Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poszukuję pomocy przy wyborzę.

MaXeLs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was serdecznie, jestem nowy na tym forum a więc się przedstawię, mam na imię Kamil i mam 16 lat :)

Otóż chodzi mi o zrobienie gry pod typ TIBII, Tak dobrze słyszycie, kiedyś grałem i podoba mi się taka gra więc chciałbym taką stworzyć ale otóż mam pytanie...

a dokładnie dwa :)

- W jakim programie/silniku mogę taką grę stworzyć, chodzi mi o taki w którym tworzenie tej gry będzie wygodne.

- Jaki język skryptowania polecacie do stworzenia takiej gry?

A tutaj wstawię listę rzeczy które trzeba stworzyć:

- Strona + forum

- Klient + Laucher

- Serwer

Na taką grę chyba tyle wystarczy rzeczy mam nadzieje, jestem otwarty na propozycję :)

Edit//: W jakim programie jeszcze poleca cie tworzyć potworki, budynki itp do tej gry ?

Daję like ! :)

Opublikowano

Witam was serdecznie, jestem nowy na tym forum a więc się przedstawię, mam na imię Kamil i mam 16 lat :)

Otóż chodzi mi o zrobienie gry pod typ TIBII, Tak dobrze słyszycie, kiedyś grałem i podoba mi się taka gra więc chciałbym taką stworzyć ale otóż mam pytanie...

a dokładnie dwa :)

- W jakim programie/silniku mogę taką grę stworzyć, chodzi mi o taki w którym tworzenie tej gry będzie wygodne.

- Jaki język skryptowania polecacie do stworzenia takiej gry?

A tutaj wstawię listę rzeczy które trzeba stworzyć:

- Strona + forum

- Klient + Laucher

- Serwer

Na taką grę chyba tyle wystarczy rzeczy mam nadzieje, jestem otwarty na propozycję :)

Edit//: W jakim programie jeszcze poleca cie tworzyć potworki, budynki itp do tej gry ?

Daję like ! :)

1.Każdy

2.Zależnie od silnika

3.Paint hehe

Opublikowano

LWJGL/JME3
Java
Gimp

Imho odpowiadanie na twoje pytanie nie ma sensu. Co to da, że ktoś ci poleci np jave a ktoś inny c# ? Ma to dla ciebie jakieś głębsze znaczenie? Bo dla mnie w tym momencie by nie miało. To jest tak samo jak w przypadku DirectX i OpenGL - wszystko ma swoje plusy i minusy, Każda platforma językowa, każdy silnik graficzny i i biblioteka maja swoich zwolenników, którzy będą cie do niej namawiać bo według nich jest lepsza - znaczy im się fajniej w niej pisze.

W tym momencie ja ci powiem, żebys sie tym nie zajmował. Zacznij się uczyć od podstaw (do podstaw najlepszy jest c++), jesli nie będziesz umiał programować, bez znajomości algorytmów, struktur danych i wzorców projektowych zginiesz, nie ważne czy to będzie unity, cryengine, lwjgl czy cokolwiek innego.

A jak już sie naumiesz to wpisujesz w google: silnik graficzny, czytasz sobie o nim, przeglądasz przykłady i wybierasz taki, który ci najbardziej pasuje i którego dokumentacja jest dla ciebie najbardziej zrozumiała.

imho EOT.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

LWJGL/JME3

Java

Gimp

Imho odpowiadanie na twoje pytanie nie ma sensu. Co to da, że ktoś ci poleci np jave a ktoś inny c# ? Ma to dla ciebie jakieś głębsze znaczenie? Bo dla mnie w tym momencie by nie miało. To jest tak samo jak w przypadku DirectX i OpenGL - wszystko ma swoje plusy i minusy, Każda platforma językowa, każdy silnik graficzny i i biblioteka maja swoich zwolenników, którzy będą cie do niej namawiać bo według nich jest lepsza - znaczy im się fajniej w niej pisze.

W tym momencie ja ci powiem, żebys sie tym nie zajmował. Zacznij się uczyć od podstaw (do podstaw najlepszy jest c++), jesli nie będziesz umiał programować, bez znajomości algorytmów, struktur danych i wzorców projektowych zginiesz, nie ważne czy to będzie unity, cryengine, lwjgl czy cokolwiek innego.

A jak już sie naumiesz to wpisujesz w google: silnik graficzny, czytasz sobie o nim, przeglądasz przykłady i wybierasz taki, który ci najbardziej pasuje i którego dokumentacja jest dla ciebie najbardziej zrozumiała.

imho EOT.

Dziękuję, Od jutra zaczynam się uczyć 2 godziny dziennie C++ :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...