Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Lagi serwerze + małe wykorzystanie procesora

RoxiPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema! Mam serwer na ovh.pl

Procesor ->  Intel Xeon E5-1620v2 3,7-3,9 GHz

RAM -> 64 GB DDR3 1600 MHz

Postawiłem na nim serwer minecraft (50 GB RAM) i mam na nim przy 200 graczach po 15 TPS, a wykorzystanie pamięci RAM całej maszyny to średnio 35%, a procesora 20%. Czy można zwiększyć wykorzystanie procka i ram, aby usunąć lagi?

Za najlepszą odpowiedź daję limit like ;)

Dzięki!

Opublikowano

@mrsofnik zadałem chyba inne pytanie... pluginy Ci nie są chyba potrzebne do odpowiedzi na nie.

Widać ,że gówno wiesz o prowadzeniu serwera. 

@topic

Jeżeli na takim serwerze masz lagi ,to były twoje błędy w instalowaniu serwera na VPS'a ,bądź masz za duże przeciążenie VPS'a ,na któym stoi.

Spróbuj dać 32 gb ram ,a jak to zadziała bez spadków TPS'ów ,to ci się uda. Pozdrawiam Master_Girl ;)

Opublikowano

@RoxiPL

Jeżeli ty nie potrafisz postawić serwera przy takim dedyku i masz lagi, to zacznij się uczyć stawiać serwery. Wystarczy dobra instalacja oraz konfiguracja serwera i wszystko będzie śmigało przy 20TPS.

Opublikowano

java -version
java version "1.7.0_65"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.5.1) (7u65-2.5.1-5~deb7u1)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 24.65-b04, mixed mode)

Opublikowano

@RoxiPL

Zgaduję że na dedyku/vpsie nie ma żadnych zbędnych procesów? Np. jeżeli to jest tylko dla serwera to nie ma tam apache2 itp. (ja sam osobiście wyłączam go bo mam hosting WWW).

Zgaduję że mapa nie jest jakaś OGROMNA, ilość pluginów nie jest zabójcza, skryptów nie jest najwięacej na świecie itp.

Czy twoja linijka uruchamiania w start.sh to: 

-Xms1G -Xmx32G -XX:MaxPermSize=128M

?

Jeżeli tak to jest w miarę OK, możesz próbować wymuszać wielowątkowość ale na własną rękę.

Opublikowano

Sprawdź konsole czy jakiś plugin nie wywala ci błędów. Jak poprawisz błędy w pluginach to moim zdaniem powinno się ustabilizować wszystko

52718291273710441791.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...