Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bierzmowanie

Synegz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostajesz indeks i po każdej mszy czy innych cudach ksiądz ci się tam wpisuje.

Nie zapomnij zostawić lajka. Jeśli nie za treść posta to za avatar! ;*

Opublikowano

Dostajesz indeks i po każdej mszy czy innych cudach ksiądz ci się tam wpisuje.

Ja miałem zeszyt, zapisywaliśmy tam jakieś chuje muje dzikie węże co tam chcieliśmy, od czasu do czasu patrzył tam do tego zeszytu. Obecności nie sprawdzał bo "ufał nam" że będziemy chodzić xD 

I z takich "działów" z książki pytał. Około 15 działów. Po 3 pytania z jednego.

3t6EGVz.png

Opublikowano

Nie zawsze dostaje się indeks, ale bierzmowanie to taka ceremonia jak komunia. Na tych spotkaniach ciągle będą nudne gadania o dobrym przygotowaniu cię do bierzmowania. ; )

1377808813-U903831.png

Opublikowano

Dostaje się indeks z chyba 150 pytaniami i po każdej mszy idzie się do księdza zdawać i dać mu do podpisu.
No i obowiązkowo wszystkie msze, roraty i inne takie.
A, no i będziesz musiał pisać list do biskupa.

Opublikowano

Jak Ci się nie chce chodzić, to wystarczy, że dasz księdzu 50zł i masz załatwione bierzmowanie, i tak... to jest prawda.

Właśnie, jak będziesz miał ''problem'' gdy będziesz starszy, ponieważ nie masz bierzmowania do ślubu czy czegokolwiek to ksiądz wyciąga cennik i wszystko załatwione...

Opublikowano

Właśnie, jak będziesz miał ''problem'' gdy będziesz starszy, ponieważ nie masz bierzmowania do ślubu czy czegokolwiek to ksiądz wyciąga cennik i wszystko załatwione...

W niektórych kościołach już nawet cenniki w gablotach są :))

Opublikowano

Po co płacić sekcie jak są śluby cywilne lub mieszane...  -.- Dobre słuchawki, muzyka, przepleć je sobie pod kurtką, siadaj w ostatniej ławce i przeczekaj to gówno, innej rady nie ma.

21515.jpg

Opublikowano

Po co płacić sekcie jak są śluby cywilne lub mieszane... -.- Dobre słuchawki, muzyka, przepleć je sobie pod kurtką, siadaj w ostatniej ławce i przeczekaj to gówno, innej rady nie ma.

Kościół miał inny cel niż to, co teraz widzimy.

Opublikowano

Wiara za haj$? Świat schodzi na psy.

Bierzmowanie nie jest obowiązkowe, lecz bez niego nie możesz być świadkiem itp. 

Jak mówiłem nie musisz chodzić, chyba, że matka Cię zmusza. xdd

Opublikowano

No wiec tak :D
Obecnosc na spotkaniach, zaliczenie skryptu ( wszystkie modlitwy) + uczęszczanie na msze swiete , podpisy ksiezy lub katechetow w ksiazeczce, spowiedz co miesiac.

Nie bedziesz musial pisac zadnego listu do biskupa, bynajmniej w moim przypadku tak nie bylo ;) 

420101414077782925230.png

Nie zrozumiales mojej decyzji? Potrzebujesz pomocy? Napisz do mnie! :)

Opublikowano

Chodzenie do kosciola i na zebrania jest sprawdzana obecnosc bodajze nusisz zbierac podpisy ze byles danego dnia imaczej ciebie nie dopuszcza do bizmowania. . druga sprawa wiara,obecnosc na religi i zaliczanie danej rzeczy co ci katecheta da.... I tyle ja odmowilam bizmowania bo to mi zbedne j nie wierze w boga. Ps. Bd potrzebowal takiej ksiazeczki z pytaniami i odpowiedziani tez

wilowo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...