Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z kompem i tajmeniczy dzwięk

mocnny123

Pytanie

Opublikowano

witam mam problem z koomputerem ponieważ co jakiś czas oddaje taki dzwięk jagby to powiedzięc jagby spadał z obrotu coś w tym stylu i później lag na 2minuty lub niebieski ekran i reset kompa i co zrobić pytałem się kolegi bo coś tam wie o kompach i mówie że niby dysk twardy pada

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ram:3GB DDR 2
Karta graficzna:Nividia GeForce GT 630 DDR 3
Procesor:AMD Athlon™ 64 x2 Dual Core Processor 3800+

Zasilacz mam 350V a temperatury po 44stopnie jak gram później dam ss z temperaturą bo nie mam czasu tera szkoła :P

Stary złom ale planuje coś zarobić kasy w nąstępnych wakacjach i wtedy coś kupić za 2500zł

Opublikowano

Temperatury w porządku. Sprawdź przewody zasilające na dysku (najlepiej było by mieć jakiś miernik, prościej będzie pożyczyć zasilacz od kolegi). Napięcie na żółtym kablu powinno wynosić mniej więcej 12V, na czerwonym 5V, a czarny to masa. Jak znacznie odbiegają od normy to znaczy, że pada dysk, problem na kablu zasilającym lub pada zasilacz.

Opublikowano

Dwie możliwości są. Pierwsza bardziej podobna, to padający dysk i problem z odczytem, a druga, mneij prawdopodobna to wentylator na procesorze, który się wyłącza, powoduje przegrzanie procesora i wtedy masz crasha.

Opublikowano

Ram:3GB DDR 2

Karta graficzna:Nividia GeForce GT 630 DDR 3

Procesor:AMD Athlon™ 64 x2 Dual Core Processor 3800+

Zasilacz mam 350V a temperatury po 44stopnie jak gram później dam ss z temperaturą bo nie mam czasu tera szkoła :P

Stary złom ale planuje coś zarobić kasy w nąstępnych wakacjach i wtedy coś kupić za 2500zł

Zasilacz chyba 350W, a nie V. Podaj markę zasilacza, jak możesz to sprawdź na innym zasilaczu. Podaj też temperatury w stresie.

Opublikowano

Dwie możliwości są. Pierwsza bardziej podobna, to padający dysk i problem z odczytem, a druga, mneij prawdopodobna to wentylator na procesorze, który się wyłącza, powoduje przegrzanie procesora i wtedy masz crasha.

Albo przegrzewający/padający już zasilacz (sam to przerobiłem). Dlatego potrzebne jest pełna informacja o sprzęcie.

Opublikowano

Jeżeli są podejrzenia z padającym dyskiem to HD Tune, zakładka Health i daj screenshota z programu.

I nie wstawiaj screenshotów w formacie .bmp, to format nieskompresowany i zajmuje aż 4 MB! Wstawiaj w .png, różnica w jakości żadna a rozmiar o niebo mniejszy.

Skończ proszę się kompromitować. Jesteś nikim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...