Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Klient w JS a serwer w C++

matri

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Z racji tej, iż nie jestem zbytnio w tych tematach. Jak zrobić klient w JS, a serwer w C++, coś podobnego do margonem. co muszę umieć itp? z góry dzięki, plusy czekają.

Opublikowano

Musisz oczywiście umieć js i c++. W c++ (lub dowolnym innym języku) otwierasz sobie socket nasłuchujacy na porcie 80. Dzięki temu odbierzesz wszystkie żądania od przegladarki. Tak na prawdę będziesz musiał oprogramować sobie od podstaw protokół http. Malkontentom wielbiącym php z góry odpowiadam, że w javie takie cos zrobiłem w 2 wieczory i sadze, że tak niewielki nakład pracy jest w pełni zasadny, gdy chce się zrobić wydajny silnik gry (wydajny wyklucza php). Oczywiście, autorze tematu, ty nie jesteś mną, wiedz więc, że możesz się z tym pierdolic nawet 2 miesiące i nic nie zrobić.

Podstawowe zagadnienia do opanowania w c++ i ogólnie w temacie programowania serwerów:

- sockety

- wielowątkowość + synchronizacja

- kolejkowanie

- obsługa baz danych

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Nie wiem, ja nie czytam kursów, na mnie wiedza spływa kosmicznym przekazem od wyższych istot.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...