Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czas na zmiany w moim życiu.

ezio2322

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, po depresji z braku dziewczyny a może raczej że jestem nieśmiały postanowiłem że kupię sobie gitarę.Dokładnie gitarę elektryczną, nigdy wcześniej nie grałem na gitarze ale czytając fora, poradniki najlepiej wybrać gitarę akustyczną lub klasyczną, ale to było dla niezdecydowanych jaki styl będą grać.Ja jestem natomiast zdecydowany.Skoro uwielbiam Alice in Chains, Metalicę, Anthrax, Foo Fighters itd.Dobra, chcę sobie kupić gitarę elektryczną, ale jaki model dla początkującego?Właśnie teraz Wy, drodzy forumowicze wchodzicie na scenę i "rzucacie" mi na scenę modele dla początkujących do ceny sięgającej max 700zł.Dziękuję za uwagę.

Opublikowano

Wiesz co do gitary jest potrzebny również wzmacniacz to też jest jakiś tam koszt ja swojego pierwszego elektryka kupiłem zwykłego Stagga Stratocastera za 600 zł i piec Fender mustang I V.2   za 555 zł a więc trochę mnie to kosztowało również zaczynałem grę od gitary elektrycznej uwielbiam hard rocka i rock ale słucham wszystkiego ponieważ dla dobrego gitarzysty ważne jest znać więcej niż jeden gatunek muzyczny i umieć zagrać więcej niż rocka czy metal. Tu masz taki tekst który gdzieś przeczytałem i moim zdaniem są to bardzo mądre słowa

"A teraz ci podam 3 najważniejsze zasady w nauce gry na gitarze (i nie tylko):

>bardzo, ale to bardzo dużo słuchaj muzyki - i to ogólnie muzyki, nie ograniczaj się do jakiejś jej części (np. mój kolega by tylko KSU chciał grać i nic więcej), bo wtedy dużo tracisz. Muzyka jest ogólnie przepiękna, zawsze coś ciekawego możesz w niej odkryć  . Sam słucham od AC/DC i Rammsteina, przez Czesława Niemena i Perfect, aż po rap (!). I zawsze coś ciekawego w niej odkrywam. Ale też co ważne - wyczujesz rytm. Jak będziesz miał dobry słuch to nie będziesz musiał szukać w Internecie bić do Dżem - Whisky (bo tam są trochę specyficzne bicie, ale w miarę łatwe). 

>dużo ćwicz - godzina dziennie gry na gitarze to na prawdę nie tak sporo czasu, ale pozwala utrwalać postępy. I nie przejmuj się, że na początku nauka ciężko wchodzi, ale cierpliwie ćwicz. Nie od razu Rzym zbudowano 

>bądź sobą i znaj swoją wartość - nie przejmuj się, że kuzyn czy sąsiad już śmiga riffy na gitarze jak Kubica po torze. Grasz dla siebie, dla swojej satysfakcji i przyjemności! Nie wstydź się, tego co grasz, bo to Tobie ma się podobać twoja gra! No jeśli grasz dla dziewczyny to co innego   . "

A tak wracając do porady wyboru gitary to radzę sklep muzyczny i spytanie się co poleca sprzedawca/właściciel. Oczywiście możesz coś zamówić przez internet ale bardzo ciężko jest sobie coś wybrać ponieważ prawie każdy poleci ci inną gitarę gdyż każdemu się może na tym samym sprzęcie inaczej grać. Nie musisz od razu kupić pieca swój kupiłem dopiero po miesiącu bo to jednak był spory wydatek jak na raz i nie byłem pewien czy będę w tym siedział ponieważ początki są strasznie trudne i można się załamać że katujesz coś i nic nie wychodzi ale w tym zajęciu wszystko przychodzi z czasem.

334qlo8.jpg
Opublikowano

Podbijam to co wyżej, jeśli chodzi o słuchanie muzyki. Na gitarze się nie znam ale jeśli chodzi o muzykę to mogę coś doradzić. Zamykanie się na jeden gatunek to jest najgorsze co możesz zrobić, sam sobie wtedy wrzucasz klapki na oczy, a słuchając innych gatunków nawet nie związanych bezpośrednio z gitarą rozwijasz gust, wiedzę i inspiracje które są w grze najważniejsze (no oprócz samej umiejętności, rzecz jasna). No bo po pewnym czasie będziesz chciał grać jakieś swoje brzmienia, a nie tylko te które opatentowali inni muzycy i wtedy dochodzisz do tego poziomu, gdzie jeśli nie znasz innych gatunków i masz te "klapki na oczach" zaczynasz tworzyć coś co jest bardzo zbliżone do tego co się nauczyłeś grać czyli często są to przesadne inspiracje (ksera) brzmień, a nie jakieś unikatowe rzeczy.

Opublikowano

Te słowa zawarte w spojlerze zapamiętam, baaa!Zapiszę.Słucham czasmi house'u oraz rapu ale tylko hmmm amerykańskiego.Przed chwilą oglądałem Vloga Rockday.pl  http://www.youtube.com/watch?v=PDc_PKKHOV4  to się pytam to co dostanę kupując gitarę?Tylko gitarę i nic więcej, żadnego kabla?Czytałem że na początku warto grać bez pieca(dla początkujących), teraz tylko muszę wiedzieć jaką gitarę trzeba kupić.

Opublikowano

Polecam ci jego Videobloga na yt uczy daje fajne pomysły, rady i wgl tak na początek może lepiej nie kupuj pieca bynajmniej ja tak zrobiłem ogarniesz sobie gitarę to z piecem  będzie to głośniejsze i będziesz mógł różne efekty stosować  ale na sam początek nie polecam kupować wzmacniacza. A tak co do wyboru gitary radzę jednak sklep muzyczny i niech sprzedawca poradzi coś ciekawego albo napisz na maila do Wojtka (osoba prowadząca tego vbloga do którego link dałeś) co ci poradzi z gitar elektrycznych u mnie jest jeden sklep muzyczny sprzedawca/właściciel to ta sama osoba u mnie :p jest chamem ale bardzo dba  o klientów i mi pomógł w wyborze pierwszego elektryka i jestem  zadowolony. Ja niestety bardziej bym ci pomógł w wyborze akustyka ponieważ nad kupnem jakiegoś się ostatnio zastanawiałem i się tym interesowałem a co do elektryka to nie jestem pewien co mógłby ci poradzić np: Washburn WMI14 WA czy jakiegoś Epiphone Les Paul w tym na prawdę jest gigantyczny wybór dla tego powinieneś iść do sklepu muzycznego i niech sprzedawca coś doradzi.

Jak coś mi się przypomni dodatkowego to napiszę

__________________________________________________________________________________________________

Sorki że w tym temacie się tak rozpisuje ale lubię ten temat. :p

334qlo8.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...