Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Eter a zbieractwo

AsuR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Gram w Aiona od niedawna, i zacząłem się interesować craftem.

Z tego co się dowiedziałem, to w grze można zbierać eter, a później zamieniać go w surowce potrzebne do wytworzenia np. mikstur.

Alchemię wbiłem na prawie 300pkt i chciałem sobie tworzyć miksturki, ale do miksturek potrzebna jest np. Napeta, którą, żeby zebrać należy katować zbieractwo do ponad 200pkt..

I tu pojawia się pytanie, jeżeli mogę zbierać eter który jest na wielu mapach i zmieniać go w surowce które się zbiera to po co wgl. jest zbieractwo?

Zbierać eter czy te surowce, co jest bardziej opłacalne, szybsze i łatwiejsze?

Opublikowano

Hmm do 50-60 sie wgl tym interesuj (chyba, ze taki podjarany jestes i musisz to zaczac robic na mniejszym lvlu :D).Czemu dopiero po 50 ?Nwm czy ely czy asmo jestes bo to tez gra, ze tak to napisze...wazna role ?Na mniejsyzm lvl masz maly flight time, wiec praktycznie musisz co 1 minute siadac na tylek, bezsens.Wiec lepiej dobic ten 50lvl i na spokoj od pierwszej mapy cisnac powoli aether i zbieractwo rowno (powinienes tez miec scrolle na jakis boost do tych rzeczy)Niestety, zeby wbic aether od 400 na 499 u ely najllepiej miec 60+ gdyz moby w powietrzu w ingi sie agruja co jest strasznie irytujace, chyba ze pojdziesz do gelkmaros i tam poprostu bedziesz na pvp MPCforum zbierac aether co tez jest troche ryzykowne, ale napewno latwiejsze niz co chwile zabijac moby :D Alchemia to w sumie mozesz cisnac od poczatku powoli dopiero pozniej troche kasy bedziesz potrzebowac wiec problem lekki :) No i do morphingu potrzeba aether w duzych ilosciach so cute :D

Po co jest zbieractwo ? :D Jak zaczynalem ta gre to tez sie dopytywalem, ale wiekszosc to miala a ja i tak w d***e i nie robilem, dopiero po 4.0 kiedy sie dowiedzialem ze mozna isc na objecty do Sarpan gdzie mozna zbierac matsy potrzebne na roznego rodzaju scrolle, gdzie teraz moge dziennie spokojnie 20k scrolli kazdego rodzaju wycrafcic jesli mi sie chce to odrazu pocisnal w 2 dni od 0 do 499 to zbieractwo :D Wiec tak oplaca sie na to, to i to.

Nie czaruj.

Opublikowano

A eter i esencje czym się różnią?Mam 43 lvl i mikstur nie mam większych, dlatego chciałem sobie trochę zrobić, ale to nie takie łatwe -.- bieda.... xD Jestem po stronie elyosów

Opublikowano

Dodam od siebie, że zbieractwo warto rozwijać systematycznie i od samego początku, bo później dostaniesz sporo misji ze zbieractwem, za które dostaje się dużo expa i szkoda takie misje pomijać. Chyba, że będziesz miał GP, wtedy potrzebne materiały mógłbyś kupić u brokera, chociaż i tak uważam, że systematyczne rozwijanie tej profesji wyszłoby Ci na dobre.

A eter i esencje czym się różnią?Mam 43 lvl i mikstur nie mam większych, dlatego chciałem sobie trochę zrobić, ale to nie takie łatwe -.- bieda.... xD Jestem po stronie elyosów

Eter zbierasz w powietrzu, a esencje to te "surowce", czyli różne roślinki na ziemi.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

No niby od poczatku, ale moby sie aagruja mnie takie cos irytowalo i zostawilem to na sam koniec xD Wiec mysle, ze raczej go tez to bedzie irytowac wiec napisalem jak jest xDD Zawsze jak nie masz mikstur na latanie to mozesz sie 'pizgnac' do Abyss i ubijac rozne mobki porobic tam questy i za uzbierane AP kupic potki za AP na latanie :D Zaoszczedzisz hajs na poczatku.

BTW Potki AP'kowe nie maja wspolnego cd z tymi zwyklymi wiec w locie jak bedziesz miec w pozniejszej fazie gry zwykle na latanie to mozesz korzystac z obu wersji na Flight time

Nie czaruj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...