszkodzone albo nie współpracują z płytą

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

a jesteś pewien że wkładasz pamięci do slotów o tych samych kolorach a nie w sloty położone obok siebie ?

niektóre pamięci ze względu na budowę będą pracowały tylko właściwie w trybie dual channel

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...