Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizować, czy zbierać na nowy?

Dyzson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, chciałem was zapytać czy opłaca się modernizować mojego PC'ta, czy może od razu zbierać na nową bazę.

Komputer służy mi już chyba 3-4 lata. (nie jestem pewien gubię się w czasie, więc mogę walnąć gafe)

No więc tak, zacznę może od tego, że prędzej czy później bd musiał wymienić monitor.

Obecnie jest to Monitor Asus VW221 [22" LCD], jednak matryca 1680x1050 to żadna rewelacja. Macie może do polecenia jakiś fajny monitor 21x9, który jest w miarę przystępy cenowo? (chciałbym 21x9 ponieważ i tak myślałem nad kupne drugiego monitora FullHD, jednak jeśli niema nic ciekawego to polećcie jakiś zwykły) Myślę, że 1000-1500 zł mogę dać.

Procesor: QuadCore AMD Phenom II X4 840, 3215 MHz (16 x 201) (nie modyfikowany, standardowe chłodzenie)

Płyta główna: GIGABYTE M68MT-S2P

Pamięć RAM: 2x 4GB, nie pamiętam marki. Everest nic na ich temat nie pokazuje.

Dysk Twardy: Jakiś stary i głośny, nie chce mi się sprawdzać. Na 100% idzie do wymiany, rolki hałasują jak głupie, mój Reloop strasznie łapie tan hałas, komputer ogólnie chodzi bardzo głośno. (jak ruski przedwojenny czołg)

Napęd: Jakiś LG, wystarczający do moich potrzeb, a raczej ich braku.

Karta graficzna: Club3D NVIDIA GeForce GTX 550 Ti (1536 MB) [co ciekawe szukałem w necie wersji 1.5GB i nie mogłem znaleźć, nwm czemu]

Karta dźwiękowa: ASUS XONAR D1

Zasilacz: Nie mam pojęcia. Dawno nie czyściłem komputera, ale nie chce mi się go teraz rozbierać, żeby sprawdzić. Raczej do wymiany.

Obudowa: Jakaś stara obudowa, nie znam nazwy ani producenta.

System: Win7 Sevenity Game (Refresh Edition). Mod ale bardzo dobrze mi się sprawdza.

Cenowo? Nie mam pojęcia, najpierw chciałbym dowiedzieć się, czy coś poza moją kartą dźwiękową mógłbym zostawić.

Generalnie chciałbym póki co może zainwestować w jakaś lepszą kartę graficzną? Ostatnio chciałem pograć w Shadow of Mordor i na grafice coś pomiędzy niska, a średnio trzymało mi niecałe 30 fps.

Rozglądałem się już trochę, ale jestem ciekaw waszej opinii, komputer składałem w wieku 14 lat więc nie było to nic dobrze dopasowanego.

Erk0d9J.png

Opublikowano

Sprawdź jaki masz zasilacz (najlepiej zrób zdjęcie) i zrób zdjęcie obudowy. Raczej komputer idzie cały do wymiany (jeszcze tylko zobacz ramy, ale DDR3 to są na 99%). 

PMK3yt4.png

Opublikowano

DDR3 na 100%, a płyta główna tylko takie cudo obsługuje.
Co do obudowy oraz zasilacza.
Obudowę chciałbym tak czy siak wymienić na nową, zasilacz również ponieważ mój, który by kupiony do tego zestawu spalił się. Kupiłem potem pierwszy lepszy 500W w Media był dość tani, więc zapewne jest to jakiś noname.

Czyli mam rozumieć, że nie opłaca się w ogóle dokupować nic do niego, żeby przewodzimy pociągnął jeszcze rok, może 2?
Albo niema możliwości podciągnięcia trochę parametrów bazowych tego zestawu?

Opublikowano

Najlepiej napisz jaki masz budżet.

Zostać może ram (jeśli faktycznie ddr3), napęd i karta dźwiękowa czyli nie za wiele.

Twój budżet + odsprzedaż starych podzespołów? 

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Mój budżet obecnie to jakieś 2500 zł, jednak chciałem poczeka właśnie rok lekko może modernizując ten komputer.
Na dzień dzisiejszy jest to 2500 zł na samą puszkę + to co udało by się zarobić na sprzedaży starego.

Opublikowano

Mój budżet obecnie to jakieś 2500 zł, jednak chciałem poczeka właśnie rok lekko może modernizując ten komputer.

Na dzień dzisiejszy jest to 2500 zł na samą puszkę + to co udało by się zarobić na sprzedaży starego.

A ten budżet na monitor to osobny? Bo jeśli osobny to można by z niego trochę zabrać i złożyć zestaw z GTX 970

Opublikowano

Za 4000zł to już można coś złożyć :)

Będziesz robił OC?

Jeśli nie to ja to widzę tak:

http://www.morele.net/inventory/info/EMAzxD/

Zestaw z dobrym 4 rdzeniowym procesorem. Płyta główna w formacie ATX 4 sloty na pamięć ram. Dysk twardy o pojemności 1 TB na dane i szybki SSD na system i programy. Dość przewiewna i dobrze wykonana obudowa. Zasilacz wystarczający do poradzenia sobie z tym zestawem. Bardzo wydajna, chłodna i pobierająca małą ilość energii karta graficzna MSI GTX 970. Monitor dobrej firmy 24" z gwarancją na badpixele.

Na tym zestawie pograsz w każda grę na maksymalnych ustawieniach graficznych w Full HD

Opublikowano

W tej cenie jest tylko jedna rozsądna opcja: http://www.morele.net/monitor-led-lg-23mp65-23mp65hq-p-23-fhd-ah-ips-5mln-1-5ms-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-631199/

Za oszczędzone pieniądze dorzucamy do lepszego PSU np. XFX Core 550W albo CM G550M. TT to bądź co bądź budżetówka.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Dzięki wielkie, rozważę wasze propozycje. Poczytam trochę, poszperam, wiadomo trzeba widzieć co się kupuje. Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś propozycje to można śmiało wysyłać. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...