Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Battlefield 4 - problem z wydajnością i mikro-ścinami.

kmick

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, posiadam taki sprzęcior (laptop)

Intel Core i3 4030u 1,90ghz  1,90ghz

4 GB RAM

1000 GB HDD

Nvidia Geforce 820m 1GB

Windows 8.1 64 bit

Przy rozgrywce multiplayer oraz singleplayer w BF4 miewam problemy ze ścinkami, stawiam na małą ilość ramu gdyż pozostaje mi na system 400-500mb (tak jak pisało w menadżerze zadań), ścinki występują jedynie gdy jest większa ilość graczy i pełno w okół akcji, pojazdów i graczy.

Na terenie bez graczy lub z małą ilością gra na ULTRA ustawieniach bez anti-aliasingu i oświetlenia zwiększonego działa bardzo dobrze w 40-50 FPS'ach wzwyż, zaś na poilgonie nie ma w ogólę ścinek. W BF 3 nie mam takich problemów.

Wina leży przy małej ilości RAM? Mogę dokupić bez problemu dodatkowe 4 gb ramu i wczepić do laptopa? Jest to możliwe i jak to łatwo zrobić bez skomplikowanych akcji?

Używam do grania gamebostera co znacznie mi pomaga i zwalnia trochę ramu, gdzie jest mniej tych ścinek.

Mogę podać płytę główną, w CPU-Z sprawdzałem i jest kilka wolnych slotów na ram ale nie jestem pewien czy to sprawdzone.

Teksty typu ''kup nowego kompa'' ''słaby komp'' omijam z daleka, bo na słabszych sprzętach działa gierka o wiele lepiej, są takie przypadki.

edit: dowiedziałem się że laptop maksymalnie może mieć jeszcze 16 GB RAM.

Opublikowano

Nie oszukujmy się, masz za słabego laptopa na tę grę. Słaby niskonapięciowy procesor, karta graficzna zapewne ddr3. Battlefield do optymalnego grania potrzebuje tych 4 rdzeni. Nie rozumiem, skoro nie oczekujesz odpowiedzi "słaby komp", to po co w ogóle zakładasz taki temat? Pokaż mi gdzie na słabszych sprzętach działa ta gra w multiplayerze przy 40+ fpsach. 

Jeżeli nadal nie rozumiesz, że masz po prostu za słabego laptopa, to powodzenia w próbie uruchamianiu bf'a i graniu na tym czymś w niego. 

Na dodatek sam sobie odpowiedziałeś, na poligonie czyli bez graczy i na pustym serwerze działa na ultra przy 40fpsach. Z graczami zaczyna się już problem, proste. 

Opublikowano

Okej, ale czy dodanie jeszcze 4gb RAM polepszy wydajność? Przeglądałem różne fora, filmy i w porównaniu 4gb ram do 8gb ram jest tak samo jak u mnie, przycinki identycznie zaś już na ośmiu śmiga jak należy. Z grafiką nie mam problemów, jedynie te zacinki spowodowane brakiem pamięci RAM przeszkadzają w multiplayerze.

Opublikowano

Masz słabego kompa, do tego jeszcze laptop, jak chcesz mieć laptopa do grania, to musisz wydać ok 5k zł, procek jest słaby, a ty chcesz jeszcze grać na ultra...

Opublikowano

Nie wymagam ultra bo i mogę grać na niskich, ram zmniejszyłby te okropne ścinki? Podaje filmik jak one wyglądają:

https://www.youtube.com/watch?v=vnWg1NApyv4 Na początku, przy 4 gb.