Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno skutera, wyjaśnienie od podstaw.

Tarize

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli tak, przymierzam się do kupna jakiegoś skutera "50", chodzi mi o niedrogą używkę w granicach 600-800 tak na pierwszy raz.I teraz pytanie, jak przebiega kupno skutera i co trzeba zrobić później by nie mieć problemów z prawem itp. 

Jestem w tym zielony i nic prawie nie wiem.

Opublikowano

Szukasz egzemplarza -> Jedziesz obejrzeć -> Decydujesz się -> Dostajesz homologację, aktualny dowód rejestracyjny i blachy (jeśli zarejestrowany) -> Spisujesz ze sprzedającym umowę kupna-sprzedaży -> Płacisz -> Odjeżdżasz / pakujesz na przyczepkę whatever. -> Idziesz do urzędu komunikacji (a raczej któryś z rodziców) -> Dajesz w/w dokumenty -> Płacisz ok. 110 zł za nowe blachy -> Rejestrujesz -> Cieszysz się jazdą

Opublikowano

Nie wiem o co ci chodzi z przebiegiem, nie podawałem nic o tym w temacie ale kij z tym.Czy jeśli skuter ma rejestrację czyli blachy?, to muszę go na nowo rejestrować w urzędzie?, ile to trwa?.

Opublikowano

Nie wiem o co ci chodzi z przebiegiem, nie podawałem nic o tym w temacie ale kij z tym.Czy jeśli skuter ma rejestrację czyli blachy?, to muszę go na nowo rejestrować w urzędzie?, ile to trwa?.

Tak, musisz go przerejestrować w ciągu 30 dni od kupna. Ile to trwa.. zależy od kolejki w wydziale komunikacji. Nieraz czeka się godzinę, czasem 5. Jak już nadejdzie Twoja kolej to około 10 minut.

Opublikowano

skuter = kibel z silnikiem 

Przynajmniej jeździ i jest praktyczny.

Tą umowę muszę skądś drukować czy sprzedający ją będzie posiadał?, homologacja tzn?. (coś mi świta,że to kierunkowskazy i światła awaryjne)

Opublikowano

Przynajmniej jeździ i jest praktyczny.

Tą umowę muszę skądś drukować czy sprzedający ją będzie posiadał?, homologacja tzn?. (coś mi świta,że to kierunkowskazy i światła awaryjne)

Homologacja czyli dokument dopuszczający do rejestracji, który każdy pojazd posiada przy wyjeździe z fabryki. Umowa sprzedaży to już kwestia tego, kto sprzęt sprzedaje, więc nie powinieneś się tym martwić.

Opublikowano

Jak to zrozumiałem, czyli jadę zobaczyć skuter który ma wszystkie dokumenty i tablice rej., podpisuje umowę i tak sobie go biorę potem rejestruje i jest mój tak?.

Czy jest jakaś różnica pomiędzy silnikiem 2 a 4 suwowym?, podobno trzeba do któregoś z nich wlewać mieszankę zamiast normalnego paliwa to prawda?.

Opublikowano

przebieg jest najwazniejszy.. za tyle to kupisz zajechanego chinczyka pojezdzisz 2 miesiace i koniec na dobry skuter trzeba ok 2.5 k liczyc zeby tym jezdzic i nie chinska szczerupina 

Opublikowano

przebieg jest najwazniejszy.. za tyle to kupisz zajechanego chinczyka pojezdzisz 2 miesiace i koniec na dobry skuter trzeba ok 2.5 k liczyc zeby tym jezdzic i nie chinska szczerupina 

Nie widziałeś jakie skutery sprzedają w mojej okolicy to po co się udzielasz?.

2,suw mieszanka paliwa z olejem, jest mocniejszy ale trochę więcej pali. W 4 suw odwrotnie.

Ps masz w ogole kartę motorowerową?

Nie nie mam, znam pare osób co nie mają 18 lat i nie mieli problemów, że jeżdżą bez karty.Czyli jak mam 16 lat to muszę mieć kartę motorowerową by jeździć skuterem "50cm3"?

Opublikowano

Nie nie mam, znam pare osób co nie mają 18 lat i nie mieli problemów, że jeżdżą bez karty.Czyli jak mam 16 lat to muszę mieć kartę motorowerową by jeździć skuterem "50cm3"?

Do 18 lat musisz mieć karte, później prawko. Kiedyś tak było, że można na dowód ale chyba teraz tak nie ma. Poczekaj jak ich palki zatrzymają.

Opublikowano

no prosze Cię, juz widac jakie te skutery maja jak juz kombinujesz zeby bez papierow jezdzic ;) lepiej dolozyc do tego skutera niz 500 zl dostac, wiesz licznik cofnac i zrobic skuter zeby wygladal jak nowy to ja tez umiem 

Opublikowano

Coś ty się tak tego przebiegu doczepił, nic o tym nie pisałem a ty ciągle o nim piszesz.Tą kartę motorowerową można zdać za pomocą szkoły zawodowej może ktoś wie?, jeśli nie to gdzie mogę ją zrobić?.

Opublikowano

doczepilem się bo wiem jak jest z zajechanymi szczerupinami bo sam tak mialem i po prostu chce ci pomoc ale ty tego nie chcesz bo jestes madrzejszy, a wiem ze zajechanym zlomem dlugo nie pojezdzisz 

Opublikowano

Karta motorowerowa nie obowiązuje od 1 stycznia 2013 , teraz jest AM od 14 lat ( rok więcej ) i kosztuje w granicach 600-1000 zł, robi się ją w Wordzie jak prawko na auto. Ty lepiej cyknij sobie A1 ( od 16 lat i jest do 125 cm3 ) bo kosztuje tyle co AM prawie a możesz jeździć większymi. Potem od 18 masz A2 ( zmieniono z kartą motorowerową ) i od 24 A albo jak jeździsz 2 lata na a2 .  Skutera za takie pieniądze uwierz mi za cholerę nie znajdziesz w dobrym stanie, no chyba że wymlaskanego "pod sprzedaż". Dorzuć chociaż 500 zł i za 1100 zł kupisz dobrego simsona s51 , remont silnika kosztuje ok. 500 zł (szlif, tłok, wał i duperele w postaci pierścieni, podkładek itp. za pare złotych) i jeździsz 3 sezony.

21515.jpg

Opublikowano

A do urzędu skarbowego podatek zapłacić?

Chciało by się oszukać państwo, co?

Do 1000zł nie placisz podatku :) A jeśli kupujesz skuter za 1100zł to i tak na umowie piszesz 900zł i nie płacisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...