Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Usuwanie ATA Password

tls01

Pytanie

Opublikowano

Joł. Posiadam dysk twardy Seagate ST3500312CS wyciągnięty z nboxa, który ma założone ATA Password.

Czy ktoś miał kiedyś podobny przypadek i może napisać, jak usunąć hasło z dysku? Samej elektroniki do tego dysku raczej nie dostanę, więc jej wymiana nie wchodzi w grę.

ㅈㅈ.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wywal najpierw wszystkie partycje , żaden system nie czyta tego formatu plików, spróbuj pod linuxem

Nie mam możliwości wywalenia partycji. Dysk jest wykrywany przez PC, ale nic nie mogę z nim zrobić - jakakolwiek próba ingerencji kończy się błędem "in/out". Linux również widzi urządzenie i podobnie - każda próba utworzenia (bo żadne partycje nie są widoczne) kończy się błędem.

W MHDD wybrałem opcję 'erease delays' - błąd "THIS DRIVE IS LOCKED BY ATA PASSWORD".

ㅈㅈ.

Opublikowano

jak dla ciebie nie ma za darmo, skoro nie posiadasz softu i sprzętu

Miałem nadzieję, że da się to zrobić "domowym sposobem". Znalazłem na allegro takie same dyski z bad sectorami po taniości, może HDD ruszy z inną "płytką".

Można zamknąć.

ㅈㅈ.

Opublikowano

raczej nie ruszy, hasło przypisane do dysku i zabezpieczony ( zaszyfrowany ) sektor zerowy, czasem hasło związane jest z biosem albo modułem zabezpieczenia na płycie głównej laptopa czy kompa

spróbuj MHDD

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

to sobie odpuść jak opcja  usunięcia partycji nie działa albo skasuj je w dekoderze i nie zakładaj nowych , potem znowu prubuj pod linuxem.

dysk ma zmodyfikowane firmware albo przypisany do układu w dekoderze, zresztą bez znajomości metody blokady dysku ( jest ich kilkanaście! ) można sobie gdybać

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

MHDD wskazuje na ATA-password, zapisany w stosownym module na talerzu dysku. Najprawdopodobniej dekoder podaje dyskowi komendę otwarcia i hasło przy uruchomieniu. laptopy też tak robią - to nie jest żadne powiązanie dysku ze sprzętem...przynajmniej dopóki znasz hasło, które możesz podać do dysku także w inny sposób.

Dysk jest odpowiednikiem niemal takiego samego modelu, tyle że z końcówką AS zamiast CS, ale ze względu na przechowywanie hasła na talerzu i parę innych niuansów (adaptywy!!!), podmiana elektroniki nic nie da. Wszystkie pomysły związane z jakąkolwiek operacją w przestrzeni adresowej lba są z góry skazane na porażkę - przy każdej próbie wydania dyskowi jakiegokolwiek polecenia, zwróci on ABRT. mało tego - dyski serii F3 zwracają ABRT także przy próbach odwołania się do SA przy pomocy komend ATA. Jeśli nie znasz hasła, jedyne wyjście, to próba odczytania SA przy pomocy terminala szeregowego i odnalezienia hasła w odczytanych modułach. Nie będzie to proste, bo dekodery zwykle nie używają "ludzkich" haseł złożonych z cyfr i liter, ale potrafią używać haseł zawierających kody klawiszy <enter>, <del> lub <esc>. Oczywiście wpisanie takiego hasła z klawiatury nie wchodzi w grę - konieczne będzie przygotowanie pliku z odpowiednimi hexami i podanie hasła komendą z tego pliku. Ale to już pewnie będzie najmniejszy problem.

Kaleron

Serwis komputerowy i RTV

Odzyskiwanie danych

Naprawy elektroniczne

http://kaleron.pl/

Opublikowano

raczej nie ruszy, hasło przypisane do dysku i zabezpieczony ( zaszyfrowany ) sektor zerowy, czasem hasło związane jest z biosem albo modułem zabezpieczenia na płycie głównej laptopa czy kompa

spróbuj MHDD

Co konkretnie mam zrobić w MHDD? Przy próbie zrobienia czegokolwiek dostaję komunikat:

WARNING: THIS DRIVE IS LOCKED BY ATA PASSWORD
Mogę jedynie wyświetlić informacje dotyczące dysku.

Nie wiem, czy to ma sens, ale... Gdyby tak podpiąć dysk do nboxa (z którego został wyciągnięty), uruchomić, a następnie przepiąć HDD bez wyłączania zasilania do PC i spróbować w MHDD usunąć hasło...?

Na innym forumku ktoś wpadł na coś takiego, jest szansa na to, że ten sposób zadziała?

ㅈㅈ.

Opublikowano

jak dla ciebie nie ma za darmo, skoro nie posiadasz softu i sprzętu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

wywal najpierw wszystkie partycje , żaden system nie czyta tego formatu plików, spróbuj pod linuxem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...