Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Warrock bardziej pytanie niż pomoc: )

przeemo01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zawitałem znowu do was, mam pewne pytanie co do mojego procesora, sprawdzałem na innych forach, ale ludzie nie daja odpowiedzi, czy warto podkrecic procesor w laptopie? Chce podkrecic procesor w laptopie przez BIOS, i wiąze sie z tym kilka pytan:

1. Czy moj laptop sie nie spali? 

2. Czy sa za to bany? 

3. Do ilu maxymalnie moge podkrecic mojego laptopa? (podam parametry)

To tak laptop to acer aspire 5551G, i tak AMD Phenom 2 x3 mobile processor n830 (2.1gHz)

Ati mobility radeon hd 5650 up to 2301 mb hyper memory

3 gb ddr3 memory

320 gb hdd

Czy jak podkrece do 3? moze do 2.7 czy nic sie nie stanie? Prosze o powazne odpowiedzi, nagradzam :) 

Opublikowano

Cześć, zawitałem znowu do was, mam pewne pytanie co do mojego procesora, sprawdzałem na innych forach, ale ludzie nie daja odpowiedzi, czy warto podkrecic procesor w laptopie? Chce podkrecic procesor w laptopie przez BIOS, i wiąze sie z tym kilka pytan:

2. Czy sa za to bany? 

To tak laptop to acer aspire 5551G, i tak AMD Phenom 2 x3 mobile processor n830 (2.1gHz)

3 gb ddr3 memory

320 gb hdd

Czy jak podkrece do 3? moze do 2.7 czy nic sie nie stanie? Prosze o powazne odpowiedzi, nagradzam :)

1. jak za duzo podkręcisz, to sie spali ;)

2. tak, jest to ovc ( overclocking)

3.Jesli chcesz po tyle podkrecac to musisz zaopatrzyć sie w dodatkowe chłodzenie, bo bez tego na pewno tyle nie wyciągniesz ;)

Opublikowano

2. Czy sa za to bany? 

3 gb ddr3 memory

320 gb hdd

Nie opłaca się za bardzo podkręcać procesora w laptopach, bo musiałbyś kupić dodatkowe chłodzenie, bo te, które masz już w laptopie na pewno nie wystarczy. Musisz mieć podstawowe pojęcie na temat overclocking'u i nie podkręcać od razu na maxa tylko stopniowo obserwując tym samym temperatury podzespołów, gdy zbyt gwałtownie przekroczysz limit jest prawdopodobieństwo, że zresetuje się laptop albo się od razu spali i tyle będzie z podkręcania.

za podkręcenie w biosie nie ma banów z tego co mi wiadomo

Tak, dobrze mówisz, nie ma bana za podkręcanie w biosie ale to praktycznie nic nie daje i nie ma w sumie żadnej różnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...