Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Virtual VB, Hacking, Kali - Jak popranie skonfigurować.

Fennec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ten poradnik jest tylko i wyłącznie poradnikiem edukacyjnym! Przedrostek [Hacking], informuje o konfiguracji pod używanie tylko jego narzędzi! Poradnik stworzony został dla systemu, który pozwala poznawać rzeczywiste zagrożenia i ich mechanikę.

No więc po, krótkim wstępie - zaczynamy.

1. Instalujemy Virtual Box(Oracle) www.virtualbox.org

https://www.virtualbox.org/

2. Pobieramy nasz system, czyli Kali Linux. Ja pokażę wam instalacje na systemie, pobranym z tej strony: kali-linux.pl/download, a dokładniej na 

http://sourceforge.net/projects/kali-linux/files/KALI-PL-PREMIUM-1.0.6/

http://sourceforge.net/projects/kali-linux/files/KALI-PL-PREMIUM-1.0.6/

Skan mogę dać tylko strony, bo Virustotal ma max. 64mb. 

https://www.virustotal.com/en/url/668ff63e21ba0f4cc227aeeed88c586eb3675b38506dcb96a26361311839a80a/analysis/1413477008/

3. Uruchamiamy VB i klikamy 'NEW'. Wybieramy 'Linux' i 'Debian'.

2966614134781801143187.png

Nazywamy sobie jakoś naszą maszynę i klikamy 'Next', potem wybieramy ilość RAM'u dla maszyny (LIVE/CD rekomendowana to 1024mb).

4. Wybieramy opcje (Do not add a virtual hard drive).

9470014134781801143187.png

i klikamy 'Continue'.

4. Klikamy 'Settings' mając zaznaczony nasz system

I ustawiamy w: System > Processor, zaznaczamy 'Enable PAE/NX'

5. W Storage zaznaczamy 'Controller: IDE' i klikamy płytkę z +, wybieramy nasz system(.iso), wybieramy choose, jak wybraliśmy zaznaczamy 'LIVE/CD'(musimy mieć zaznaczony nasz dysk, czyli .iso).

6. Klikamy 'Settings' mając zaznaczony nasz system

I ustawiamy w: System > Processor, zaznaczamy 'Enable PAE/NX'

Wychodzimy(zapisując) i klikamy 'Start'! Gotowe! Teraz klikamy enter, czekamy chwilkę, aż będzie root#kali: i wpisujemy 'startx' i klikamy enter. Czekamy, i jesteśmy w kali linuxie ;)

Myślę, że poradnik był w miarę przydatny.

aw

Opublikowano

Co do konfiguracji VB to dziękuje, zastanawiałem się ostatnio jakie powinny być ustawienia (konfiguracja), ale oczywiście jak to ja nie postanowiłem sprawdzić.. Lecz teraz już będę pamiętał na przyszłość. 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

­Myślicie że jak zainstalujecie sobie system to będziecie mogli "hackować" ? Co do poradnika to lepiej wypalić ten system na pendrive aby był przenośny, ja i tak używam Debiana.

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

@GacelxD To dla początkujących poradnik...

A na usb mogę zrobić też poradnik...

Nie chodzi mi o to abyś robił poradnik pod USB tylko o to że jak gimby/podstawówka to sobie zainstalują nawet na VB to i tak nie będą umieli z tego systemu korzystać tylko ustawią sobie tapetę Anonymous i będą się chwalić kolegom jaki to oni mają system...

­

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

To że normalny user linuxa będzie sam potrafił zainstalować Kali'ego na VB czy też gdzie indziej, ten poradnik jest zbędny.­

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngCinek! Tak.

Ale przedstawione rozwiązanie jest (jeżeli chcesz korzystać) nie najlepsze.

Najlepiej zrobić sobie partycje / inny dysk z linuxem. - Ja mam windowsa i linuxa na laptopie :) 

aw

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dobra, niech będzie. Dam plus za trud(co linuksowe to lubię:P).

Merytorycznie poradnik jest dobry, jednak nie widzę sensu w całym przedsięwzięciu.

Dlaczego ? Kali Linux to profesjonalny system i osoby, które potrzebują poradnika nawet do instalacji nie będą miały z niego absolutnie żadnego pożytku-jedynie kolegom się mogą pochwalić i na tym koniec.

Bardziej na miejscu byłby poradnik instalacji któregoś distro "dla ludzi", żeby się mogli obeznać co i jak, a o Kali ewentualna wzmianka co to jest.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak chce używać narzędzi systemu to mówi że Apache nie jest włączone czy coś ... 

891211407265765932522.png

Asus Motherboard H81M-E

Intel Core i5-4690,s1150

Corsair Vergeance 1x8GB DDR3 x2 = 16GB

Cooler Master G650M Modular

Corsair Hydro H110

Asus NVIDIA GeForce GTX 770 DCII OC 2GB GDDR5

Creative Sound Blaster Z

Western digital blue 500gb 3.5'' 7200RPM

Samsung 840 EVO 500GB

Opublikowano

Kolego to jest poradnik jak utworzyć wirtualną maszynę, Kali pojawia się tylko parę razy w tekście który jest w ogóle nie na temat  :(( Popraw nazwę to raz, dwa, zainstalowanie sobie linuxa nie zrobi z Ciebie żadnego "hakera"  :D  :D  :D

apple.png

Opublikowano

5. W Storage zaznaczamy 'Controller: IDE' i klikamy płytkę z +, wybieramy nasz system(.ico), wybieramy choose, jak wybraliśmy zaznaczamy 'LIVE/CD'(musimy mieć zaznaczony nasz dysk, czyli .ico).

.ico to przecież ikona... dysk jak dobrze pamiętam w VB to byl .vhd albo .vdi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...