Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Layout - będzie coś z tego?

gEk.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, dzisiaj skończyłem robić amatorski layout na stronę do metina. Amatorski bo grafiką zajmuję się rzadko + pierwszy raz robiłem coś takiego. Wiem że są tutaj profesjonaliści w wykonywaniu takich layoutów, więc prosiłbym o kilka rad ;) Co robię źle, co muszę dodawać itp.

Zamieszczam psd, możecie zobaczyć co tam robiłem, starałem się to jakoś uporządkować. Jeżeli ktoś ma "wizje" jak to by mogło lepiej wyglądać to może to śmiało przerobić ;)

83145878474928560832.jpg

Download PSD:

http://speedy.sh/jJCCd/LayoutRPG.psd

Jak ktoś może, to niech sciągnie psd i zrobi skan bo chciałem wrzucić, ale dochodzi do końca czekam kilka minut i nic ;3 Plik czysty, ale jak jest wymagany skan to niech ktoś go zapoda, bo ja niestety nie mogę ;/

Opublikowano

Tło nawet ciekawe i na tym się kończą pozytywy. Layout jest zbyt prosty i nieprzemyślany do końca. Brakuje przykładowo miejsca na przyciski nawigacji po lewej stronie. Kolorystyka ramek też nie do końca dobra, ponieważ się zbyt wyróżnia i daje wrażenie jakby tu nic nie pasowało ze sobą. Stosuj też mniej podstawowych kształtów geometrycznych typu trapezy, bo to też nie wpływa pozytywnie.

Opublikowano

Jeśli to jest twój pierwszy layout, to nie jest to tragiczne, ale jest bardzo złe. :D
Błąd który zrobiłeś to nakładanie stylu warstwy na całą ramkę i to coś na samej górze(brakło mi słowa). Dalsze złe rzeczy to, render który całkowicie nie pasuje kolorystyką i wtopieniem i ogólna kolorystyka, ramki pomarańczowe, tło ciemne, a obok niebieski i pod spodem żółty... 
Przypatrz się także tym "wywijasom", a także ich krawędziom. ;)  

Ale jest potencjał, podoba mi się to jak widzisz tę stronę. 

Opublikowano

Hmm szczerze to podoba mi się to co prawda nie odpowiadają mi te pomarańczowe kolory ale tak jest okey a nawet znalazło by się miejsce na te buttony do nawigacji.

Ale jak na pierwszy raz to i tak jest okey ;)

Opublikowano

Pytanie "Czy będzie coś z tego?" jest bezsensowne.
Wejdź sobie po prostu do działu Metin2 - Publikacje Serwerów Prywatnych czy jak to tam się nazywa, pospisuj adresy i zobacz czy ktoś ma stronę na tym poziomie.

0VPaRnd.png

Opublikowano

Jeśli to jest twój pierwszy layout, to nie jest to tragiczne, ale jest bardzo złe. :D

Błąd który zrobiłeś to nakładanie stylu warstwy na całą ramkę i to coś na samej górze(brakło mi słowa). Dalsze złe rzeczy to, render który całkowicie nie pasuje kolorystyką i wtopieniem i ogólna kolorystyka, ramki pomarańczowe, tło ciemne, a obok niebieski i pod spodem żółty... 

Przypatrz się także tym "wywijasom", a także ich krawędziom. ;)  

Ale jest potencjał, podoba mi się to jak widzisz tę stronę. 

Właśnie, nakładałem styl warstwy na całą ramkę, bo jak była taka "pusta" to nie wyglądała za dobrze, jak mogę nałożyć ten styl na część warstwy? np. góre czy boki? "To coś" na górze nie wyszło, przekombinowałem w opcjach mieszania, a w PS aż tak tego widać nie było. Tak teraz się przyglądam i z "wywijasów", krawędzie nie wyszły przy tych górnych, ten np. po prawej stronie wg mnie jest okej. Dzęki za krytyke.

Tło nawet ciekawe i na tym się kończą pozytywy. Layout jest zbyt prosty i nieprzemyślany do końca. Brakuje przykładowo miejsca na przyciski nawigacji po lewej stronie. Kolorystyka ramek też nie do końca dobra, ponieważ się zbyt wyróżnia i daje wrażenie jakby tu nic nie pasowało ze sobą. Stosuj też mniej podstawowych kształtów geometrycznych typu trapezy, bo to też nie wpływa pozytywnie.

Wzorowałem się trochę na stronie invorii, nie sciągałem żadnych grafik czy coś tylko chodziło mi o sam układ, co gdzie jak, robiłem to pierwszy raz więc wszystkiego tak jak tam nie potrafiłem zrobić i wyszło jak wyszło. Przy nast. layoutach będę się starał "zagospodarować" więcej miejsca na tych ramkach po bokach i wgl żeby można było coś tam wrzucić jeszcze. A o co chodzi ze stosowaniem mniejszej ilości podst. kształtów np. trapezów? :P bo nie rozumiem, z podstawowych kształtów to są tylko te ramki, jeżeli źle zrozumiałem to sorki. Dzięki za wskazówki.

Hmm szczerze to podoba mi się to co prawda nie odpowiadają mi te pomarańczowe kolory ale tak jest okey a nawet znalazło by się miejsce na te buttony do nawigacji.

Ale jak na pierwszy raz to i tak jest okey ;)

Dzięki ;) dobra motywacja, coś będę próbował nowego.

Poczekam jeszcze na krytyke/wskazówki od innych i zabiorę się za robienie nowego layoutu, takie pytanie. Jaki layout chcielibyście zobaczyć? Chodzi mi o to żebym zrobił coś co wy byście mogli ocenić, np. jaka kolorystyka itp jeszcze z 2/3 layouty, będę się wzorował na innych stronach a potem bd próbował coś samemu. Może macie jakieś ciekawe, fajne ale nie "wykokszone" strony które mógłbym samodzielnie "skopiować", takie w sam raz dla amatora?

Pytanie "Czy będzie coś z tego?" jest bezsensowne.

Wejdź sobie po prostu do działu Metin2 - Publikacje Serwerów Prywatnych czy jak to tam się nazywa, pospisuj adresy i zobacz czy ktoś ma stronę na tym poziomie.

Nie rozumiem? :) Widziałem strony różnych grafików na tym forum i wiem że u niektórych stopka/logo wygląda lepiej niż u mnie całość, ale dopiero zaczynam ;)

Pytanie takie, bo chciałem się też dowiedzieć czy idę w dobrym kierunku itd.

Mam jeszcze jedno pytanie... Ja robiąć layout, mam wykonać TYLKO samą stronę główną? Czy np. stronę główną, stronę pod przyciskiem "Pobierz" itp osobno? CHodzi o to że np. klikamy na stronie głównej "Pobierz" i na stronie zawsze się wyświetla coś innego, to już robota kodera, czy ja też musze to jakoś "zaprojektować"? Jak pytanie nie jasne to nie odpowiadajcie ;)

Opublikowano

Wyobraźnie widać masz dobrą i idziesz w dobrym kierunku ale to nie zmienia faktu, że praca jest bardzo słaba ale rozumiem, że amatorska dlatego przystanę do opinii rozsądnie.

Ogólnie ćwicz dalej, nie poddawaj się bo wyobraźnie masz dobrą, raz za razem a na pewno ci coś wyjdzie.

Powodzenia.

CtV.png

Chcesz zapytać o serwer? Wejdź na naszego Ts3 oraz Facebooka!

http://www.mpcforum.pl/topic/1314410-vmss-nestium-23-arena-gladiatorow/

Opublikowano

Właśnie, nakładałem styl warstwy na całą ramkę, bo jak była taka "pusta" to nie wyglądała za dobrze, jak mogę nałożyć ten styl na część warstwy? np. góre czy boki? "To coś" na górze nie wyszło, przekombinowałem w opcjach mieszania, a w PS aż tak tego widać nie było. Tak teraz się przyglądam i z "wywijasów", krawędzie nie wyszły przy tych górnych, ten np. po prawej stronie wg mnie jest okej. Dzęki za krytyke.

Wzorowałem się trochę na stronie invorii, nie sciągałem żadnych grafik czy coś tylko chodziło mi o sam układ, co gdzie jak, robiłem to pierwszy raz więc wszystkiego tak jak tam nie potrafiłem zrobić i wyszło jak wyszło. Przy nast. layoutach będę się starał "zagospodarować" więcej miejsca na tych ramkach po bokach i wgl żeby można było coś tam wrzucić jeszcze. A o co chodzi ze stosowaniem mniejszej ilości podst. kształtów np. trapezów? :P bo nie rozumiem, z podstawowych kształtów to są tylko te ramki, jeżeli źle zrozumiałem to sorki. Dzięki za wskazówki.

Dzięki ;) dobra motywacja, coś będę próbował nowego.

Poczekam jeszcze na krytyke/wskazówki od innych i zabiorę się za robienie nowego layoutu, takie pytanie. Jaki layout chcielibyście zobaczyć? Chodzi mi o to żebym zrobił coś co wy byście mogli ocenić, np. jaka kolorystyka itp jeszcze z 2/3 layouty, będę się wzorował na innych stronach a potem bd próbował coś samemu. Może macie jakieś ciekawe, fajne ale nie "wykokszone" strony które mógłbym samodzielnie "skopiować", takie w sam raz dla amatora?

Nie rozumiem? :) Widziałem strony różnych grafików na tym forum i wiem że u niektórych stopka/logo wygląda lepiej niż u mnie całość, ale dopiero zaczynam ;)

Pytanie takie, bo chciałem się też dowiedzieć czy idę w dobrym kierunku itd.

Mam jeszcze jedno pytanie... Ja robiąć layout, mam wykonać TYLKO samą stronę główną? Czy np. stronę główną, stronę pod przyciskiem "Pobierz" itp osobno? CHodzi o to że np. klikamy na stronie głównej "Pobierz" i na stronie zawsze się wyświetla coś innego, to już robota kodera, czy ja też musze to jakoś "zaprojektować"? Jak pytanie nie jasne to nie odpowiadajcie ;)

No jeśli ma wyglądać w jakiś cywilizowany sposób, a nie napis pochodzący z kodu to logiczne że musisz.

Ja zazwyczaj przy tworzeniu layouta robię cały szablon a potem content z podstronami w osobnych grupach.

0VPaRnd.png

Opublikowano

Wyobraźnie widać masz dobrą i idziesz w dobrym kierunku ale to nie zmienia faktu, że praca jest bardzo słaba ale rozumiem, że amatorska dlatego przystanę do opinii rozsądnie.

Ogólnie ćwicz dalej, nie poddawaj się bo wyobraźnie masz dobrą, raz za razem a na pewno ci coś wyjdzie.

Powodzenia.

Dzięki ;) a takie pytanie, opłaca się inwestować w tablet graficzny? Podobno można wiele ciekawych rzeczy "wyczarować" tym tabletem.

No jeśli ma wyglądać w jakiś cywilizowany sposób, a nie napis pochodzący z kodu to logiczne że musisz.

Ja zazwyczaj przy tworzeniu layouta robię cały szablon a potem content z podstronami w osobnych grupach.

Ok, dzięki. Narazie będę się skupiał na tym wyglądzie, na głównej a dopiero potem na podstronach.

A możesz zerknąć na PSD i powiedzieć jak to wszystko "porządkować" żeby potem było łatwo kodować? Robie jakieś grupy i np. wrzucam tam te rzeczy podpisuje ale nie wiem czy wszystko co potrzebne tam pakuje i czy dobrze to robię.

Opublikowano

Dzięki ;) a takie pytanie, opłaca się inwestować w tablet graficzny? Podobno można wiele ciekawych rzeczy "wyczarować" tym tabletem.

Zdecydowanie Tablet jest wygodniejszy  :)

CtV.png

Opublikowano

Większość profesjonalnych grafików korzysta z tabletów.

Opublikowano

Zdecydowanie Tablet jest wygodniejszy  :)

Tyle, że na dobrej jakości tablet i pióro od przykładowego WACOM (dobra firma) zapłaci powyżej 1000 zł. Jeśli zajawka ma się skończyć za kilka dni/tygodni to jest to nieopłacalna inwestycja. Po 2 do tego trzeba mieć dobrą, wyćwiczoną rękę - dlatego ja osobiście zawsze używałem monitorów od EIZO (bardzo realistyczne kolory) i 2 myszy (jedna z wysoką rozdzielczością i makrami, a druga z trackball przydatna nie tylko do grafiki 3D). Jeśli zajawka grafiką minie to przynajmniej masz bardzo dobry monitor i dobrą mysz w przeciwieństwie do tabletu który będzie się kurzył. Mówię Ci to jako osoba, która przez kilka lat zajmowała się grafiką komputerową i nagle czar prysnął.

Większość profesjonalnych grafików korzysta z tabletów.

Pierdoły opowiadasz. Z tabletów korzystają Ci, co są po ASP i wykorzystują swój talent w grafice komputerowej. Jedyne mądre wyjście dla osób uzdolnionych plastycznie, no chyba, że kogoś kręci praca za grosze tworząc jakieś wystawy. Pokuszę się o stwierdzenie, że więcej grafików korzysta z myszy niż tabletów.

Opublikowano

Tak odbiegając od tematu, idę w stronę grafika komputerowego, więc tablet z czasem pewnie i tak zakupie, ale to nie o tym temat ;)

Dzięki za wskazówki, podajcie kilka stron serwerów które są fajnie zrobione, i które powinieniem na początku "przekopiować" a potem bawić się dopiero sam. Chodzi mi głównie najpierw o sam układ wszystkiego i kolorystyke.

Opublikowano

Pierdoły opowiadasz. Z tabletów korzystają Ci, co są po ASP i wykorzystują swój talent w grafice komputerowej. Jedyne mądre wyjście dla osób uzdolnionych plastycznie, no chyba, że kogoś kręci praca za grosze tworząc jakieś wystawy. Pokuszę się o stwierdzenie, że więcej grafików korzysta z myszy niż tabletów.

Większość profesjonalnych grafików korzysta z tabletów ;)

Opublikowano

@danwca

dzieki za skan i ocene.

We wtorek(lub wczesniej jak bd czas) wrzuce albo layout albo cos do prezentacji/logowania

Opublikowano

Tablet do layouta? 

Wybacz ale to bzdura :P

Miałem na myśli ogólnie :D, że na tablecie wygodniej się robi grafike.

Chociaż czy do layuota to nie wiem bo nie doświadczyłem tego.

Ale to już kwestia wygody :) Co komu bardziej odpowiada.

CtV.png

Opublikowano

Miałem na myśli ogólnie :D, że na tablecie wygodniej się robi grafike.

Chociaż czy do layuota to nie wiem bo nie doświadczyłem tego.

Ale to już kwestia wygody :) Co komu bardziej odpowiada.

Jeżeli już, to na tablecie wykonuje się poszczególne elementy, których myszą nie idzie dokładnie wykonać. Jak masz dobre pióro i tablet to możesz za pomocą odpowiedniego nacisku uzyskać pożądany efekt. Ale co z tego jeśli nie masz talentu to nawet kółka nie stworzysz. Odwołujesz się do profesjonalnych grafików, a widziałeś kiedyś któregoś podczas pracy? Ja widziałem, bo odbywałem praktyki w firmie reklamowej i każdy tam pracuje myszką z regulowaną rozdzielczością za pomocą makra, natomiast tablet służy sporadycznie jako alternatywa do konkretnych celi, ale nigdy do całego projektu i w większości czasu ten sprzęt się kurzy na stanowisku pracy.

@topic

Wejdź sobie na stronę metin2.pl i tam masz prostą stronkę na której możesz się wzorować. Mała wskazówka: drewno wygląda dobrze prawie ze wszystkim w zależności od odcieni. 

Opublikowano

Ok a skad np wziac takie "lancuchy" jak na niektorych stronach. Ze np. Jakas ramka jest "przypieta" za pomoca takich lancuchow do nawigacji itd.

Szukalem takich brushy/shapes i nie widzialem nic, a efekt fajny.

Opublikowano

Tablet do layouta? 

Wybacz ale to bzdura :P

Sam jesteś jedna wielka bzdura. Tablet sam w sobie pomaga w projektowaniu bo jest o wiele bardziej precyzyjny, szybszy i wygodniejszy niż mysz. Nie mówiąc już o tym, że możesz wiele rzeczy zrobić nim lepiej, chociażby samemu wykreować różne ozdóbki, ornamenty, etc bez bawienia się ścieżkami. Ci co projektują za pomocą tabletu doskonale wiedzą o co mi chodzi. Mało, który teraz grafik pracujący w zawodzie korzysta z myszy, nawet podczas projektowania layoutów. Jest to efekt tego, że praca wymaga nieraz zrobienia projektu "na wczoraj". Ja osobiście już bym nie potrafiła ponownie przerzucić się na mysz komputerową.

Ok a skad np wziac takie "lancuchy" jak na niektorych stronach. Ze np. Jakas ramka jest "przypieta" za pomoca takich lancuchow do nawigacji itd.

Szukalem takich brushy/shapes i nie widzialem nic, a efekt fajny.

Masz trzy opcje, albo znaleźć stock/obraz png z takim łańcuchem, znaleźć odpowiednie brushe/kształty, na które następnie nałożysz odpowiedni styl ewentualnie wykreować go samemu.

http://design.tutsplus.com/tutorials/creating-a-shiny-chain-with-photoshop--psd-5478
Opublikowano

Sam jesteś jedna wielka bzdura. Tablet sam w sobie pomaga w projektowaniu bo jest o wiele bardziej precyzyjny, szybszy i wygodniejszy niż mysz. Nie mówiąc już o tym, że możesz wiele rzeczy zrobić nim lepiej, chociażby samemu wykreować różne ozdóbki, ornamenty, etc bez bawienia się ścieżkami. Ci co projektują za pomocą tabletu doskonale wiedzą o co mi chodzi. Mało, który teraz grafik pracujący w zawodzie korzysta z myszy, nawet podczas projektowania layoutów. Jest to efekt tego, że praca wymaga nieraz zrobienia projektu "na wczoraj". Ja osobiście już bym nie potrafiła ponownie przerzucić się na mysz komputerową.

Masz trzy opcje, albo znaleźć stock/obraz png z takim łańcuchem, znaleźć odpowiednie brushe/kształty, na które następnie nałożysz odpowiedni styl ewentualnie wykreować go samemu.

http://design.tutsplus.com/tutorials/creating-a-shiny-chain-with-photoshop--psd-5478

dzieki! Jutro cos (chyba) wrzuce to ocenicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...