Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer się wyłącza

Vestelin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mój problem wygląda następująco.

Włączam grę

Gra się ładuję

I w trakcie ładowania komputer się wyłącza.

Zaczęło się po zakupieniu nowej karty graficznej, ze starą też były problemy ale przynajmniej się włączył i można było grać.

Karta spełnia wymagania sprzętowe, sterowniki są itd.Wszystko powinno działać, ale niestety.

Mam nadzieję że uda się rozwiązać problem.

1399648286-U815990.png

Opublikowano

Więc tak sprawdz temperatury karty graficznej miałem podobny problem że karta się grzała i komputer się wyłączał.

1. Popraw jej chłodzenie (chłodzenie samej karty(nowe wiatraki(chłodzenie aktywne)), popraw wentylacje wewnątrz komputera).
2. Wyczyść komputer dokładnie sprężonym powietrzem gdyż zalegający kurz znacznie podnosi temperaturę podzespołów.
Opublikowano

Nie, raczej się nie wyłącza przy innych grach.

Spróbuję, ale dzieje się to tylko podczas włączania NFS World, czasem też normalnie bez włączania, tyle że w NFS World wyłącza się cały czas mniej więcej w tym samym momencie.

1399648286-U815990.png

Opublikowano

Trochę mało informacji podałeś.

Zebyśby mogli postawić chociaż przybliżoną diagnozę.

Przyczyn może być wiele.

Od skopanego systemu i sterowników po poroblemy z ramem, procesorem i grafą.

Powiedz czy wyłącza Ci się tylko przy NFS, czy przy innych grach itd..

Czy wyłącza Ci się tez przy innych obciążeniach np. oglądanie filmu kopiowaniu i przenoszeniu dużej ilości danych.

Tzn. generanie przy innych obciążeniach procka itd...

Powiedz coś wiecej.

Sprawdz temperaturę procka np. programem Core Temp.

dzieje się to tylko podczas włączania NFS World, czasem też normalnie bez włączania,

To ostatecznie tak czy nie?

Opublikowano
Wina napewno lezy po stronie:

1. Zasilacza (złe napiecia podaje moze byc przeciazony)

2. Procesora (Zbyt duza temp. za słabe chłodzenie)

Jestem tego pewien na 100 % sciągnij program i bedzie wszystko jasne .

Opublikowano

Jak pisałem, to czasem się wyłączy, ale przy tej grze wyłącza się cały czas w tym samym momencie.

Temperatura procka to jakieś średnio 62 stopnie.

1399648286-U815990.png

Opublikowano

Nadal nie podajesz konkretnych informacji.

Podaj model procka, ustawiania w biosie - tzn ustawiona temperaturę wyłączania w lapku mam np. 100stC. ale to ejst AMD.

Intele pewnie mają niżej.

Podaj jaką masz grafę i moc zasilacza.

Można sprawdzić w necie jaki powinieneś mieć zasilacz pod daną grafę.

Zdejmij obudowę i sprawdź czy się wszystkie wiartaczki kręcą.

Szczególnie ten na procku i grafie.

Tu podają, że powinieneś mieć min 300W

http://www.gigabyte.pl/products/select2/vga/geforce_200_series/geforce_gt_210/

Temperatura procka to jakieś średnio 62 stopnie.

Moim zdaniem trochę wysoko, jak na temp przy pracy w samym systemie.

http://forum.pcformat.pl/Jaka-jest-maksymalna-temperatura-AMD-ATHLON-64-X2-4400-po-OC-t

http://overclock.pl/forum/threads/9405-Wysokie-temperatury-w-stresie-i-w-idlu-AMD-Athlon-64-x2-4800

Opublikowano

Wiatraki się kręcą, karta graficzna nie posiada.

Zasilacz jest ok.

Temperatura na początku jest poniżej 60 stopni, potem trochę się zwiększa.

1399648286-U815990.png

Opublikowano

U mnie na poprzednim procesorze (AMD Athlon 64 x2 5200+) przy temp +60 komp też się wyłączał ;) Przy nowym procku już tego nie ma.

EDIT - To na pewno nie wina karty graficznej. Za duże obciążenie powoduje wyłączanie się kompa. Procek i karta nie wytrzymuje i tyle :/ Ale dziwne jest to, że przy innych grach tego nie ma.

TESTERPL11.png

exLider MPC Racing Team | exWeteran MPC Racing Team | exRedaktor Gier Samochodowych

Opublikowano

Zakłądając, że zasilacz masz ok.

Jeżeli masz skopane stery od grafy to objawy powinny być takie same przy wszystkich grach.

Nie jest tak, że bp COD Ci "pójdzie" a NFS nie.

Jeżeli to wina przegrzewającego się procesora to przegrzewać się będzie nie tylko przy grach ale przy innych aplikacjach również.

Temepreratura wzrasta wraz z upływem czasu i nie spada. Im bardziej obciążony tym szybciej.

Przegrzewanie procka ma to do siebie, że przed wyłączeniem się kompa, czyli przed temperaturą max. komputer mocno spowalnia.

pozdrawiam

cieniasek

Ale dziwne jest to, że przy innych grach tego nie ma.

Napisał własnie, że przy innych też.

Opublikowano

A no to widzisz. (nie dopatrzyłem do końca, moja wina :D) To jeżeli chcesz by wszystko chodziło fajnie, musisz zainwestować w kompa ;)

TESTERPL11.png

exLider MPC Racing Team | exWeteran MPC Racing Team | exRedaktor Gier Samochodowych

Opublikowano

Sterowniki są dobre, najnowsze.

Tylko że podczas ładowania się NFS się wyłącza.

Powinno się normalnie włączyć, a tu się wyłącza.

A no to widzisz. (nie dopatrzyłem do końca, moja wina  :D) To jeżeli chcesz by wszystko chodziło fajnie, musisz zainwestować w kompa  ;)

Heh, tu będzie problem :P.

1399648286-U815990.png

Opublikowano

Jeżeli komputer się wyłącza/resetuje podczas grania, czyli przy obciążeniach to pierwsze na co należy zwrócić uwagę to temperatury (procka, karty graficznej). Odpal SpeedFan'a i włącz grę, przy której Ci się wyłącza i sprawdź jakie masz temperatury. Jeżeli będą za wysokie, to przeczyść komputer odkurzaczem, albo przedmuchaj kompresorem, ewentualnie ściągnij radiator i nałóż na nowo pastę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...