Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Proszę o wytłumaczenie, z angielskiego

Rav3.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bierzemy teraz czasy present simple, present continous i mam problem, bo mam załóżmy zdanie.

Today, many teenagers _______ a hoody instead of a coat to keep warm when they're outside.

a) put on b| are putting on c) puts on

Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego tutaj jest odpowiedz ta, a dlaczego inne nie pasują bo nic nie rozumiem.

Opublikowano

Gdyby było "Every day, many teenagers _______ a hoody instead of a coat to keep warm when they're outside. to wtedy pasowałaby odpowiedź a.

Gdyby było "Every day, teenager _______ a hoody instead of a coat to keep warm when they're outside. to pasowałaby odpowiedź c, bo jest to takie samo jak odpowiedź a tylko że teenager to 3os.l.poj więc jest s na końcu.

A odpowiedź b dlatego ponieważ w zdaniu jest "today" czyli nastolatkowie ..... dzisiaj, czyli nie jest to coś co powtarzają codziennie albo co kilka dni.

Nie potrafię tego lepiej wytłumaczyć ale może to zrozumiesz.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Gdyby było "Every day, many teenagers _______ a hoody instead of a coat to keep warm when they're outside. to wtedy pasowałaby odpowiedź a.

Gdyby było "Every day, teenager _______ a hoody instead of a coat to keep warm when they're outside. to pasowałaby odpowiedź c, bo jest to takie samo jak odpowiedź a tylko że teenager to 3os.l.poj więc jest s na końcu.

A odpowiedź b dlatego ponieważ w zdaniu jest "today" czyli nastolatkowie ..... dzisiaj, czyli nie jest to coś co powtarzają codziennie albo co kilka dni.

Nie potrafię tego lepiej wytłumaczyć ale może to zrozumiesz.

Tylko, że jak patrze np. na zadane to tam ludzie dają a, na początku też dałem b bo mi pasowało. To jest na 100% dobrze?

Opublikowano

today można tłumaczyć jako współcześnie, w dzisiejszych czasach. później masz że zakładają bluzy, zamiast płaszczów, co sugeruje że robią inaczej niż w odległych czasach.

//

czynność powtarzająca się, a nie mająca miejsce w teraźniejszości

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Wytłumaczy ktoś jeszcze czemu nie dajemy to be, nie ma "Today, many teenagers are put on", tylko samo "put on".

Opublikowano

a jak sobie to wyobrażasz? w dzisiejszych czasach, duża liczba nastolatków są zakłada xD po prostu czas teraźniejszy ma taką budowę, w present simple nie musisz dawać to be przed czasownikiem, to nawet nie ma sensu

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...