Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak stremować

SiwX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Mam taki problem posiadam laptopa o parametach:

Intel Core i5 3230M 2.6Ghz
4 GB Ram
750 GB HDD
Nvidia GeForce 740M
Internety 8mb

Czy to wystarczy zeby stremować oraz mieć sporo FPS( min. 50 ) 

I jak wgl stremowac, mam Windows 8 64bit i kiedy instaluje OBS i konfiguruje wgl nie przechwytuje gry ani nic :( Chciałbym kogos kto ma doswiadczenie i były chetny mi pomóc byłbym bardo wdzięczny :) 

Prosze pisac pod tematem ja sie bede odzywał, pozdrawiam, Joymax :)

site_logo.gif

18706.png

Opublikowano

Normalnie jak w grze jesteś ile masz fps na jakich ustawieniach? 

Ogólnie jeśli komputer jest w stanie wyciągnąć około 60 fps to powinieneś móc streamować @30fps z tym że w grze będzie ~40~50fps. Jeśli masz około 100 fps w grze to nie masz się czym przejmować, bo komputer powinien był w stanie to wytrzymać, nie wiem natomiast czy twoje łącze da radę (upload 2-4 mbps już spokojnie nadaje się do streamu 720p@30fps).

W obs nie mam bladego pojęcia jak zrobiłeś, ale podpowiem to co mogę.

W zakładce kodowanie najlepiej miec przepływność ustawioną na około 2500 do 3500, rozmiar bufora powinien być taki sam, jeśli chodzi o dźwięk, kodek AAC przepływność jak kto woli 96 - 128 daje radę, format 48kHz kanał najlepiej stereo. Możesz tu jeszcze ustawić Enkoder x264 albo quick sync (ja niżej będę ci podawał ustawienia jakie mam na enkoder x264.

W zakładce streamowanie ustawiasz usługę streamowania, klucz streamu itp. sam musisz się tu pobawić, zaznacz tylko "Ponowne łączenie".

W zakładce obraz bierzesz ustawienia własne i ustawiasz 1280 ; 720 albo monitor 1 jeśli masz monitor w full HD. Zmniejszenie rozdzielczości ustawiasz tak, żeby pokazywało 1280x720, FPS ustawiasz na 30

Zakładka dźwięk tu sytuacja jest raczej jasna, bez tłumaczenia.

Skróty klawiszowe - tak samo jak dźwięk,

Zaawansowane - Priorytet procesu Normalny, jeśli widzisz że obs albo stream trochę przycina, mozesz ustawic na wysoki. Zaznaczasz tu użyj optymalizacji wielowątkowych i pozwól na inne modyfikatory.

niżej masz preset x264 - najlepiej ustawić veryfast albo superfast (im wolniejszy tym większe zużycie na procesor a mniejsze na internet, nie radzę ustawiać mniej niż veryfast na procesorach słabszych niż i7)

Profil enkodera: main; CFR zaznaczasz wedle własnej woli, może znajdziesz różnicę jak działa bez tego i z tym.

To by było chyba na tyle jeśli chodzi o ustawienia (a przynajmniej podałem mniej wiecej takie jakie ja mam, pora przejść do scen.

W okienku po lewej (sceny) klikasz prawy i dodaj scenę, po prostu ją nazywasz i klikasz ok.

Teraz odpalasz LoL'a i w okienku po prawej (Źródła obrazu) klikasz prawy -> dodaj -> przechwytywanie gry. Nazywasz to tak jak chcesz. Następnie Wybierz program i z rozwijanej listy Aplikacja wybierasz LoL client czy jak to sie tam nazywa. Zaznaczasz dopasuj obraz do ekranu i ignoruj stosunek długości boków. Klikasz OK i w sumie jesteś good2go.

Polecam popatrzeć na poradniki jak streamować. Najlepszy wg mnie i najprostszy w zrozumieniu nagrał Soushibo (link: https://www.youtube.com/watch?v=0ABhX3ZC7OA) . Jeśli jakieś będziesz miał problemy, mów dalej.

Przypominam, do streamowania w 720p potrzebny jest internet z uploadem 2+ mbps! I pamiętaj, download to nie to samo co upload!

76561198020190796.png
Opublikowano

Streaming głównie zależy od Twojego neta, bo jak masz za mały uplotad to nie zastreamujesz w hd, a co to za przyjemność oglądać stream w 360p :)

Gold Member

nvm

Opublikowano

Dokładnie, GŁÓWNIE zależy od neta. Można streamować na dość słabym pc z dobrym netem ale nie można streamować na dobrym pc ze slabym netem :P

Dlatego w moim poście napisałem że upload powinien być 2+. Natomiast jak twórca tematu napisał internet 8mb no to nic mi to nie daje do myślenia. Podejrzewam że jest to oparte na kablu ADSL którego upload nie przekroczy więcej niż 1-2mbps czyli radziłbym sobie odpuścić. Chyba że się mylę. Najlepiej jakby wrzucił tutaj obrazek ze speedtesta.

@SiwX

przeczytałem dopiero twoj post. Sprawdź te sceny i źródła obrazu jak ci mówiłem.

edit:

dodam jeszcze od siebie, ja w lolu mam ustawione żeby gra była w oknie bez barierki, ustawienia źródła obrazu w obs bez gry: http://i.imgur.com/JZCKvxS.png

A tutaj podczas gry: http://i.imgur.com/CwGuydO.png (tak, 2 monitory :3)

edit2:

równie dobrze możesz sprawdzić czy tylko z LoL'a nie masz obrazu w OBS czy też z innymi grami masz problem.

76561198020190796.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...