Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Błąd podczas instalacji MySQL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Zakupiłem vps-a na stronie exone (bsd 8.4). Porty mi sie zainstalowały, ale gdy potem wpisze komendy na instalacje mysql to wyskakuje taki błąd

===>  mysql55-server-5.5.39 pkg(8) must be version 1.3.7 or greater, but you have 1.0.11. You must upgrade pkg(8) first.

*** Error code 1

Komendy to 

cd /usr/ports/databases/mysql55-server
make WITH_XCHARSET=all install

Już wkrótce...
2uotp1t.png

Opublikowano

cd /usr/ports/databases/mysql55-server > make install clean

te komendy luknij 

cd /usr/ports/databases/mysql51-server/

make install WITH_XCHARSET=all  clean

Za każdym razem dzieje się to samo.

Już wkrótce...
2uotp1t.png

Opublikowano

Gdy zainstaluje porty i zaczne instalować mysql przy 70% wyskakuje takie coś

] Building CXX object libmysqld/CMakeFiles/sql_embedded.dir/__/sql/mf_iocache.cc.o

In file included from /usr/ports/databases/mysql55-server/work/mysql-5.5.33/include/my_global.h:351,
                 from /usr/ports/databases/mysql55-server/work/mysql-5.5.33/sql/sql_class.h:26,
                 from /usr/ports/databases/mysql55-server/work/mysql-5.5.33/sql/mf_iocache.cc:36:
/usr/include/sys/timeb.h:42:2: warning: #warning "this file includes <sys/timeb.h> which is deprecated"

Już wkrótce...
2uotp1t.png

Opublikowano

Za mało ramu ?

nie jest to wina ze za mało ramu to wina dostawcy sprzętu po prostu naj prawdo podobnie jest w nim ram uszkodzony tak ja wywnioskowałem bo u mnie działało wszystko zużycie proca było max 3% ramu tez kilka % po 1 miechu w pa pokazywało mi zużycie ramu powyżej 67% a na koniec 87% wiec myślałem ze coś ki pło w systemie wiec reistalke walnąłem i od tamtej poty nie można nic na nim za instalować

Opublikowano

nie jest to wina ze za mało ramu to wina dostawcy sprzętu po prostu naj prawdo podobnie jest w nim ram uszkodzony tak ja wywnioskowałem bo u mnie działało wszystko zużycie proca było max 3% ramu tez kilka % po 1 miechu w pa pokazywało mi zużycie ramu powyżej 67% a na koniec 87% wiec myślałem ze coś ki pło w systemie wiec reistalke walnąłem i od tamtej poty nie można nic na nim za instalować

Po prostu za dużo vps porobili i jest przeciążenia (tak mi się wydaje)

Uczeń
Opublikowano

Czy problem jest już rozwiązany od strony exone bo ja nadal nie mogę zainstalować żadnej wersji Mysql

logo.png

Opublikowano

No znachory jak tu czytam to co jeden z was to lepszy.

Topic:

- Pierwsza sprawa jest taka iz mysql uaktualnilo sie do wersji 5.5.40 , czyli to juz nie jest jak jeszcze kilka dni wczesniej 5.5.39

- Kolejna sprawa tu dla ciebie sprobuj odpalic : "pkg upgrade" lub "pkg upgrade -f" , akurat nie dam ci gwarancji ze ci zadziala

poniewaz na ta chwile mysql 5.5 wymaga pkg w wersji 1.3.8 a z tego co widze tu na maszynie wersja Freebsd 10.0 to dostepna jest jedynie wersja pkg 1.3.7.

- Musisz poczekac na latke lub dodac recznie

- Kolejna sprawa z instalacja mysql to taka ze niestety nie zainstalujesz poprawnie instalujac tak jak podales wyzej, zapominacie o jednej komendzie przed instalacja mysql bez ktorej wypierdoli wam sockety i nie ustawicie hasla do "mysql -p". Proponuje sie troszke poduczyc i rozwijac umiejetnosci wraz z postepem rozwoju Pozdrawiam.

magdziarzek - Obawiam sie ze to mu nie pomoze. Mysql jest po prostu po aktualizacji. Dla kazdej wersji teraz instalacja jest taka sama. Ale nie martwcie sie , na pewno wam ktos opublikuje niebawem jak instalowac nowe mysql.
Opublikowano

No znachory jak tu czytam to co jeden z was to lepszy.

Topic:

- Pierwsza sprawa jest taka iz mysql uaktualnilo sie do wersji 5.5.40 , czyli to juz nie jest jak jeszcze kilka dni wczesniej 5.5.39

- Kolejna sprawa tu dla ciebie sprobuj odpalic : "pkg upgrade" lub "pkg upgrade -f" , akurat nie dam ci gwarancji ze ci zadziala

poniewaz na ta chwile mysql 5.5 wymaga pkg w wersji 1.3.8 a z tego co widze tu na maszynie wersja Freebsd 10.0 to dostepna jest jedynie wersja pkg 1.3.7.

- Musisz poczekac na latke lub dodac recznie

- Kolejna sprawa z instalacja mysql to taka ze niestety nie zainstalujesz poprawnie instalujac tak jak podales wyzej, zapominacie o jednej komendzie przed instalacja mysql bez ktorej wypierdoli wam sockety i nie ustawicie hasla do "mysql -p". Proponuje sie troszke poduczyc i rozwijac umiejetnosci wraz z postepem rozwoju Pozdrawiam.

magdziarzek - Obawiam sie ze to mu nie pomoze. Mysql jest po prostu po aktualizacji. Dla kazdej wersji teraz instalacja jest taka sama. Ale nie martwcie sie , na pewno wam ktos opublikuje niebawem jak instalowac nowe mysql.

Zainstalowanie wersji mysql 55 czy 56 nie ma żadnego problemu. Wystarczy robic cos z głową, aby poprawnie zainstalowac :)

Ps. Jezeli ktos chce pomocy to moze napisac na gg, ktore mam w profilu.

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

Zainstalowanie wersji mysql 55 czy 56 nie ma żadnego problemu. Wystarczy robic cos z głową, aby poprawnie zainstalowac :)

Ps. Jezeli ktos chce pomocy to moze napisac na gg, ktore mam w profilu.

No ja nie mam problemu z instalacja , ja mam zainstalowane wszystko jak trzeba. Pisze tylko tu dla kolegow aby szli z postepem rozwoju a nie opierali sie na starych TuTach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...