Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Ponad 5GB zużycia pamięci RAM w spoczynku

krzysiu51

Pytanie

Opublikowano

Witam. Jakiś miesiąc temu zakupiłem wszystkie elementy do mojego nowego komputera. Zużycie pamięci RAM podczas spoczynku lub przy korzystaniu na przykład z przeglądarki nie przekraczało 2GB. Wszystko było ok do wczoraj. Problem pojawił się, gdy grałem w Battlefielda 4. Gra nagle zaczęła mi się zacinać. Było już późno więc dałem sobie spokój z grą i wyłączyłem komputer. Dziś problem był taki sam. Zacząłem szukać, co może być powodem. Sprawdziłem zużycie komponentów w menedżerze zadań. Zużycie ramu w spoczynku to ponad 5GB! Powodem tego na pewno nie są żadne programy bo nie miałem z tym żadnych problemów wcześniej. Kłopot pojawił się nagle.

Zużycie RAMu:
cpk9jM.png

Procesy zżerające najwięcej RAMu:
eTFB3N.png

Najbardziej dziwi mnie "Pula niestronicowana". Jest tam 4 GB. Gdyby odjąć to od aktualnego zużycia pamięci, wyszłaby podobna ilość zużycia RAMu do tego, które miałem zawsze. Z góry dzięki za pomoc.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Troche nie za słaby ten komputer na win 8 ? A co do tego ramu to tak jak ITPolska też tak sądzę że virus. Radził bym ci znaleść dobrego antivirusa i przeskanować kompa (Polecam Avast! )

Opublikowano

Może odpala się jakiś program w tle (wirus) który zżera pamięć pobierz adwcleaner i przeskanuj komputer. Przeskanuj antywirusem. Tylko nie bierz szybkiego skanowania bo wtedy to nie ma sensu 

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Opublikowano

nie ma żadnego problemu, jak zwykle problem z użyszkodnikiem po raz setny chyba na tym forum nie mającym zielonego pojęcia o systemie i jego działaniu

w systemie działają usługi które sobie potrafią same zarządzać pamięcią według uznania, żadnych problemów nie zrobią i nie robią w czasie swojego działania , zresztą wystarczy poczytać sobie  o SuperFetch i Prefetch

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...