Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik dla bronze/silver

virtualnyx17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj w tym poradniku chciał bym ci przekazać informacje które będziesz potrzebował żeby wyjść z tej okropnej ligi jaką jest bronze/silver więc przejdźmy od razu do konkretów

Może najpierw opisze rolę jaką pełni się odpowiednią postacią wybraną przez nas na następujących liniach

Top - Tutaj gramy zazwyczaj tankami lub offtankami tank twoją rolą jest granie z teleportem i spokojne farmienie na linii unikając zbędnych wymian ze swoim przeciwnikiem spokojnie czekasz na ganka i dużo spoglądasz na mini mapę ponieważ bardzo często dzięki teleportacji można unicestwić wroga np. teleportując się na bota gdy enemy bot ma low hp ( można zdobyć łatwe kille i przy okazji pomóc naszemu teamowi w dominacji lane ) niby banalne a jednak mimo wszystko z takim czymś praktycznie spotykałem się raz na 100 gier rankingowych gdy sam byłem brązem

Mid - Tutaj gramy postaciami AP - abiliti power ( moc umiejętności ) jak i postaciami AD - attack damage ( atak fizyczny ) ważna jest oczywiście wizja farmienie i wymiana z przeciwnikiem obijanie go i unikanie skill shotów wycelowanych w nas gdy widzimy że przeciwnik jest noobem możemy zdominować lane i wycarrować cały nasz team ale jeżeli przeciwnik umie grać unikamy ostrzejszych wymian najwyżej można go trochę poobijać przez co naszemu junglerowi zapali się lampka w głowie i pomyśli nad gankiem na midzie

Jungla - Tutaj gramy postaciami AD/AP takimi jak Udyr , Lee , Yi , Kha , Rengar , Evelynn itp. ważne jest żeby mieć własną strategie robienia jungli  to znaczy np. pierwsze robie blue używam smita później wilki i gdy już jestem przy redzie cd smita się zeruje i robie reda mam 3 lvl i ide na ganka ( to jest moja strategia ) gank jest bardzo prosty jeżeli przeciwnik gra bardzo agresywnie to jest 100 % spalony flash przez niego albo nawet kill

Bot - Tutaj gramy ADC i Supportem rola adc polega na farmieniu obijaniu przeciwnika najlepiej nauczyć się bić przeciwnego adc kiedy on będzie lashitował miniona wtedy on wam nic nie zrobi a wy wsadzicie mu ten hit przez co wasz suport może podjąć decyzje o wejściu na przeciwnego adc i odpowiedni focus i spele użyte na niego spowodują zabicie go i w taki sposób możecie wygrać bota. Rola supporta to stawianie wizji i odpowiednie wbity na przeciwnego adc

Przejdźmy teraz do małych tipów/porad związanych z rozgrywką na rankedach

- Bardzo ważna jest wizja i umiejętność korzystania z niej w taki sposób aby zgankowanie cię było praktycznie niewykonalne tego trzeba już samemu się nauczyć

- Mainowanie postaci jest bardzo przydane jednak nie konieczne grając np. na midzie bardzo często gre carruja takie postaci jak Yasuo Akali Katarina Ahri LeBlanc to jest Top 5 najbardziej opłacalnych postaci do gry na mida odpowiednia wiedza na temat postaci i umiejętność grania + tak zwany OP pick daje nam 100 % szans na wyjście z bronzu/silvera sam gralem kiedyś jak gówno i przegrywałem 4 rankedy pod rząd ale teraz wycarowanie mojego kolegi z bronzu IV do silver V zajęło mi 2 dni i naprawdę jeżeli myślicie że wygranie 7 rankedów pod rząd graniczy z cudem to jesteście w mega dużym błędzie który uniemożliwia wam wyjście z bronzu/silvera

- Kolejną rzeczą która zwykle wygrywa gry to objectivy które w bronzie i silverze prawie nie istnieją gdy byłem w bronzie grając na jungli zrobienie smoka to było po prostu darmowe złoto nawet enemy team nigdy się nie fatygował o wardowanie dragona no i oczywiście pinguje że proście o pomoc przy dragonie niektórzy są ogarnieci i wam pomogą i dzięki temu zdobędziecie 1000 golda przewagi dla waszego teamu 3 smoki to już 3000 golda 3000 : 5 to aż 600 golda dla każdego więc naprawdę róbcie smoki to jest podstawa

- Profesjonalne farmienie starajcie się dobijać każdego creepa w 15 minucie musicie mieć minimum 100 cs ( nie chodzi tu o supporta ) mając 350 farmy i staty 1/20 da się mieć full build :) więc odpowiedzcie sobie sami czy warto farmić

- Grajcie na midzie i na jungli ponieważ najłatwiej jest wycarrować wasz team

- Jeżeli masz staty 2/7 w 10 minucie to jest to tylko i wyłącznie twoja wina i wyzywanie tutaj swoich sojuszników jest lamerstwem które moim zdanie powinno być karane banem na co najmniej 1 dzień :) jeżeli zdarza ci się zagrać słabo to znaczy że jesteś słaby bo mając raz staty 20/4 a raz 3/16 tą samą postacią świadczy tylko o tym że byle lepszy noob i już sobie nie radzisz więc nie myśl że jesteś pro i zrobiłeś pente jak zdarzają ci się wpadki gracz PRO to gracz PRO gra każdą gre Perfect nie ma czegoś takiego jak  6 gier 20/0 i 2 gry 0/20 jeżeli tak msz w swojej historii gier i uważasz że grasz dobrze to jesteś w błędzie :)

Opublikowano

bardzo c*****e 0/10

Każdy tak pisze, rob to i tamto a wygrasz. Jakoś w praktyce się to nie sprawdza i znajdzie się jakiś nup który zwali ci gre -_-

Opublikowano

przeczytaj dokładnie to co napisałem ( całe ) i zrób tak wiedziałem że takie komentarze jak te będą i wiedziałem że czytając je będę się smiał i zgadłem ok jeżeli znajdzie się jakiś nup i zwali ci gre to jak grasz dobrze  no bo przecież tak zapewne uważasz bo miałeś tam kiedyś pente a raz staty 1/15 co już napisałem że tak naprawdę jest się gównem bo to swiadczy o tym że dostałeś troszkę lepszego gracza który ogarnia podstawy i już sobie nie radzisz  i wtedy wyzywasz swoich sojuszników ( zwykle junglera ) za to że nie robi ganków i że to twoje 0/4 w 8 minucie to jest tylko i wyłącznie jego wina bo przeciwny jungler zrobił 3 ganki a on 0 a jak uda ci się zdobyć 6/0 w 10 minucie a twojemu teamowi nie idzie i przechwalasz się że 'I again must carry becouse my team is ALL bronze V' a tak naprawdę udało ci się wyccarować bo dostałeś nooba na linie i jak znajdzie się taki nup co zwali gre to jak jesteś bardzo dobrym graczem to wygrasz i tyle mam do powiedzenia tej twojej ocenie jak i samemu tobie powodzenia bronzie z takim podejściem na pewno wbijesz wyższą dywizje i polecam zapoznanie się ze słowem trening czyni mistrza i nie mówie że po przeczytaniu tego poradnika będziesz grał jak koreański chellenger

Opublikowano

Więc poradz mi. Gram teraz aszką na adc. Przyszła taka szm.ata nidalee, nafeedowała kate, nie pisze ss'ow (bo po co) i teraz kata bierze mnie na combo ... Poradz mi skoro jestes taki zaje.bisty, że piszesz poradniki -_-

@ Kata 12/1, ja 0/2 ;]

Uczeń
Opublikowano

Jeśli ktoś nie umie wyjść z brązu to jest gównem i żaden tut mu nie pomoże.

Kolejne porady których ludzie i tak nie użyją w praktyce bo lepiej jest zwalić na team i nie mieć sobie nic do zarzucenia.

Było już takich poradników z 30, a boby jak były tak i będą.

Opublikowano

Jeśli ktoś nie umie wyjść z brązu to jest gównem i żaden tut mu nie pomoże.

Kolejne porady których ludzie i tak nie użyją w praktyce bo lepiej jest zwalić na team i nie mieć sobie nic do zarzucenia.

Było już takich poradników z 30, a boby jak były tak i będą.

Oczywiście, że najlepiej zwalić. Byłem w goldzie 3 i szlo mi z*********e, lecz wycarrowałem kolege z brązu, skill mi spadł i spadłem do silvera 3.

Mam tyle do powiedzenia, że to jest totalne gówno. Nawet jak gram na jungli to chu.ja pomaga baybistowania lini, skoro kto inny deb.il nafeeduje w tym czasie lub wyjdzie z gry ... Nie pierdol.cie mi ze dzieję się , że jestem lamą. Elo Hell istnieje debile ;]

Nie pozdrawiam ;]

Opublikowano

bodysoul po 1 nie polecam grać ashe na adc (straszny papier) ale jak grasz już ashe to popros o supporta janne ponieważ jest to swietne duo ashe z janna ale taki draven i ashe w early jest bardzo ciężko a jeżeli nidalee sobie nie radziła mogłeś zejść z bota razem z junglerem i zgankowac w 2 kate :) rób tak żeby twojemu teamowi szło jak najlepiej myśl podczas gry to jest bardzo ważne teraz to przeczytasz i wydaje się wszystkim to takie łatwe ale jak wejdą do gry to nie pamiętają co czytali na forum związanego z wychodzeniem z bronzu

Opublikowano

poproś ją o ganka a jeżeli to już naprawdę był taki troll i nie ogar no to trudno ale wygranie własnego lane to pierwszy krok do carrowania gry wiec musisz jak najszybciej zdominować swoją linie i wtedy pomóc na midzie/topie zaproponuj zrobienie dragona oznacz wieże zpinguj inteligentnie i nie wyzywaj jak ktoś cos zrobił źle możesz mu powiedzieć ze jak by zrobił tak to by było lepiej itd. ale głownie grając na midzie postaciami takimi jak wymieniłem w poradniku da się wycarrować grę mając co najmniej 2 debilów w teamie a taka naffedowana kata bez ulta dużo nie zrobi a jak wiadomo ulta kacie łatwo rozwalić czy to ultem brauma czy Q xina czy Q volibeara a jak jesteś adc to jeżeli zdominowałeś linie to znaczy ze carrujesz team i możesz odpowiednio zfokusować kate i ją zabić jeżeli jednak nie carrujesz to oznacza że nie radzisz sobie na linii i ją przegrałeś czyli zagrałeś słabo i jeżeli przegrałeś to tylko z własnej winy i tak powinieneś myśleć po każdej porażce

Opublikowano

Najważniejszy jest spokój, nie zwracać uwagi na innych, patrzeć tylko na siebie i późniejsza analiza błędów. Czuli co powinienem zrobić, żeby nie zginąć gankując, divując itp.

Opublikowano

Świetne 2/10

gdy byłem w bronzie

Po tym przestałem czytać.

Kolejny gówniany poradnik typu ''farma jest ważna. nie obrażaj. zrób to i tamto a będzie z ciebie krUl i wyjdziesz z brązu''

yorick.png

Dostać ostrzeżenie za byle gówno? Jest

• 4 miesiące temu...
Pomocnik
Opublikowano

Poradnik może nie jest jakiś mega, ale myślę, że przyda się niektórym ;) Masz plusika na zachętę :D

Opublikowano

­"Top - tutaj gramy zazwyczaj tankami lub offtankami" - tak, zazwyczaj. Nie zapominaj o takich postaciach na górnej alei, jak Vayne; Rengar; Riven; Jarvan IV; Panthon; Azir i wiele, wiele innych...

Mało czytelne, dobrze chociaż, że są te przerwy, bo nic by sie nie dało odczytać.

"Jungla - Tutaj gramy postaciami AD/AP takimi jak Udyr , Lee , Yi , Kha , Rengar" - nie stawia się spacji przed przecinkiem + Rengar jest słaby w jungli. Przepraszam, źle się wyraziłem. Może nie jest słaby,

co o wiele lepszy jest na topie... postanowiłem zagrać wczoraj 5 gierek, bo dawno nie grałem i wszystkie wygrane na elo diamond (bo mieli platynowe i diax rangi, a w S4 byłem plat 1 na zakończenie).

PS. Każda postać jest AD/AP, bo wszystkie mają przeliczniki. ;)

//Ok.

Opublikowano

Z poradnika nikt Ci z bronzu nie wyjdzie, musi sam grac i probowac... bez praktyki nie ma nauki. Moim zdaniem najlepiej jest ogarmac po 3 postacie na kazda linie i nimi grac, ja gram:

Mid: Zed, xerath, lb, Ahri

Jungle: Jarvan, kha, rengar

Top: malphite, rengar, panth

Adc: Ez, vayne

Supp: Janna, Morg, Thresh

Uczac sie grac tymi postaciami w jeden sezon z glupiego silvera stalem sie diamentem, polecam metode mainowania 3 postaci na kazda linie.

Opublikowano

Tu macie God Tiery od Patcha 5.2  Polecam :) 

Jungle: Jarvan4,Nidalee, Vi

Top: Gnar,Irelia,Kassadin,Lisandra,

Mid: Ahri,Zed,Xerath,Cassiopeia,Azir,

ADC: Graves,Kalista 
Supp: Janna,Tresh 

@Ambrozjak Na Adc Ez;em już prawie nikt nie gra :) 

Opublikowano

Tu macie God Tiery od Patcha 5.2  Polecam :) 

Jungle: Jarvan4,Nidalee, Vi

Top: Gnar,Irelia,Kassadin,Lisandra,

Mid: Ahri,Zed,Xerath,Cassiopeia,Azir,

ADC: Graves,Kalista 

Supp: Janna,Tresh 

@Ambrozjak Na Adc Ez;em już prawie nikt nie gra :)

Ja gram, w Korei graja - to ze na lcs nie graja to nie znaczy, ze nikt... to samo Twoj pro god tier dla bronzow...

Tu jest poradnik na slabe dywizje, widac zero obeznania. Mysl zanim cos napiszesz.

Opublikowano

Strasznie ogólny.... może troszke więcej precyzji.... na wszystkich liniach masz opisane krótko i myślę, że ktoś kto szuka tu porad poza kilkoma ciekawostkami nic nie wyniesie z tego.

LukaSuper.png

Opublikowano

Poradnik jeden z wielu dla bronzów, nie wyróżnia się wiele, szkoda tylko że niektóre rzeczy nie powinno się robić, mówię o poradzie "graj mid/jungle bo łatwo sie carruje" jest chyba nie na miejscu, proponowałbym polecić "naucz się grać na każdej linii i oddawaj linie innym graczom jeżeli tam się najlepiej czują", ten twój argument skłania bronzów do pisania mid or feed a następnie instalock, na końcu mid 0/20 z płaczem bo jungler 0 gank lub jungler który biega do 18 lvl w jungli płacze że ma słaby team.

"Daj mi kontrolę nad podażą pieniądza narodu, a nie będzie mnie obchodzić kto tworzy jego prawa."
-Mayer Amschel Rothschild

Budowniczy
Opublikowano

Witaj w tym poradniku chciał bym ci przekazać informacje które będziesz potrzebował żeby wyjść z tej okropnej ligi jaką jest bronze/silver więc przejdźmy od razu do konkretów

Może najpierw opisze rolę jaką pełni się odpowiednią postacią wybraną przez nas na następujących liniach

Top - Tutaj gramy zazwyczaj tankami lub offtankami tank twoją rolą jest granie z teleportem i spokojne farmienie na linii unikając zbędnych wymian ze swoim przeciwnikiem spokojnie czekasz na ganka i dużo spoglądasz na mini mapę ponieważ bardzo często dzięki teleportacji można unicestwić wroga np. teleportując się na bota gdy enemy bot ma low hp ( można zdobyć łatwe kille i przy okazji pomóc naszemu teamowi w dominacji lane ) niby banalne a jednak mimo wszystko z takim czymś praktycznie spotykałem się raz na 100 gier rankingowych gdy sam byłem brązem

Mid - Tutaj gramy postaciami AP - abiliti power ( moc umiejętności ) jak i postaciami AD - attack damage ( atak fizyczny ) ważna jest oczywiście wizja farmienie i wymiana z przeciwnikiem obijanie go i unikanie skill shotów wycelowanych w nas gdy widzimy że przeciwnik jest noobem możemy zdominować lane i wycarrować cały nasz team ale jeżeli przeciwnik umie grać unikamy ostrzejszych wymian najwyżej można go trochę poobijać przez co naszemu junglerowi zapali się lampka w głowie i pomyśli nad gankiem na midzie

Jungla - Tutaj gramy postaciami AD/AP takimi jak Udyr , Lee , Yi , Kha , Rengar , Evelynn itp. ważne jest żeby mieć własną strategie robienia jungli to znaczy np. pierwsze robie blue używam smita później wilki i gdy już jestem przy redzie cd smita się zeruje i robie reda mam 3 lvl i ide na ganka ( to jest moja strategia ) gank jest bardzo prosty jeżeli przeciwnik gra bardzo agresywnie to jest 100 % spalony flash przez niego albo nawet kill

Bot - Tutaj gramy ADC i Supportem rola adc polega na farmieniu obijaniu przeciwnika najlepiej nauczyć się bić przeciwnego adc kiedy on będzie lashitował miniona wtedy on wam nic nie zrobi a wy wsadzicie mu ten hit przez co wasz suport może podjąć decyzje o wejściu na przeciwnego adc i odpowiedni focus i spele użyte na niego spowodują zabicie go i w taki sposób możecie wygrać bota. Rola supporta to stawianie wizji i odpowiednie wbity na przeciwnego adc

Przejdźmy teraz do małych tipów/porad związanych z rozgrywką na rankedach

- Bardzo ważna jest wizja i umiejętność korzystania z niej w taki sposób aby zgankowanie cię było praktycznie niewykonalne tego trzeba już samemu się nauczyć

- Mainowanie postaci jest bardzo przydane jednak nie konieczne grając np. na midzie bardzo często gre carruja takie postaci jak Yasuo Akali Katarina Ahri LeBlanc to jest Top 5 najbardziej opłacalnych postaci do gry na mida odpowiednia wiedza na temat postaci i umiejętność grania + tak zwany OP pick daje nam 100 % szans na wyjście z bronzu/silvera sam gralem kiedyś jak g****o i przegrywałem 4 rankedy pod rząd ale teraz wycarowanie mojego kolegi z bronzu IV do silver V zajęło mi 2 dni i naprawdę jeżeli myślicie że wygranie 7 rankedów pod rząd graniczy z cudem to jesteście w mega dużym błędzie który uniemożliwia wam wyjście z bronzu/silvera

- Kolejną rzeczą która zwykle wygrywa gry to objectivy które w bronzie i silverze prawie nie istnieją gdy byłem w bronzie grając na jungli zrobienie smoka to było po prostu darmowe złoto nawet enemy team nigdy się nie fatygował o wardowanie dragona no i oczywiście pinguje że proście o pomoc przy dragonie niektórzy są ogarnieci i wam pomogą i dzięki temu zdobędziecie 1000 golda przewagi dla waszego teamu 3 smoki to już 3000 golda 3000 : 5 to aż 600 golda dla każdego więc naprawdę róbcie smoki to jest podstawa

- Profesjonalne farmienie starajcie się dobijać każdego creepa w 15 minucie musicie mieć minimum 100 cs ( nie chodzi tu o supporta ) mając 350 farmy i staty 1/20 da się mieć full build :) więc odpowiedzcie sobie sami czy warto farmić

- Grajcie na midzie i na jungli ponieważ najłatwiej jest wycarrować wasz team

- Jeżeli masz staty 2/7 w 10 minucie to jest to tylko i wyłącznie twoja wina i wyzywanie tutaj swoich sojuszników jest lamerstwem które moim zdanie powinno być karane banem na co najmniej 1 dzień :) jeżeli zdarza ci się zagrać słabo to znaczy że jesteś słaby bo mając raz staty 20/4 a raz 3/16 tą samą postacią świadczy tylko o tym że byle lepszy noob i już sobie nie radzisz więc nie myśl że jesteś pro i zrobiłeś pente jak zdarzają ci się wpadki gracz PRO to gracz PRO gra każdą gre Perfect nie ma czegoś takiego jak 6 gier 20/0 i 2 gry 0/20 jeżeli tak msz w swojej historii gier i uważasz że grasz dobrze to jesteś w błędzie :)

Nie no spoko że pisze poradnik jakiś gold brąz/silver najgorsze dywizje no nie żartuj wszedzie na nordicu jest źle oprócz wyzszego diamentu+.Poradnik taki troche c***a warty bo pisany jak dla kogoś kto dopiero zaczyna z lolem nie ma recepty na skilla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...