Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto rotować?

DJSmoku2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Otóż posiadam telefon Altacel one touch pop s3 i chciał bym go zrotować lecz trochę się boję ponieważ mam na nim gwarancje(telefon posiadam od połowy wakacji) i mam pytanie czy jest to prawdą, że jak zrotuję to utracę gwarancję?

7729614441163031041951.png

Opublikowano

Tak, to prawda, jeśli oddasz zrootowany telefon do serwisu to odmówią naprawy, ale zawsze można odrootować, a po odrootowaniu (i wyczyszczeniu systemu) serwis na 99.9% nic nie wykryje.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Po roocie nie przyjmują na gwarancje, jeśli chodzi o sam root to nie że krytykuje czy coś... Ale po co ci ten root? Sam root nic nie daje tylko dostęp do tych systemowych pliczków I jakieś aplikacje "Hakjerskie". Jak wgrasz rom jakiś lub chociaż myślisz czy by jakiś wgrać to wtedy root jest potrzebny chyba że chcesz usunąć jakieś systemowe apki-śmieci. Tu masz root guide licze na lajk ;)http://androidxda.com/root-alcatel-one-touch-pop-c3

W superuser jest opcja unroota. Pozwole sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto? Według mnie tak warto jezeli jestes poczatkujacy mozesz coś zepsuć ale jest mala szansa skoro teraz mamy aplikacje do rootowania. Za moich czasów to było bardziej skomplikowane I "Hardkorowe". Root jaknajbardziej fajny żeby się "pobawić" przed poważniejszymi "zabiegami" typu wgrywanie cm modowanie coś w plikach lub podkręcanie.

Opublikowano

Po roocie nie przyjmują na gwarancje, jeśli chodzi o sam root to nie że krytykuje czy coś... Ale po co ci ten root? Sam root nic nie daje tylko dostęp do tych systemowych pliczków I jakieś aplikacje "Hakjerskie". Jak wgrasz rom jakiś lub chociaż myślisz czy by jakiś wgrać to wtedy root jest potrzebny chyba że chcesz usunąć jakieś systemowe apki-śmieci. Tu masz root guide licze na lajk ;)http://androidxda.com/root-alcatel-one-touch-pop-c3

W superuser jest opcja unroota. Pozwole sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto? Według mnie tak warto jezeli jestes poczatkujacy mozesz coś zepsuć ale jest mala szansa skoro teraz mamy aplikacje do rootowania. Za moich czasów to było bardziej skomplikowane I "Hardkorowe". Root jaknajbardziej fajny żeby się "pobawić" przed poważniejszymi "zabiegami" typu wgrywanie cm modowanie coś w plikach lub podkręcanie.

Nie przyjmą jeśli odda się zrootowany. Jak oddasz wyczyszczony i nie zrootowany to jest mały odsetek szansy, że zobaczą. Z rootem możesz zrobić wiele rzeczy, wgrywać motywy, używać aplikacji typu Greenify czy menadżer prywatności. Ogólnie przydatna rzecz, jednak trzeba się zastanowić czy się jej na prawdę potrzebuje. Co opowiadasz, że rootowanie było hardkorowe. Też było wszystko wyjaśnione i były aplikacje, np. SuperOneClick czy Unrevoked. Ogółem nawet dawniej nie było ciężko.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Nie przyjmą jeśli odda się zrootowany. Jak oddasz wyczyszczony i nie zrootowany to jest mały odsetek szansy, że zobaczą. Z rootem możesz zrobić wiele rzeczy, wgrywać motywy, używać aplikacji typu Greenify czy menadżer prywatności. Ogólnie przydatna rzecz, jednak trzeba się zastanowić czy się jej na prawdę potrzebuje. Co opowiadasz, że rootowanie było hardkorowe. Też było wszystko wyjaśnione i były aplikacje, np. SuperOneClick czy Unrevoked. Ogółem nawet dawniej nie było ciężko.

Jednak jak pierwszy raz rootowałem to nie do końca wiedzialem czego oczekiwać I wtedy jakoś wydawało się to być wyczynem.

Opublikowano

Przyjmą jeśli wyczyścisz porządnie ślady swojej ingerencji (liczniki flashowań, ingerencję w soft bla bla bla, szeroka gama tematów)

Jednak jak pierwszy raz rootowałem to nie do końca wiedzialem czego oczekiwać I wtedy jakoś wydawało się to być wyczynem.

Kilka lat temu też tak było, teraz jednak sądzę że zmiana systemu na Customowe romy to podstawa a root przy tym także jest ważną sprawą, wtedy można zobaczyć faktyczne możliwości urządzenia mobilnego przez co cieszyć się jeszcze bardziej dobrym sprzętem przy całkowitej możliwości dostosowania "maszyny" pod swoje potrzeby co było dla mnie i nadal jest priorytetem. 

Nie do końca masz rację. 

Root akurat to jest pikuś, tutaj chodzi bardziej, że 90% telefonów wymaga odblokowania bootloadera systemowego a tutaj już zaczynają się kłopoty z "serwisantami", którzy kręcą nosem na naruszenie "umowy o gwarancję", bla bla bla.

"Za moich czasów" a kiedy to było? - od około 4 lat chłopaki z Xda, dwoją się i troją, na tyle, że już kilka lat temu było to bardzo proste. 3 lata temu gdy root'owałem swojego HTC'ka wymagało to trochę chęci i czasu, ale zero umiejętności, jedynie czytanie ze zrozumieniem, a HTC jak wiemy to najwredniejszy sprzęt do root'owania, ponieważ wszystkie Devy i inne pierdoły (bynajmniej wtedy) były wymagane do zdjęcia blokady bootloadera, zrobienia trybu S-OFF i wgrania ROOT'a. 

Teraz to kwestia wrzucenia aplikacji w telefon i kliknięcia na nią. 

Sam ROOT umożliwia zarządzanie wszelkimi aplikacjami systemowymi, przez co zbędny syf operatora usuwamy ręcznie (możemy usunąć ręcznie) oraz dodaje nam możliwość tworzenia backupów przez bardzo ciekawy i przydatny program jakim jest Titanium Backup (zachęcam każdego kto ma chęci do zabaw z custom romami do wsparcia autora i kupienia wersji PRO gdyż naprawdę jest tego warta a nie kosztuje więcej niż paczka fajek które moglibyście sobie czasem odpuścić :)

yyj6bCh.png
"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad.
Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę
zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr"

~
Nathaniel Borenstein 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...