Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Triumfalna Turkawka czy zwykły ubuntu 14.04

James1919

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym różni się Triumfalna Turkawka od zwykłego ubuntu? Czy ten polski remix dodaje tylko spolszczenie czy jakieś dodatkowe opcje? Co lepiej wybrać? 

Cześć...

Opublikowano

Ten remix wcale nie jest taki zły, na pewno oszczędzi Ci sporo problemów z instalacją takich rzeczy jak kodeki audio / video, java. Znajdziesz też tam trochę przewodników, narzędzi pozwalających na zaawansowaną konfigurację itp. Wygląda to mniej więcej tak:

triumfalna-turkawka-1.jpg

triumfalna-turkawka-2.jpg

apple.png

Opublikowano

Cześć,

z mojej strony polecam zwykły, czysty Ubuntu 14.04 LTS z oficjalnej strony Ubuntu. W okolicach 25 października wychodzi nowa wersja Ubuntu - 14.10, warto na nią poczekać, zobaczymy co w finalnej wersji 14.10 będzie nowego, czy wszystko działa stabilnie. Wersje LTS są z reguły stabilniejsze, mają mniej błędów. Nie bez powodu mają one wydłużone wsparcie techniczne.

Pracowałem miesiąc na tym polskim remixie, kilka miesięcy, na zwykłym Ubuntu 14.04 i lepiej mi pasuje. Wprawdzie większych różnic, oprócz zainstalowanych domyślnie kilkunastu programów, które najczęściej używają polscy użytkownicy i dodatkowych spolszczeń nie ma, ale wolę mieć czysty system. W tej polskiej przeróbce jest też masa programów zwyczajnie niepotrzebna, pełne spolszczenie też można doinstalować z poziomu terminala, a instalacja podstawowych kodeków, programów jest możliwa z poziomu "Centrum Oprogramowania Ubuntu".

Ja wybrałbym czystego Ubuntu, ale większych różnic, właściwie żadnych oprócz innej tapety i tych doinstalowanych programów nie znajdziesz. Co kto woli. Jak jesteś początkującym użytkownikiem, to może warto zacząć od tej polskiej wersji.

Abstrahując już od spraw wyboru wersji, średnio polecam Ubuntu. Środowisko graficzne czyli Unity, to jest parodia. Lubi się sypać, po dłuższym korzystaniu z Ubuntu zaczyna spadać wydajność, system staje się "zamulony", czego na czysto, po instalacji nie ma. Poza tym... Ubuntu, to tylko ma jądro Linuxa, bo oprócz tego, to taki remix Windowsa i OS X for users, jak najbardziej uproszczony, z poziomu terminala nie musisz robić nic, a jeżeli nie robisz nic tekstowo, wszystko graficznie, to nie możesz się nazwać Linuxiarzem. ;-)

Osobiście dla początkujących Linuxiarzy polecam Linux Mint 17/RedHat - bardzo sensowne dystrybucje z przyjemnym i co ważniejsze stabilnym środowiskiem graficznym. Trzeba się tam też troszkę bardziej natrudzić z konfiguracją systemu - i o to chodzi! Linux, to nie Windows! Jeśli koniecznie chcesz Ubuntu, to tylko XUbuntu, lub Lubuntu, chociaż XUbuntu chyba nawet sensowniejsze. To to samo co zwykłe Ubuntu, tylko z innym środowiskiem graficznym, bodajże GNOME, które również jest stabilniejsze.

W razie jakichkolwiek pytań co do samego systemu - śmiało pisz PW! Postaram się pomóc, mam za sobą kilka wykładów/szkoleń z zakresu systemów unix/linux, przeczytane kilka książek i co ważniejsze - praktyka. Coś tam wiem, w razie czego śmiało pytaj i... witamy w gronie Linuxiarzy! :-)

--

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...