Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam czym sie rozni ram 266mhz a 400mhz np i jak sprawdzic jaki ma sie ram ... bez wyjmowania :Ddam +a i czy jak kupie np 2 kosci po 512 to bedzie sie bardziej mulił komp niz przy 1 gb kosce ?

Opublikowano
witam czym sie rozni ram 266mhz a 400mhz

Oczywiście czym większy RAM tym szybciej komp chodzi i więcej programików itp otwierać można.

Bez wyjmowania wchodzisz w :

Panel sterowania --> System

Tu masz wypis twojego kompa.

kupie np 2 kosci po 512 to bedzie sie bardziej mulił komp niz przy 1 gb kosce ?

Wydaje mi się że bardziej opłacalne jest kupienie 1gb kostke niż dwie po 512mb, a komp będzie chodził identycznie bo 24mb są niezauważalne !!!

Pozdro

NoFace

1325607230-U48159.gif

Opublikowano

Oczywiście czym większy RAM tym szybciej komp chodzi i więcej programików itp otwierać można.

Wydaje mi się że bardziej opłacalne jest kupienie 1gb kostke niż dwie po 512mb, a komp będzie chodził identycznie bo 24mb są niezauważalne !!!

Pozdro

NoFace

hmm tak naprawde to niema 1gp tylko 9xxMB :]

Opublikowano

Nie wiem ile masz lat ale w podstawówce chyba uczą o zaokrąglaniu :)

1325607230-U48159.gif

Opublikowano

mhz w ramie to częstotliwość działania, im większy tym lepiej ale nie polecam dostawiać różnych czyli dostaw 266. A ramu lepiej 1gb niż 2x512

sygnacy.png

Sygnatura by dudsonowa

Najbardziej zajebisty grafik na MPC KLIK

Opublikowano

Pozdro

NoFace

Facepalm nr 1

Od kiedy to 1gb = 1000mb i od kiedy taktowanie ramu można sprawdzić w Panel sterowania --> System?

Facepalm nr 2

Od kiedy kość 1024mb ma 9xx mb? 1024 to 1024. Osłabiacie mnie ludzie.

Dobra a teraz do tematu.

rozni ram 266mhz a 400mhz

400mhz jest po prostu szybszy. Im masz szybszy ram tym aplikacje lepiej działają i np. możesz procesor dzięki temu bardziej podkręcić. No i najważniejsze byś nie mieszał kości o różnych taktowaniach bo to zazwyczaj źle się kończy...

jak sprawdzic jaki ma sie ram

To powinieneś znaleźć w programie takim jak np. Everest.

i czy jak kupie np 2 kosci po 512 to bedzie sie bardziej mulił komp niz przy 1 gb kosce ?

Nie ma różnicy praktycznie... Ale mimo wszystko bardziej opłaca się wziąć jedną kość 1gb niż 2x 512mb. Po prostu będziesz miał jeden slot więcej ;P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem ile masz lat ale w podstawówce chyba uczą o zaokrąglaniu :)

Wiesz wiesz ile mam lat bo piszesz o podstawowce

Ja mam 2 klocki 1gb i ogólnie powinno byc 2gb a mam 1,87gb pewnie przez kicki prądu (zawsze coś tam ucieka)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Być może masz uszkodzony ten ram. Ściąg memtesta wypal na płytkę i odpal w dosie.

Nie ma różnicy praktycznie... Ale mimo wszystko bardziej opłaca się wziąć jedną kość 1gb niż 2x 512mb. Po prostu będziesz miał jeden slot więcej ;P

LOL!

T: Lepiej kupić ram tak, żeby był w 2 kościach (2 GB = 2x 1 GB) dlatego, że normalnie ram pracuje na magistrali 64 bity. Jeśli Twoja płyta wspiera Dual-Channel to włożenie dwóch identycznych! kości (takie samo taktowanie, timmingi itp.) w odpowienie miejsca spowoduje, że Twoja pamięć będzie pracowała w w technologii dual channel a to oznacza, że Twoja pamięć będzie pracowała na magistralo 128 mb (dwukrotnie większa, operacje na pamięci są znacznie szybsze) Jaki masz typ pamięci? DualChannel nie działa z DDR1.

Info o poamięci zobaczysz w Everest lub CPU-z (karta SPD)

jak masz 2x 512 w dualu to beda szybsze od 1 kosci 1gb chyba ze nie sa w dualu to wtedy 1gb szybsza

2x512 bez duala jest szybsze niż 1 gb (też bez duala) dlatego, że maja szybsze zegary i mniejsze opóźnienia w dostępie do pamięci.

Jaki lol.... własnie się skapnąłem, że odkopałem jakiś shic.. xD

Edytowane przez andrzejt17

Ta cierpliwa sygnatura czeka na wenę jego właściciela. :-)

Opublikowano

brakująca pamięć jest współdzielona z pamięcią karty graficznej i to ona "kradnie" te brakujące Mb, pewnie masz płyte główną z kartą graficzną na pokładzie, albo grafika uzywa pamięci komputera

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Facepalm nr 1

Od kiedy to 1gb = 1000mb i od kiedy taktowanie ramu można sprawdzić w Panel sterowania --> System?

Facepalm nr 2

Od kiedy kość 1024mb ma 9xx mb? 1024 to 1024. Osłabiacie mnie ludzie.

Dobra a teraz do tematu.

400mhz jest po prostu szybszy. Im masz szybszy ram tym aplikacje lepiej działają i np. możesz procesor dzięki temu bardziej podkręcić. No i najważniejsze byś nie mieszał kości o różnych taktowaniach bo to zazwyczaj źle się kończy...

To powinieneś znaleźć w programie takim jak np. Everest.

No prosze taki gangsta a mówi o Everście a po co ma to ściągać jezeli chciałby poznac dokładnie budowę swojego kompa to owszem ale jeżeli człowiek chce tylko ramy sprawdzic to Mój komputer-ppm-wlaściwości ...

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

LOL!

T: Lepiej kupić ram tak, żeby był w 2 kościach (2 GB = 2x 1 GB) dlatego, że normalnie ram pracuje na magistrali 64 bity. Jeśli Twoja płyta wspiera Dual-Channel to włożenie dwóch identycznych! kości (takie samo taktowanie, timmingi itp.) w odpowienie miejsca spowoduje, że Twoja pamięć będzie pracowała w w technologii dual channel a to oznacza, że Twoja pamięć będzie pracowała na magistralo 128 mb (dwukrotnie większa, operacje na pamięci są znacznie szybsze) Jaki masz typ pamięci? DualChannel nie działa z DDR1.

A czy on się pytał o dualchannel? ;] Dualchannel działa na ddr1, tylko musisz mieć procesor, który to też obsługuje (no i oczywiście płytę) ;]

No prosze taki gangsta a mówi o Everście a po co ma to ściągać jezeli chciałby poznac dokładnie budowę swojego kompa to owszem ale jeżeli człowiek chce tylko ramy sprawdzic to Mój komputer-ppm-wlaściwości ...

Pytam się ciebie, od kiedy można sprawdzić taktowanie ramu w tym? ;|

Opublikowano

A czy on się pytał o dualchannel? ;] Dualchannel działa na ddr1, tylko musisz mieć procesor, który to też obsługuje (no i oczywiście płytę) ;]

Pytam się ciebie, od kiedy można sprawdzić taktowanie ramu w tym? ;|

Tak naprawde to w "viscie"(vista) mozesz :P

NIe Jestem Pijawka!!!

baner400x60.jpg

Ludzie otworzcie oczy!!

833420601.png

• Dodaj nową pozycję...