Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Instalacja Ubuntu przy WIN7 Problem!

Redbulek

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam do Was bardzo wielka prosbe, mianowice zainstalowalem ubuntu taka opcja ze "Ubuntu zainstaluje sie przy innym systemie" - czy cos takiego instalowalem wszystko git na koncu wyskoczyl komunikat ze aby rozpocza dzialania na ubuntu trzeba zresetowac komputer wiec zresetowalem ale przy uruchamianiu nie wyswietla mi sie wybor sysyetmu do odczytania. Wiej jak mam to zrobic aby przy uruchamianiu wyswietlal mu sie wybor systemu?

Z gory dziekuje

Pozdrawiam

Redbulek.

barcab.png

Pomogłem? daj Lubię to!

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no mam pliki na pen-drivie użyłem do przygotowania pen-driva programu Universal-USB-Installer-1.9.5.6 a następnie boot menu i odpaliłem zainstalowałem Ubuntu w ten sposób że jak miałem do wyboru partycjonowanie to dałem opcje aby zainstalował obok windowsa po czym cały proces instalacji bez problemu, i po instalacji i resecie, Nie ma do wyboru systemu.

Edit:

Mogę dać zaraz ss z Zarządzania dyskami jak potrzebny.

barcab.png

Pomogłem? daj Lubię to!

Opublikowano

A więc tak klikasz F9 lub F11 przy starcie biosu i wyświetla ci się ten wybór ewentualnie pod innymi klawiszami nazywa się ta opcja ''boot menu'' ale troszke pod inną formą ponieważ pojawiają ci się twoje dyski w komputerze a ty ustawiasz z którego dysku(systemu) chcesz startować.

Opublikowano

Nie jestem pewien czy instalator ubuntu pyta się o gruba, jeżeli tak to powinieneś go zainstalować (instalator debiana się pyta, ale niestety te 2 distro mają rózne instalatory...)

tak btw.

szkoda czasu na ubuntu, bierz coś stabilniejszego i wydajniejszego np. debian, arch, czy gentoo

Opublikowano

@ UP

windows nie potrafi bootować linuxa !

jeśli system tworzył własną partycję widocznie nie zaznaczyłeś położenia bootloadera ubuntu na dysku sda

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Czyli co mi radzicie w tej chwili bo dalej nwm co i jak z tym moim ubuntu

Jak mam zaznaczyć te położenie bootloadera?

barcab.png

Pomogłem? daj Lubię to!

Opublikowano

jak robisz instalkę ?  z czego  ?

tak powinno wygladać

562481411899586150374.png

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...