Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Sprawdzenie poprawności działania części.

Milian

Pytanie

Opublikowano

Witam.  Chce sprawdzić czy, któraś z moich części w jednostce centralnej działa źle.  Odświeżam temat problem z wydajnością, ale chce sprawdzić czy wszystko gra od strony hardware. GPU, Cpu, ram i tak dalej. Najlepiej jakimś programem. W grach migotają niektóre elementy i spadają mi trochę FPS, więc sprawdzę problem od strony hardware

8902314106109971000808.jpeg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odpal jakieś benchmarki, posprawdzaj temp. Do ramów użyj memtesta-a.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Tylko elementy w oddali w BF4. Efekt wilgoci w fifa world. W innych grach to malutko. Nigdy to nie jest z bliska. W Occt kulka kręcąca się nie miga. W filmach na youtube tego nie ma. Jeśli jest to bardzo rzadko.

Nie podałeś konfiguracji sprzętowej. Może twój PC zwyczajnie nie wyrabia?

Możesz jeszcze sprawdzić pamięć wideo tym programem: http://mikelab.kiev.ua/index_en.php?page=PROGRAMS/vmt_en

Ale stawiałbym raczej na zbyt słaby sprzęt, a nie jego uszkodzenie.

Sprawdziłeś temperatury po teście OCCT?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Tak, da się. Nawet bez OCCT - migotanie obrazu to prawie zawsze będzie wina GPU lub sterowników. 

Odpal OCCT i kiedy obraz zacznie migotać, sprawdź temperatury. Możesz też spróbować przeinstalować sterowniki.

Podaj jeszcze konfigurację PC, napisz o jakie gry chodzi i które elementy migoczą. 

Tylko elementy w oddali w BF4. Efekt wilgoci w fifa world. W innych grach to malutko. Nigdy to nie jest z bliska. W Occt kulka kręcąca się nie miga. W filmach na youtube tego nie ma. Jeśli jest to bardzo rzadko. 

Opublikowano

Ale OCCT da się wybadać, że migotanie grafiki to wina GPU? 

Tak, da się. Nawet bez OCCT - migotanie obrazu to prawie zawsze będzie wina GPU lub sterowników. 

Odpal OCCT i kiedy obraz zacznie migotać, sprawdź temperatury. Możesz też spróbować przeinstalować sterowniki.

Podaj jeszcze konfigurację PC, napisz o jakie gry chodzi i które elementy migoczą. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Temperatury są na pewno dobre. Zrobiłem test gpu z error check i dysków twardych i brak błędów. Przydał by mi się właśnie taki program do pozostałych części, obciąża w 100% i pisze ile jest błędów czy ich nie ma. W occt w teście procesora nie ma takiej informacji. Dlatego potrzebuje programu w takim stylu. Żebym nie musiał się bawić w wypalanie płyt. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...