Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z instalacją windowsa 8.1 na czystym laptopie lenovo g510

JachuPL

Pytanie

Opublikowano

Czołem, kupiłem laptopa Lenovo G510 bez żadnego systemu. Podczas próby instalacji Windowsa 8.1 (oryginalnego, z DreamSparka uczelni) dostaję taki oto komunikat:

Brak wymaganego przez komputer sterownika nośników. Może to być sterownik stacji dysków DVD, dysku USB lub dysku twardego. Jeśli masz dysk CD lub DVD albo dysk flash USB ze sterownikiem, włóż go teraz.

Co może być tego przyczyną? Próbowałem pobierać obraz po raz kolejny, ale sumy kontrolne się zgadzały. Będę wdzięczny za udzieloną pomoc ;)

//edit: dodam, że system nie znajduje sterowników nawet na płycie dołączonej do laptopa o_0

Posty typu "win 8.1 to guwno, leprza siudemka" będą zgłaszane.

57199140501148694665.png

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to nie mój problem że nie masz ( masz google, kumpli co mają cd itp  ) , musisz tylko ruszyć instalacje a nie instalować nawet do końca

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

W BIOSie znajdź opcję "SATA Operation Mode" albo "IDE configuration" (nie wiem, jak u ciebie będzie się to nazywać) i ustaw na "Compatibile".

niestety, dalej jest to samo

57199140501148694665.png

Opublikowano

ziomek, dysku chyba nie masz ;) sprobuj jakis livecd np. gparted i zobacz czy ci wykrywa dysk

Opublikowano

niestety, instalacja z pendrive'a kończy się tym samym błędem. Czy ktoś posiada jakiekolwiek rozwiązanie tego problemu? Większość postów w google po wpisaniu tego błędu albo zwraca to, czego już próbowałem, albo są puste.

57199140501148694665.png

Opublikowano

Wystarczy w googlach wpisać "windows boot pendrive" i masz kilkaset poradników. :)

Najprościej chyba pobrać program WinToUSB ( http://www.easyuefi.com/wintousb/ ), potrzebujesz do tego jeszcze ISO z systemem (ten sam obraz, który wypalasz na DVD). Podpinasz pendrive, włączasz program i postępujesz zgodnie z instrukcjami. Pamiętaj tylko, że stracisz wszystkie dane z pendrive.

Później restartujesz PC i dalej tak samo, jakbyś uruchamiał instalator z płytki - zmieniasz tylko urządzenie, z którego bootujesz (USB, USB-HDD, lub podobne).

ㅈㅈ.

Opublikowano

zainstaluj xp, viste czy w7, nawet nie musisz do końca. potem w8

w razie problemów najpierw załóż partycje powyzej 500 gb, potem sobie zmienisz jak chcesz.

w sumie pasuje zaktualizować bios albo przełączyć uefi w tryb legacy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

System instalujesz z DVD, czy z pendrive?

Jeśli z pevdrive, to podepnij go pod port USB 2.0, ew. w BIOSie znajdź opcję "USB 3.0 support" i ją wyłącz (po instalacji możesz znowu ją włączyć).

ㅈㅈ.

Opublikowano

zainstaluj xp, viste czy w7, nawet nie musisz do końca. potem w8 [nie mam oryginalnego dysku instalacyjnego tych systemów]

w razie problemów najpierw załóż partycje powyzej 500 gb, potem sobie zmienisz jak chcesz.

w sumie pasuje zaktualizować bios albo przełączyć uefi w tryb legacy [jest przestawiony na Legacy, z Legacy First i nic to nie daje]

57199140501148694665.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...