Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie stron za kase - kilka pytan.

Guptic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej webmasterzy, mam parę pytań odnośnie zleceń na strony internetowe.

Jako iż przez lata moje umiejętności Webmasterskie rozwineły się, chciałbym zarabiać na tworzeniu stron, tak wiem, droga która prowadzi do tego by móc z tego żyć jest długa, ale chciałbym to potraktować jako dodatek do pensji. Także, może wypisze pytania w punktach, a Ci co chcieliby pomóc, po prostu wybiorą pytania na które czują sie na siłach odpowiedzieć. :) Dziękuję z góry!

1. Lepiej wykupić VPSa na którym hostowałbym strony klientów, czy wykupywać hosting każdej stronie osobno?

2. Jeśli wykupowałbym hosting, to przykładowo na jaki okres? Wiadomo, że nie chciałbym płacić za stronę co roku, czy jakieś inne przedłużenia.

3. Jak wliczać cenę hostingu? Mam na myśli to, że jeśli ja płacę przykładowo 300 zł rocznie, to mam wliczyć 300 zł do ceny strony? A co gdy minie rok? Przecież nie będę płacił za klienta.

4. Jak to jest z urzędem skarbowym?

5. A jak z domenami? Pytania podobne co do hostingu, nie bede sie rozpisywal :)

6. Jak ustalić cenę strony? Jakimi kryteriami się kierować w wycenie? 

7. Jak z CMSami? Kiedy klient wymaga systemu newsów, komentarzy, czy forum, i przykładowo użyję Joomli (stworzę własną skórkę), to mogę pobierać za to opłaty?

Jeśli pojawią się jakieś jeszcze pytania, dorzucę.

Byłbym rad, gdyby ktoś kto sie na tym zna, doradziłby jakoś - mam na myśli, oprócz odpowiedzi na pytania. Tak, tak, wiem, że większość osób które siedzą w tym temacie, nie będzie pomagać konkurencji, ale prędzej czy później i tak i tak sobie poradzę, a akurat rada profesjonalistów przyśpieszyła by proces. :) Dziękuje, pozdrawiam!

Opublikowano

1. VPS może nie starczyć dla wszystkich, może nie spełniać oczekiwań klienta. Serwer to indywidualna sprawa.

2. Firmy hostingowe oferują system rozliczeń co miesiąc/pół roku/rok. 

3. Pobieraj jakieś odsetki, inaczej to nie ma najmniejszego sensu.

4.

5. Możesz wykupować dla klientów, pobierając dodatkową opłatę. 

6. Indywidualna sprawa. Wszystko zależy od ciebie.. 

7. Możesz pobrać opłatę za wykonane skiny pod cmsy/fora etc.

//

Polecam wykupienie resellera, bądź zawarcie współpracy, z którąś z firm hostingowych, sprawdza się w takich sytuacjach

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

1. Jako administrator to ty masz na obowiązek dobrania takiego sprzętu aby spełniał zapotrzebowania serwisu.

2. tydzień / miesiąc / 1/2 roku / rok [zależy od usługodawcy].

3. Przedstawiasz kosztorys.

4. A jak sądzisz? Pity nie pity, miliardy faktur.

5. Klient wymaga klient płaci.

6. J/W.

7. Akurat Joomla to GNU GPL więc możesz sprzedawać stronę postawioną na niej. Polecam poczytać więcej na temat licencji. 

Opublikowano

MPC jak zwykle nie zawiodło. 

Dzięki bardzo za odpowiedzi, ale rodzą mi się pytania co do Twoich odpowiedzi.

Ad 2. O tym wiem, tylko jak ja mam sie rozliczać z klientem? Jeśli hipotetycznie Andrzej Andrzejowski zamówił u mnie stronę, wykonałem ją, strona jest gotowa, ale teraz jeśli hosting zostanie wykupiony i zapłacone przykładowo za rok i wliczę to w cenę, po roku strona padnie, mam kazać klientowi ponownie dokonywać opłaty?

Ad 6. Tak, wiem, ale kompletnie nie wiem czym się kierować. (Oprócz nakładu pracy, jeśli klient zamówi stronę we flashu, którą robię dłużej i ciężej niż zwykłą to wiadomo.)

I jakby ktoś wiedział co z tym urzędem skarbowym, to byłbym wdzięczny.

Opublikowano

MPC jak zwykle nie zawiodło. 

Dzięki bardzo za odpowiedzi, ale rodzą mi się pytania co do Twoich odpowiedzi.

Ad 2. O tym wiem, tylko jak ja mam sie rozliczać z klientem? Jeśli hipotetycznie Andrzej Andrzejowski zamówił u mnie stronę, wykonałem ją, strona jest gotowa, ale teraz jeśli hosting zostanie wykupiony i zapłacone przykładowo za rok i wliczę to w cenę, po roku strona padnie, mam kazać klientowi ponownie dokonywać opłaty?

Ad 6. Tak, wiem, ale kompletnie nie wiem czym się kierować. (Oprócz nakładu pracy, jeśli klient zamówi stronę we flashu, którą robię dłużej i ciężej niż zwykłą to wiadomo.)

I jakby ktoś wiedział co z tym urzędem skarbowym, to byłbym wdzięczny.

2. Musisz się dogadać z klientem, niech zapłaci za taki okres, jaki go interesuje, a potem ewentualnie przedłuża, wpłacając pieniądze na twoje konto... - przedłużając abonament. 

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

To chyba najlepszy pomysł. Dzieki Panowie, obydwaj pomogliście.

Jeżeli ktoś chciałby coś dodać, również będę wdzięczny, pozdrawiam.

Opublikowano

7. Za motyw możesz pobrać opłatę. Za skonfigurowanie także, ale taka opłata będzie bardzo niewielka, ponieważ każdy umie sobie skonfigurować CMSa.

if(!success()) { $tryagain = rand(1, 2); switch $tryagain { case 1: tryagain(); break; case 2: exit; break; } }

Opublikowano

Raz spotkałem się z tym, że zostałem poproszony o zrobienie strony na podstawie CMSa i przedstawiciel firmy, nie do końca umiał nawet formatować newsa, a co dopiero konfigurować CMSa :D

Opublikowano

6. To zależy od:

-rodzaju strony,

-materiałów wykorzystanych typu czcionka, stocki, itd. (zwłaszcza jak musisz kupić to do ceny doliczasz wartość tego)

-ilości czasu włożonego w tworzenie

-wielkości strony (wizytówka - portal)

Opublikowano

3. Cenę hostingu wliczać, no chyba że klient samemu hostuje.

if(!success()) { $tryagain = rand(1, 2); switch $tryagain { case 1: tryagain(); break; case 2: exit; break; } }

Opublikowano

1. Proponuję wykupienie dedykowanego serwera. Zawsze zostaje opcja podzielenia i podpięcia domen. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...