Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podstawy

Adam1360

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jest jakiś poradnik który od podstaw wszystko tłumaczy? Chciałbym zrobić grę w stylu "realmofthemadgod" jedyne co umiem zrobić to stworzyć projekt i ustawić sobie kamerkę aby patrzyła z góry.. Nie wiem nawet jak zrobić z pixelartu postać. (Nie mogę przenieść na okno sceny. ;/) Oglądałem kilka poradników jednak inni po prostu przeciągali i było okej. Pomoże ktoś? Resztę może ogarnę bo widziałem filmiki w których ludzie robili to co jest mi potrzebne do tej gry. W razie czego będę jeszcze pytał .

Opublikowano

Od tego ja zacząłem, tworzenie gry od zera do finalnego projektu:

http://unity3d.com/learn/tutorials/projects/roll-a-ball

Ogólnie wchodząc na learn masz kilka przykładowych projektów czy też innych tego typu lekcji. Oczywiście powinieneś znać angielski, co wydaje się dość oczywiste przy tworzeniu gier.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Widzę, że gimbaza ze swoim "chciał bym zrobić grę podobną do ..." wyewoluowała z pehape do unity. Cóż za skok jakościowy! Zeszliście z drzew i przyjęliście postawę wyprostowaną! Ale zdobycie umiejętności czytania to, niestety, kolejny kamień milowy na drodze waszej ewolucji, nie mówiąc już o samodzielnym korzystaniu z wyszukiwarki google.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Widzę, że gimbaza ze swoim "chciał bym zrobić grę podobną do ..." wyewoluowała z pehape do unity. Cóż za skok jakościowy! Zeszliście z drzew i przyjęliście postawę wyprostowaną! Ale zdobycie umiejętności czytania to, niestety, kolejny kamień milowy na drodze waszej ewolucji, nie mówiąc już o samodzielnym korzystaniu z wyszukiwarki google.

Czy ty zawsze musisz wyjeżdżać ze swoją nie zbyt inteligentną odpowiedzią? Tak, tak.. Każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii bla, bla, bla.. Ale o nic takiego nie prosiłem wiec żegnam. Każdy od czegoś zaczynał to raz a dwa...

Widzę, że gimbaza ze swoim "chciał bym zrobić grę podobną do ..." wyewoluowała z pehape do unity. 

Widzę że w gimbazie wpadłeś na pomysł że zrobisz grę podobną do Zielonego Imperium". Tylko ze Twoje jest trochę kiczowata.. ;/ Ktoś w to gra?  o.O 

Ten dział chyba właśnie po coś jest. Nieee... Nie po to żebyś mógł prawić farmazony ze swojego ekhem... Dziwnego świata. 

Opublikowano

Przykro mi, rozczaruje cię, ale ja sie edukowałem na długo przed jakże udaną reformą szkolnictwa ;)

"W d***e byłeś, gówno widziałeś" - to zdanie chyba najlepiej komentuje twoją przezabawną uwagę na temat mojej gry. Kiczowata, nie kiczowata, pojęcie względne, nie każdy lubi farmę, ale jedno nie ulega wątpliwości - przez najbliższe 10 lat nie będziesz w stanie zrobić czegoś porównywalnego. Mówię tu o dobrze napisanym kliencie i stabilnym procesie po stronie serwera, który potrafi śmigać nawet kilka miesięcy bez restartu.

A kiedy ja zaczynałem programować to nie było takich głupich forów (w ogóle w Polsce internetu nie było), więc trzeba było wysilić szare komórki i samemu poszukać wiedzy. Ty k***a nawet na stronie unity się pogubiłeś, skoro tamtych tutoriali nie zauważyłeś. Żałosne. I ty chcesz programować?

Do modka: a w chuju mam twojego warna. Post był jak najbardziej 'on topic', przecież nie pisałem np o ostatnich wydarzaniach na wschodzie tylko odnosiłem się bezpośrednio do pierwszego posta w tym temacie. Skoro tego nie ogarniasz to może przestań być modkiem, bo zaniżasz poziom forum. Na szczęście ja się przyzwyczaiłem do tego, że przedstawiciele twojego gatunku są ułomni i ci wybaczam.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Przykro mi, rozczaruje cię, ale ja sie edukowałem na długo przed jakże udaną reformą szkolnictwa ;)

"W d***e byłeś, gówno widziałeś" - to zdanie chyba najlepiej komentuje twoją przezabawną uwagę na temat mojej gry. Kiczowata, nie kiczowata, pojęcie względne, nie każdy lubi farmę, ale jedno nie ulega wątpliwości - przez najbliższe 10 lat nie będziesz w stanie zrobić czegoś porównywalnego. Mówię tu o dobrze napisanym kliencie i stabilnym procesie po stronie serwera, który potrafi śmigać nawet kilka miesięcy bez restartu.

A kiedy ja zaczynałem programować to nie było takich głupich forów (w ogóle w Polsce internetu nie było), więc trzeba było wysilić szare komórki i samemu poszukać wiedzy. Ty k***a nawet na stronie unity się pogubiłeś, skoro tamtych tutoriali nie zauważyłeś. Żałosne. I ty chcesz programować?

Do modka: a w chuju mam twojego warna. Post był jak najbardziej 'on topic', przecież nie pisałem np o ostatnich wydarzaniach na wschodzie tylko odnosiłem się bezpośrednio do pierwszego posta w tym temacie. Skoro tego nie ogarniasz to może przestań być modkiem, bo zaniżasz poziom forum. Na szczęście ja się przyzwyczaiłem do tego, że przedstawiciele twojego gatunku są ułomni i ci wybaczam.

Kilka miesięcy bez restartu? Nie wiem jak to możliwe, ale ok :D.

Co do topicu, jeżeli nie umiesz samemu poszukać to jesteś serio nic nie wartym "Programistą".

widziałem filmiki 

Filmiki Cie nie nauczą.

Opublikowano

Żeby cokolwiek zrobić musisz nauczyć się wyszukiwania informacji w internecie. Ale przede wszystkim nauczyć się samodzielnie myśleć! 

Dokumentacja i oficjalne tutoriale mówią wszystko, wystarczy je przeczytać (obejrzeć)! Ale jeśli to jest dla ciebie za dużo to nigdy nie zdołasz opanować podstaw.

gamedevmania.com

Opublikowano

Kilka miesięcy bez restartu? Nie wiem jak to możliwe, ale ok :D.

Możliwe. Po prostu piszesz starannie, obsługujesz każdą ewentualność, nie dopuszczasz do nieprzewidzianych sytuacji. A przede wszystkim: nie zaśmiecasz zbytnio sterty i pilnujesz zwalniania nieużywanych obiektów.

Oczywiście jest jeszcze multum innych rzeczy, które można lub należało by zrobić. Generalnie można by o tym dobrą książkę napisać.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...