Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nie potrafisz wyjść z swojej ligi? Twój team ciągle feeduje/AFK'uje? Koniecznie to przeczytaj!

Adiko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

signup_logo2.png

Witam serdecznie! 

Na początek chciałbym wam przedstawić moją osobę. W ligę pogrywam od 2 sezonu, mój największy wynik to Platyna 4, teraz niestety Gold z powodu braku czasu na gre. Kiedyś mainowałem mida, jednak teraz linie jakie preferuje to ADC albo Jungle /Hmmm czemu akurat ADC/Jungla?/ O tym zaraz Ci opowiem!

Tak jak wy miałem kiedyś problemy z wyjściem z niższych dywizji, dużo flejmiłem i dziwiłem sie jak mogę przegrywać skoro tak dobrze sobie radze? Wygrywałem swoje linie, czasami bardzo mocną przewagą a jednak i tak przegrywaliśmy mecze "bo ktoś feedował/nie radził sobie" i przeciwnicy zyskali taką przewage że nie było szans tego wygrać. W tym momencie musze wtrącić i uświadomić wszystkim STATY TO NIE WSZYSTKO! Ale najważniejsze pytanie jakie powinniście sobie zadawać po zakończeniu każdej porażki, to /Czy zrobiłem wszystko żeby tę gre wygrać?/ Tu najczęściej pojawia się problem, bo po analizowaniu meczu możemy wymienić wiele sytuacji, w których mogłem zagrać lepiej! Ważną cechą jest to zauważyć i starać się nie popełniać tych błędów w przyszłości! /Rachunek sumienia/ to podstawa w drodze do bycia profesjonalnym graczem LoL'a i każdy dobry gracz ci to powie!

Najważniejsze to uświadomić sobie że samemu gry NIGDY nie wygrasz! Zapamiętaj to sobie! League of Legends to gra TEAM PLAY i wpływa na to bardzo wiele czynników od których zależy to czy wygramy czy przegramy. Oczywiście możemy carrować gre ale spójrzcie również na znaczenie tego słowa. W wolnym tłumaczeniu można powiedzieć że carrować to prowadzić swoją drużyne do zwycięstwa. TAK, PROWADZIĆ DRUŻYNE A NIE WYGRYWAĆ GRY SAMEMU! Większości pewnie nasuwa się teraz pytanie, /To w takim razie jak "prowadzić" bande feedujących czy nie potrafiących grać silverów?/. Mógłbym wam oczywiście powiedzieć to co przewija się w każdym poradniku czyli nie flejmuj etc. etc. ale nie po to stworzyłem ten poradnik. Chce abyś zrozumiał to dlaczego właśnie tak a nie inaczej powinno się robić i jak to wpływa na to czy wygramy.

Podstawowe pytanie jakie każdy powinien sobie zadać, Jakie czynniki wypływają na to czy wygramy? 

Przedstawię wam mój sposób, dzięki któremu łatwiej mi o nich pamiętać. Mianowicie zrobiłem sobie listę tych najważniejszych:

LIMITYimage.jpg

- Uwierzcie mi warto czasami zagrać defensywnie!! Nie rozumiem wogóle logiki ludzi którzy myślą w sposób "musze zdominować linie żeby wycarrować swój team". Jeśli tak sądzisz to wyrzuć tą posraną myśl jak najszybciej z głowy! Nie zawsze jesteśmy w stanie zdominować swoją linie, pewnie jeszcze nie raz to powtórze ale TRZEBA ZNAĆ SWOJE LIMITY! Czasami granie defensywnie, może nam sie bardziej opłacić niż ciągłe wchodzienie w wymiany! Tracimy często bardzo dużo HP mimo tego nic nie zyskująć, a zmusza nas to na cofnięcie i utrate farmy/exp'a! Nie mówie tu oczywiście o sytuacjach w których poprostu padamy. Warto poczekać na gank junglera który może ustawić nam linie lub też poprostu na zakończenie Laning Phase! Najważniejsze o czym musimy pamiętać to farmienie, jeśli nie nadganiasz fragami to spokojnie możesz nadgonić farmą!

image.jpgHUMOR

- Atmosfera gry czyli ich humor wpływa NAJBARDZIEJ na umiejętności graczy! Trzeba pamiętać że warto rozluznić swój team jakimś żartem, bądź tez pochwałą podczas udanej akcji! Popatrz na siebie, czy nie lepiej ci idzie gdy masz dobry humor? Co ci to da jeśli wytkniesz komuś popełniane błędy? Czy nie lepiej skupić sie na wygraniu? Czy nie na tym zależy ci najbardziej?

KONTROLA MAPYimage.jpg

- Trzecim ale też bardzo ważnym czynnikiem, jest "MAP AWARNESS" czyli poprostu kontrola mapy! Wiele ludzi z tego co widziałem popełnia jeden i ten sam błąd, nie patrzy co sie dzieje na mapie! Wiem, że ciężko to czasami podzielić, bo last hitowanie + obijanie przeciwnika + omijanie jego skillshotów może być nie raz bardzo zajmujące. Ale zdarzają sie wolne chwile, przepushujesz linie, miniony mają dostatecznie hp żebyś zdążył rozejżeć sie po mapie etc. etc. 

Więc na co powinniśmy zwracać uwage? Największym zagrożeniem, będąc na lini to jungler. Bardzo ważną umiejętnością jest wiedzieć gdzie dany jungler/sąsiednia linia może teraz być. Pamiętajcie że pomagają w tym wardy. 75 golda na tego warda to naprawde nie jest dużo a może nam pomóc to w przeżyciu ganku! Bardzo ważna zasada: Pushujesz/Nie masz flesha ucieczki? WARDY! Ogarniety jungler tylko czeka na tego typu rzeczy żeby wykorzystać to przeciwko tobie. 

images_q_tbn_ANd9_Gc_Sii43f_Kd_Xj_TVejlrPRZECIWNICY

- MOBA jak by nie było to wykorzystywanie błędów przeciwnika! Jako że (zakładam) jesteś w niskiej lidze, to przeciwnicy takich błędów popełniają MULTUM, wystarczy je tylko wykorzystać! To takie proste nie? :D Oczywiście że nie, bo tą umiejętność również nabiera sie z czasem. Musisz wiedzieć na co stać twojego przeciwnika jaki ma CC oraz czy damy mu rade, i na co nas stać. Trzeba patrzeć na okazje. Do przykładu, widzisz że przeciwnicy grupują sie na topie? Twój team poradzi sobie z obroną a na bocie jest okazja do zniszczenia wieży? Co stoi na przeszkodzie? :) Drugi przykład podczas laning phase. Najmocniejszym aspektem jax'a jest jego E, nie możemy dać sie złapać w niego, a gdy tylko widzimy że przeciwnik zużył tego skilla więc mamy kilkanascie sekund przewagi nad nim które powinnniśmy wykorzystać pushowaniem bądź też obiciem lub też zabiciem go! (oczywiście zakładam że jax nie ma jeszcze ogromnej przewagi nad nami)

PRZEWAGAimage.jpg

- No i oczywiście coś co przewija sie w niemal każdym poradniku ale jest to tak ważne że ja również tego niemoge pominąć. OBJECTIVE's!! Wbrew pozorom gry nie wygrywa sie fragami! Oczywiście dają nam one cennego golda i sprawia że jesteśmy sliniejsi, ale to nie wystarczy żeby wygrać gre. Czasami po zabiciu kogoś czy wygranym team fight'cie jak widze co robi większość ludzi to płakać mi sie chce. Właśnie sprawiliśmy że przeciwny team gra np. 4vs5 przez 50 sekund, i nic z tym nie zrobiliśmy! Powiedz (oczywiście kulturalnie) swoim sprzymierzeńcom że warto było by w takim momencie spushować Wieże czy zainteresować się Smokoiem a może nawet Baronem! To nie tylko globalny gold do każdego z nich ale to także przewaga wizji/możliwości ucieczek w przypadku zniszczenia turreta czy też deny(nie wiem jak to po polsku powiedzieć) golda/buffa z tego dragona/barona dla przeciwnika! Popatrzcie wyższe dywizje, tam niema czegoś takiego że dragon przez 10 min pierdzi w gniezdzie i niema co robić bo nawet tam nie podejdą. Budowanie przewagi to jest to na czym zależy nam najbardziej! Ale o tym w następnym punkcie!

- Budowanie przewagi dzieli sie na bardzo wiele podczynników, nie będe każdego z nich tłumaczył bo to zajeło by baardzo dużo czasu chociażby żeby to przeczytać. Ale należy pamiętać o tym że przewaga to nie tylko gold który zarobiliśmy! To także gold którego nie pozwolimy zabrać przeciwnikom! Czyli counter jungle, pushowanie lini pod ich turret gdy ich niema, pilnowanie smoka, czy MPCforum'owanie kogoś od farmy!

image.jpgPICKOWANIE

- Często jesteśmy zmuszeni grać na lini na której poprostu sobie nie radzimy. Zdarza sie tak że nasz team calluje wszystkie "lepsze" picki a nam zostaje z reguły linia na której rzadko gramy, najczęściej właśnie jest to support. Większość z was w takim momencie pewnie pomyśli "no to gg, zepchneli mnie na supporta, a supportem gry nie wycarruje". Nic bardziej mylnego :). Nie warto kłócić sie o naszą linie bo bardzo łatwo możemy sprawić że nasz team mate nas ztrolluje a to w większości przypadkach może prowadzić do niechybnej przegranej. Support mimo wszelkich opini jest w stanie w bardzo dużym stopniu wpłynąć na wygraną. Najważniejszą rzeczą o której powinniśmy pamiętać w takiej sytuacji, to jaki support najbardziej pomoże mojej drużynie. Możemy zagrać bezpiecznie postaciami takimi jak Janna czy Lulu postacie te potrafią uratować naszą drużyne z największych opresji i sprawić że z góry przegrany teamfight staje sie nagle możliwy do wygrania! Można również zagrać supportami agresywnymi, polecam w tym przypadku Morgane (wciąż nie nerfiona przez rito co mnie dziwi). 3 sekundowy snare czy dobrze zagrane ulti z zohny'ą potrafią naprawde namieszać podczas team fightów. Mimo wszelkich opini warto jest zagrać niestandardowe picki takie jak brusier na suporcie! Oczywiście musi być to postać którą potrafimy grać! Na niskim poziomie jest to bardzo dobry pomysl poniewaz ludzie poprostu nie wiedza jak grac na takie picki. Ale musimy o tym pamiętać że nie będziemy dostawać za dużo golda więc z moich doświadczeń takimi supportami często sie roamuje, więc warto wziąść taką postać która jest bardzo mobilna. Roamujący support to taktyka którą zauważyłem jakby nie było na LCS i bardzo dobrze sie sprawdza na niskich poziomach bo przeciwnicy poprostu sie tego nie spodziewają!

- Ważną rzeczą podczas pickowania jest nie brać champów których poprostu nie ogarniamy! Dużo ludzi korzystając z popularnych counter picków sądzą że bez większych problemów będą w stanie zdominować linie, ale to też nie zawsze tak bywa! Warto jest grać często 1'ną-2'ma postaciami z dobrą mechaniką coby wyskillować je do perfekcji. Takie picki w teamfighcie dużo więcej zrobią niż np. taka irelia którą gramy pierwszy czy tam drugi raz ale była kontrą na kogoś tam. Również podczas laning phase mamy większe szanse zoutplay'ować oponenta bo poprostu znamy możliwości tej postaci.

FARMAimage.jpg

- Zauważyłem że na niskich poziomach w okolicach 30-40 min, nasi sprzymierzeńcy nadal farmią, podczas gdy przeciwnicy grupują się i wykorzystują 4vs5 do przejmowania objectivów! To nie jest ku^%a farm simulator!! Oczywiście utrzymywanie dobrej farmy to bardzo ważna umiejętnośc ale trzeba wiedzieć kiedy możemy sobie na to pozwolić. Musimy patrzeć co przeciwnik w danym momencie robi/może zrobić. Momenty w których możemy pofarmić w tzw. late game to gdy przeciwnik właśnie wrócił do bazy czy też odpushowuje linie. Gdy twój team sie grupuje pamiętaj że ty też tam musisz być! Jedyny wypadek w którym możesz sobie pozwolić na rozdzielenie sie, czyli tzw. split push to gdy posiadamy teleport lub też gramy postaciami takimi jak pantheon, shen czy twisted fate z globalnym ulti.

image.jpgBACKDOOR

- Warto też wspomnieć o split pushu bo to baardzo opłacalna taktyka do wygrywania gier. Postacie

takie jak tryndamere, nidalee czy jax to poprostu ból w d***e dla wszystkich przeciwników, gdy grają pod split push. Musimy pamiętać wtedy że postać taka musi mieć dobry damage w wieże i w miare dobre możliwości ucieczki. Pamiętajcie wtedy o wardach oraz o pilnowaniu gdzie przeciwnik sie znajduje. Ważne w takich taktykach jest też właśnie teleport czy tak jak mówiłem globalne ulti, żeby w razie teamfightu w miare szybko zareagować i wspomóc swoją drużyne. Można też wtedy łatwo flankować swoich przeciwników, czyli zachodzić ich od tyłu dostając sie szybko do tzw. tylnej lini, czyli w wiekszosci przypadków ADC czy APC.

FOCUSOWANIEimage.jpg

- Focusowanie, czyli skupianie swojego damage/cc na konkretnej postaci: Większość z was wtedy pomyśli "trzeba szybko zbić ADC!". Tak masz racje, ale to nie koniecznie musi być twoja rola, i nie zawsze mamy możliwość do tego! Często widze jak gracze przebijają sie przez frontową linie przeciwnika (z reguły tanki) tracąc często bardzo duże ilości hp, żeby tylko się dostać do wrogiego ADC, najczęsciej poprostu ginąc lub uciekając z reszty teamfightu bo mają tyle hp ze support z autoattacku ma ich na szlaga <facepalm>. Oczywiśćie, postacie z największym DMG powinny być zabijane jak naszybciej ale nie zawsze ta rola należy do nas! Jeśli przeciwny team ma dużo CC czy bardzo dobrze broni swojego ADC, to należy rozważyć czy nie lepiej najpierw było by zabić postacie z CC i skupić sie również na bronieniu swoich sprzymierzeńców którzy są również głównymi źródłami DMG w twojej drużynie. Poczekaj aż ich ADC/APC zbliży sie na tyle by mieć do niego łatwe dojście, i wtedy skup sie na zabiciu jego.

BUILDY

Biorąc buildy z znanych stron takich jak probuilds.net musicie używać mózgu! Każdy profesjonalny gracz potwierdzi ci jedno - Niema stałego buildu na daną postać do każdego meczu. Zawsze budujesz się adekwatnie do danego teamu. Warto zwracać uwage na buildy przeciwnego teamu. Jeśli twoim zadaniem w teamie jest zadawać damage a przeciwny team buduje dużo resistu pod twój DMG złóż coś na przebicie nawet we wczesnej fazie gry! Jeśli widzisz że ktoś z przeciwnego teamu łapie feed'a i wiesz ze nie dasz mu rady, zbuduj coś żeby wytrzymać jego damage, żebyś nie padł w moment w teamfighcie! (Lub jeśli grasz ADC to zasugeruj supportowi, czy niemógłby złożyć danego przedmiotu). Poprostu musisz śledzić sytuacje i samemu analizować co było by najlepszym rozwiązaniem. Nie zawsze buduje się full DPS!! Jeśli dostajesz w pupke na lini grając postaciami z potencjałem do tankowania, warto budować sie pod tanka! Dużo więcej zrobisz w teamfightach niż budując jakiekolwiek DPS, skoro padasz jak mucha!

Jako że widze zainteresowanie moim poradnikiem postanowiłem dodać jeszcze kilka słów o moich przemyśleniach. Gdy tylko przyjdzie mi coś jeszcze do głowy postaram sie to dodać.

Peace! :)

sygnae.jpg

Opublikowano

Poradnik dobry , ale trzeba mieć na uwadze że nie zawsze da się według niego postępować. Jeżeli jesteśmy na topie i gramy np. nasusem , to teemo może nie dać na możliwości last hitowania ;d Wtedy możemy liczyć tylko na junglera/team

Opublikowano

Niektorzy po prostu robia to wszystko specjalnie, inni, ktorzy mogliby sie zmienic-I tak tego nie przeczytaja, postaraj sie o Angielska wersje i do LoL Newsow, wtedy moze cos z tego wyniknie -.-

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Kolejny poradnik o kontroli mapy, objective'sach i o tym, że staty to nie wszystko. Nie mówię, że ten poradnik jest słaby (bo jest całkiem dobry), ale takich poradników jest tyle ile błędów przeciwnika - MULTUM.

yorick.png

Dostać ostrzeżenie za byle gówno? Jest

Opublikowano

Są z pewnością osoby takie jak ja, które przeczytały poradnik podobny do tego. Niektórzy to mają za przeproszeniem nadal "w d***e". Inni chcą coś zmienić. Ja jestem jedną z osób, która dzięki podobnej treści zaczęła większą uwagę skupiać na sobie i tylko na sobie. Korygować wszelkie błędy zaistniałe w grze. Warto czytać takie treści. Lecz niestety większość afków i flamerów uważa, że są najlepsi i grają dalej. Na oficjalnej grupie Polskiej Społeczności LOL roi się od takich ludzi. Bardzo dobry poradnik.

Opublikowano

Dziękuje za zainteresowanie poradnikiem i pozytywne opinie :D 

Dodałem kilka nowych rad, zachęcam do przeczytania. Pozdrawiam :)

sygnae.jpg

Opublikowano

po chuy takie poradniki :)? po przeczytaniu ""Czy zrobiłem wszystko żeby tę gre wygrać?".Czyli gdy mamy 3v5 to mamy sie zastanowic czy wszystko zrobilismy dobrze? zalosne tak jak reszta "poradnikow" do lola :) nie ma i nie bedzie poradniku jak wyjsc z z danej dywizji :)

Opublikowano

po chuy takie poradniki :)? po przeczytaniu ""Czy zrobiłem wszystko żeby tę gre wygrać?".Czyli gdy mamy 3v5 to mamy sie zastanowic czy wszystko zrobilismy dobrze? zalosne tak jak reszta "poradnikow" do lola :) nie ma i nie bedzie poradniku jak wyjsc z z danej dywizji :)

Mniemam że jesteś tak pro i tak "dobry" że przegrywasz tylko mecze 3vs5, albo każdy twój mecz to 3vs5 :) Załosne kolego że nie potrafisz wyciągnąć z tego poradnika nic pożytecznego bądź też zakładam że skończyles czytac na linijce której zacytowałeś i oceniasz po tym fragmencie całokształt. Żałosny jesteś ty, skoro żaden poradnik ci nie pomaga bo najwidoczniej masz tak wyrośnięte ego że żadne porady do ciebie nie trafiają. No i żałosna jest twoja "krytyka" - zero konstruktywności. Podsumowując chyba nie trzeba sie głowić co jest bardziej żałośniejsze, ty czy ten poradnik ;)

sygnae.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

trudno jest rozwinąć swoje umiejętności w gdy po wbiciu s1 spada sie do s4 ;) zaden poradnik nie pomaga bo to sa jakies pierdolone bzdety;) moze kolego mi poradzisz jak wygrac mecz 3v5 :)? albo z miderem 0/20 prosze napisz poradnik jak wycarowac mecz gdy mider ma 0/20 albo gdy sie gra 3v5 naprawde pomozesz mi wyjsciu z silvera :(.Zalosniejszy jest ten poradnik bo gowno daje tak jak kazdy poradnik typu jak wyjsc z elo hell z brazu itp :).Zreszta byles w platynie 2 to wiesz ze 3v5 sie nie da wygrac :D tak samo jak z federem 0/20 :) koles feduje mida i mamy rozbawiac team aby byla atmosfera :D beka na maxa :D 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Poradnik ok. Lecz szczerze? żaden poradnik nie uchroni nas od flamerów i osób idących w afka lub specjalnie feedujących bo mają 0/5 i 20 farmy w 10 minucie... Nie żebym sie żalił ale w tym tygodniu przewaliłem ponad 40 meczy i z tego wygrałem tylko 10.. co 3 mecz mam trolla lub afka... W s4 miałrm gold 4 lecz teraz miał silver 3 potem weszłem do s2 i spadłem do 4. Nie spodziewałem sie szczerze że te boby będą występować w silverze 3... A dziwne bo ten gatunek graczy jest rzadki powyżej silvera 4

zDlszn.png

Opublikowano

Poradnik ok. Lecz szczerze? żaden poradnik nie uchroni nas od flamerów i osób idących w afka lub specjalnie feedujących bo mają 0/5 i 20 farmy w 10 minucie... Nie żebym sie żalił ale w tym tygodniu przewaliłem ponad 40 meczy i z tego wygrałem tylko 10.. co 3 mecz mam trolla lub afka... W s4 miałrm gold 4 lecz teraz miał silver 3 potem weszłem do s2 i spadłem do 4. Nie spodziewałem sie szczerze że te boby będą występować w silverze 3... A dziwne bo ten gatunek graczy jest rzadki powyżej silvera 4

Co 3 mecz miales trolla? Czyli 2/3 mecze byles w stanie wycarrowac, a to wystarczajaco zeby pnac sie do gôry w dywizjach. Dochodzac do wniosku wina nie koniecznie lezy po stronie trollujacych ludzi, co nie? Jesli zalezy ci na wyzszej dywizji radze ci zobaczyc kilka swoich demek z meczy "gdzie nie bylo trolla". Z perspektywy 3 osoby zauważysz dużo więcej, i pomoze ci to zobaczyc swoje bledy. Miej na uwadze także moje porady.

Pozdrawiam

sygnae.jpg

Opublikowano

Co 3 mecz miales trolla? Czyli 2/3 mecze byles w stanie wycarrowac, a to wystarczajaco zeby pnac sie do gôry w dywizjach. Dochodzac do wniosku wina nie koniecznie lezy po stronie trollujacych ludzi, co nie? Jesli zalezy ci na wyzszej dywizji radze ci zobaczyc kilka swoich demek z meczy "gdzie nie bylo trolla". Z perspektywy 3 osoby zauważysz dużo więcej, i pomoze ci to zobaczyc swoje bledy. Miej na uwadze także moje porady.

Ja bogiem gry nie jestem ;] nie w każdej grze moge wycarrować team. Oglądanie powtórek faktycznie pomaga bo być może to właśnie dzięki temu przestałem popełniać typowe błędy które popełnia sporo osób ;)

zDlszn.png

Opublikowano

Nie zgodziłbym się ze wszystkim zawartym w poradniku, lecz kilka punktów jest na prawdę przydatne. Oglądanie powtórek na prawdę pomaga, bo wtedy dostrzegamy swoje błędy i eliminujemy je, tak samo działa oglądanie streamów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...