Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Plugin Epic Boss Gold Edition cz 1 - Tworzenie Boss'a

MultiJoa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was chciał bym wam zaprezentować serię poradników do plugin'u Epic Boss Gold Edition

Dany plugin umożliwia nam tworzenie własnych boss'ów na serwerze . Ale nie tylko to możemy dzięki niemu też stworzyć własne ity np Maske która dodaje nam 10 serduszek itp ale o tym jak stworzyć item w następnych poradnikach .  A więc zaczynajmy tworzyć pierwszego boss'a !

Najpierw pobierzmy i zainstalujemy plugin na naszym serwerze Minecraft .

Link do pobrania plugin'u :

Po instalacji plugin'u wchodzimy do folderu plugins\EpicBoss Gold Edition .

Ukarzą się nam tam 8 folderów i jeden plik o nazwie Settings . 

Otwieramy plik  Settings za pomocą notatnika .

Powiną nam się pokazać coś takiego :

Nic nas nie interesuję po za linijką nr 7 w której pisze :

ShowHealth: '&8[&6EpicBoss&8] $boss &8[&4$percentage% left&8]'

Więc tak zmieniamy napis "left" na napis "życia"  a "EpicBoss" zmieniacie na "Mob" Nie jest to potrzebne bo to tylko pokazuje stan życia podczas walki z jakimś boss'em/mob'em już na serwerze . Klikamy ctrl + S i wychodzimy z notatnika .

Następnie wchodzimy do folderu Mobs . I znajdujemy tam plik o nazwie "MobsExample" klikamy ppm i tworzymy nowy dokument tekstowy .

Nazywamy go "MobsNazwaSerwera" (Można jak się chce ale tak mi się wydaje, że jest lepiej) klikamy ppm na utworzony dokument i wchodzimy w "Właściwości" i ukaże się nam coś takiego :

zmieniamy rozszerzenie txt na yml . 

Klikamy zastosuj i wychodzimy .  Otwieramy utworzony dokument za pomocą notatnika i zaczynamy tworzyć mob'a/boss'a .

Możemy też skorzystać z gotowej formułki która została utworzona automatycznie albo skopiować gotową forumłke boss'a/mob'a którą podam na dole . A więc zaczynamy pisać :

Nazwa:        <--- Tutaj wpisujemy nazwę naszego nowego mob'a/boss'a .
  Mobtype:     <--- Tutaj wpisujemy jak ma wyglądać nasz mob/boss np zombie lub pig (Wpisujemy nazwę mob'a z Minecraft'a)
  Display: '&6Nazwa Moba'  <--- Tutaj wpisujemy nazwę mob'a/boss'a która ma się wyświetlać nad głowa potworka .
  Health:  <--- Tutaj wpisujemy ile nasz mob/boss ma mieć punktów życia .
  Damage:  <--- Tutaj wpisujemy ile ma zadawać obrażeń .
  ShowHealth: true <--- Tutaj wpisujemy true lub false w zalezności czy chcemy żeby na chat'cie miało się pokazywać w % ile boss/mob ma życia .
  Despawn: false <--- Tutaj zostawiamy na false
  Skills: <--- Tym się zajmiemy w następnym poradniku .
  Loot: <--- Tutaj wpisujemy co ma z mob'a/boss'a  wylatywać ale tym też się zajmiemy w następnym poradniku ponieważ tu trzeba stworzyć osobny plik .
  Equipment: <--- Tutaj wpisujemy co mob/boss  ma mieć na sobie ale tym też się zajmiemy w następnym poradniku ponieważ tu trzeba stworzyć osobny plik .

Zapisujemy i odpalamy nas serwer .
Wchodzimy na nasz serwer i wpisujemy komendę : /eb mob spawn NazwaMoba którą podaliśmy o tu :

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przepraszam że nie pokazałem w tym poradniku jak zrobić drop z mob'a/boss'a ale piszę ten poradnik od godziny 23 a teraz jest 24 więc jestem padnięty ale w części drugiej pokaże jak zrobić drop . Jeśli chcecie mogę też nagrać video poradnik z tego tut'a i połączyć go z częścią drugą tego tut'a .  

W następnych poradnikach pokaże jak :

Zrobić drop .

Zrobić eq mob'a/boss'a .

Zrobić własny drop .

Zrobić własny skill dla mob'a/boss'a .

Zrobić miejsca spawnu mob'a/boss'a .

i inne .

Jeśli poradnik się spodobał daj + :) A jeśli czegoś nie rozumiesz pisz w komentarzu a na pewno spróbuje ci pomóc !

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mi na wersji Spigot 1.7.X nie działa tak jak i na innych silnikach z serii 1.7, wczytuje plugin, ale nie widać komend, tak jak by nie reagował, wiecie może co to być za problem ??

5255055987.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przperaszam ze nie odpowiedziałem ale niestety nie wchodziłem na tym koncie na MPC od dawna . Serie będę kontynuował i jeśli ktoś nadal jest zainteresowany to pojawi się napewno ale napisze tez ten poradnik od nowa tylko lepiej zrobiony :)

Mi nie wyświetla komend jak pisze /eb mob spawn GoldZombie to nic na wersji 1.7.2 Bukkit o co chodzi?

Pobierz inną wersje silnika bukkit i upewnij się że plugin jest na odpowiednią wersje .

Mi na wersji Spigot 1.7.X nie działa tak jak i na innych silnikach z serii 1.7, wczytuje plugin, ale nie widać komend, tak jak by nie reagował, wiecie może co to być za problem ??

jeśli nadal ci nie działa to powiem ci że z tej strony pobierasz plugin na silnik Bukkit . Ale powinno działać może pobierz silnik Bukkit i sprawdź czy działa ale i tak niedługo pojawi się pordnik na moim koncie gdzie postara się wszystko lepiej objaśnić i pomóc !

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

­Plugin na urozmaicenie rozgrywki.

Takie bossy to niezła sprawa, sprawiają wiele radości na przykład gdy takowego zabijemy.

Opublikowano

Uwaga z chęcią zrobię drugą część ale jeśli już to postaram się najpierw napisać tą pierwszą od początku :) Bo ta pierwsza nie była napisana idealnie ;)

Edit:

UWAGA PLUGIN MOŻE JUŻ NIE DZIAŁAĆ NA NAJNOWSZY WERSJACH MINECRAFT . DLA TEGO POSTARAM SIĘ GO SKOPIOWAĆ I LEKKO ULEPSZYĆ :)

NEXT EDIT :

Niestety nie wiem czy będę kontynuował tą serię . Update tego pluginu zajmie mi o wiele więcej czasu niż się spodziewałem :( + trzeba przerabiać kod bo niestety ten co udało mi się wyciągnąć ze starej wersji Epic Boss'a ma na najnowszej wersji javy dużo błędów (A ja znam tylko podstawy javy )  :'(  Jeśli ktoś się zna na programowaniu w java i chcę pomóc to zapraszam ale na razie nie mam 100% pewności że będę kontynuował tą serie :(

• 1 rok później...
Opublikowano

A mnie najbardziej interesuje czy jest jakakolwiek mozliwosc zmiany wygladu bossa? Chodzi mi tutaj o np. Tworzenie badz sciagniecie innej skory bosa niz te dostepne (podstawowe) na serwerze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...