Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mojang sprzedany!

szybeks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bPfLno6.png

pHvZNme.jpg

Kim jest Markus "Notch" Persson? Jest to programista i członek Piratów Szwedzkiej Partii dosłownie w pięć lat stworzył firmę "Mojang". Dzisiaj ta firma jest warta dwa i pół miliarda dolarów - Microsoft tyle oferuje. Od czego się zaczęło? Sam przeczytaj.

Minecraft to liczny fenomen w internecie, gra opierająca się na wideo stworzona przez jedynego Markus'a Perssona. Najlepsze jest to że Minecraft nie miał nakładu reklamowego sam się wybił na świecie internetu. Spójrzcie na te liczby a przekonacie się o skali zjawiska. 2014r. czerwiec. Twórcy dali informacja, że gra w wersji na konsole, urządzenia mobilne i komputery trafiła do 54 miliony nabywców. Jednak w Minecrafta gra więcej osób - zdecydowanie więcej. Następne 86 milionów ściągnęło darmową wersję na PC'tach. W 2013 roku firma licząca 40-osób zapisała 322 miliony dolarów dochodu. Ostatnia liczba która zadecydowała o sprzedaniu Mojang dla Microsoft to dwa i pół miliarda dolarów. Markus Persson - prosty chłopak z osiedla, genialny programista. Wzorując się na jego stanie konta, można by wziąć za światowego właściciela bardzo dochodowego biznesu, jednak jest inaczej. Szwed urodzony 1979r. zaczął programować mając już siedem lat. W czasie DOMINACJI pc Aplle, Commodore oraz Atari. Dzięki takiemu dzieciństwu mógł bardzo łatwo dostać się do grona zaawansowanych programistów w małych i mało znanych studiach tworzących gier (jedną z ich pracy to king.com). Przełamało się w 2009r. Właśnie wtedy Persson rzucił pracę i postanowił stworzyć coś swojego, lepszego - giganta! Zaczął się czas twórców niezależnych. Notch sam nie stworzył pomysłu na Minecrafta. W internecie znalazł grę Infiniminer. Twórcą tej gry porzucił projekt ale Persson przejął pałeczkę i zaczął tworzyć własną grę. Pierwsza wersja gry miała miejsce w sieci 2009r. Notch na wymagania Minecrafta stworzył nowy model biznesowy. Kto wykupił grę miał pewność dożywotnego aktualizowania się. Czyli dosłownie to żyło z dnia na dzień coś nowego się pojawiało, znikało - atakowało nas!

Opublikowano

Skończcie pisać jedno i to samo tworząc syf na forum ;x

Co chwile ktoś pisze ten sam temat i tak jak up'y podały to jest tylko kopiuj - wklej - google translator - kopiuj - wklej - mpc

Tak dla informacji: wszyscy już o tym wiemy, że mojang został sprzedany Microsoft'owi i także znamy wszystkie szczegóły i skończcie pisać te tematy o jednym i tym samym i na tym forum gdzieś widziałem już taki temat w którym jest prowadzona dyskusja więc zapraszam do wyszukiwarki, która znajduje się w górnym prawym rogu ekranu jak pojedziemy scrollem na górę strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...