Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odblokowanie rdzeni ?

Timezpl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, Posiadam procesor amd athlon x2 dual core procesor 5000+ 2.59Ghz i postanowiłem go sobie trochę zmodyfikować. I mam pytanie Czy mogę na nim odblokować rdzenie ? Mam teraz dual core. Znalazłem filmik na którym jakiś koleś odblokował ten procesor do Quad Core. I teraz pytanie To Fake ? Jeśli nie to jakie mogą być konsekwencje odblokowania rdzeni ? I jeszcze jedno pytanie Do ilu mogę max. podkręcić ten procesor ? Ludzie go na internecie podkręcali do 3,2 Ghz bez problemu tak więc mogę go podkręcić spokojnie na tej płycie ? Starczy mi zasilacz na to wszystko ?

Sprzęt:

LeadTek WinFast GTX 260 896 MB 448Bit

Ram: 3GB (W listopadzie będzie 8 gb ram)

Processor: Amd Athlon X2 Dual core procesor 5000+ 2,59Ghz

Płyta: K9N NEO V2

Zasilacz: CorSair vs 450W.

Tutaj filmik z odblokowaniem rdzeni: http://www.youtube.com/watch?v=cAMaIpWGozo

Processor ma normalnie 19 stopni. W stresie 30-40 różnie ale nie przekracza 60.

Opublikowano

Płyta musi posiadać Advanced Clock Calibration (ACC) i procesor nie może być na rdzeniu Brisbane.

Jak to wszystko spełniasz i poczytasz jak to zrobić na swojej płycie, to procesor może działać i być wszystko ok, ale może też nie działać, lub też być niestabilny, co bardzo szybko wykryjesz.

Ten procek ma także zablokowane cache l3, co odblokujesz (lub też nie) przy okazji 2 pozostałych rdzeni.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Informacje o procesorze i płycie:

CodeName Brisbane no nic.. Nie mam żadnego ACC w biosie.. Procesor jest 65nm czyli "starsza wersja"  No nic czyli z 4 rdzeni nici.. A mam pytanie mogę na nim jakoś zrobić overclock bez problemu ? Płyta utrzyma ? :D

@Edit I jak podkręcić ten procesor ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...