Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiedźmin mam błąd - "Uwaga, minimalne wymagania sprzętowe nie zostały spełnione "

Cinusek666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Chciałem podzielić się z wami moim problemem w nadziei że znajdzie się ktoś kto pomoże mi go rozwiązać. 

Kupiłem ostatnio Wiedźmina Edycję Rozszerzoną. Po zainstalowaniu nie mogłem go odpalić, gdyż wyświetlał się błąd :( : 

"Uwaga, minimalne wymagania sprzętowe nie zostały spełnione" napisane jakimiś dziwnymi znaczkami.

Na jakimś forum znalazłem pomysł zaktualizowania sterowników karty graficznej. Udało się :D . Wiedźmin śmigał perfekcyjnie. I teraz po kilku dniach znowu mam ten sam problem i nie mam bladego pojęcia jak rozwiązać go tym razem :angry: . Mam laptopa z Win7  ponad wymaganiami Wieśka.

Proszę o pomoc!!

Opublikowano

Próbowałem już wielokrotnie i wciąż to samo  :mellow:

A spróbuj zmienić ustawienia graficzne gry w plikach. Jak to nie pomoże to chyba pokusisz się na reinstall komputera, a sprawdź czy u znajomego zadziała...

Wypisz specyfikacje bebechów twojego komputera. ;)

Opublikowano

Procesor i7 czterordzeniowy 2.20 GHz

Geforce GT 540M 2GB

Windows 7 Home 64

6GB RAM'u

Słaby ten laptop, pewnie dlatego ten problem jest. 

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Już 3 latka. Tak czy inaczej jest lepszy niż minimalne wymagania więc nie wiem w czym rzecz  :mellow:

Laptop jest zbyt słaby. Osiągi laptopa są dwa razy mniejsze od osiągów PC stąd laptopy nie są do gier. 

Udało mi się w internecie znaleźć takie rozwiązanie: 

Trzeba mieć wersję 1.2 następnie robimy skrót na pulpicie do pliku c:\program files\the witcher\system\witcher.exe Następnie klikamy na nią prawym przyciskiem myszy wybieramy 'właściwości'. I w polu 'element docelowy dopisujemy '–dontForceMinReqs 

Nie wiem czy trzeba to wpisać z ' lub - więc musisz sam kombinować. 

Jest to z powodu:

Rozwiązanie dla tych, którzy maja problem z odpaleniem gry ze wzgledu na zbyt mala pamiec dedykowana tzn mniejsza niz 128MB ale z calkowita pamiecia przekraczająca ta liczbe. W wiekszosci sa to posiadacze laptopow gdzie pamiec dedykowana kart graficznych jest zdecydowanie okrojona. Programik sprawdzajacy minimalne wymagania niestety nie pozwala odpalic gry bo widzi tylko pamiec dedykowana.

Znalazłem to w internecie. 

Opublikowano

Jak już mówiłem śmigało mi świetnie więc wątpię żeby laptop był za słaby. Grałem w piratkę Wieśka, wszystko super. Problem wyświetla się tylko z oryginałem i tylko z Wiedźminem. Jest to edycja rozszerzona i z tego co wiem tylko z nią są takie problemy.  Btw rozwiązanie wyżej nie działa. :(

Opublikowano

Dobra, teraz gram w Wiedźmina 2. Na średnich ale działa. Chcecie mi powiedzieć że 1 ma większe wymagania od 2 ?? 

Oczywiście, że nie. Jak gra działa to się ciesz. :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wyjdź na stronke CD projekt, tam w zakładce wiedźmin będzie taki pliczek do pobrania, zainstalujesz go, włączysz, na stronce będziesz miał wszystko napisane, o ile pamiętam to trzeba podmienić jakąś ikonkę i zmienić jej nazwę a później odpalić jako  administrator. ;)

Kiti ♥

• 1 rok później...
Opublikowano

Miałem ten sam problem na Asus-ie U36S z GeForce GT 520M. Problem brał się stąd że komputer ma dwie karty graficzne, GeForce i Intel, a wiedźmin domyślnie uruchamiał się na Intelu.

Żeby to obejść trzeba wymusić użycie karty GeForce dla aplikacji. W moim przypadku przy użyciu menu zarządzania NVIDIA
Pulpit (PPM) -> NVIDIA Control Panel  -> Manage 3D Settings

"1.Select a program to customize" klikamy "Add" i wskazujemy "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\The Witcher Enhanced Edition\System\witcher.exe"

"2.Select the preferred praphics processor for this program" wybieramy "High-preformance NVIDIA processor"

i gotowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...