Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Adapter Jack/Chinch firmy hama nie działa

szaumx

Pytanie

Opublikowano

Witam, zakupiłem dziś adapter jack/chinch firmy hama ponieważ w laptopie mam jedno wejście mini jack i mogę podłączyć tylko np. słuchawki a mikrofonu już nie. Więc aby nie używać mikrofonu z laptopa wbudowanego, który jest nie najlepszej jakości jak w mikrofony w laptopach kupiłem adapter, dokładnie ten: http://www.mediamarkt.pl/adapter-hama-jack-3-5-mm-2xrca,id-182389 i gdy podłączyłem jedną końcówkę do laptopa a i do rozchodzących się wejść mini jack podłączyłem słuchawki i mikrofon (wejścia w adapterze są czerwone i białe więc na zmianę podłączyłem i żadne nie działa) to nie chce w ogóle działać. Na opakowaniu znajduje się opis i nawet rysunek, który mówi, że podłącza się do laptopa/komputera a potem do tego np. słuchawki, ale to w ogóle nie działa :( Proszę o pomoc, może kupiłem zły adapter ? Oby nie bo paragonu nie mam :/ Bardzo proszę o pomoc, dziękuję :)

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw sprawdz do czego sa takie adaptery i jaka jest tego konstrukcja a potem kupuj.

Takie przejsciowki stosuje sie do systemow audio a nie jakis sluchaweczek i mikrofonu z tym samym zlaczem.

W tym momencie masz podlaczony mikrofon i sluchawki do jednego WYJSCIA dzwieku na karcie dzwiekowej i to nie ma prawa dzialac. Jesli masz mirkfon pod zlacze chinch to podlacz go do czerwonego zlacza w przejsciowce i potem podlacz wtyk jack do zlacza mikrofonu lub wejscia liniowego na karcie dzwiekowej. Jak nie bedzie dzialac to podlacz mikrofon do bialego zlacza. Jesli sluchawki tez masz ze zlaczem chinch to musisz miec druga taka przejsciowke i wtedy podlaczasz podobnie jak mikrofon, z tym ze wtyk jack podlaczasz do wyjscia audio na karcie dzwiekowej.

PS. Taka przejsciowke / adapter mozna kupic za max 3zl w jakims elektronicznym a nie za 16zl.

Opublikowano

Jeżeli dobrze się orientuje, to jack od słuchawek to port wyjściowy więc mikrofon na nim nie działa. Kup karte dźwiękową usb.

graphic.png

Opublikowano

kupiłem i teraz jak podłączam tą kartę i do tego mikrofon to jak wejdę w opcjach nagrywania to nie mam w zakładce "Niestandardowy" opcji do likwidowania szumu itd. + w zakładce "Poziomy nie mogę zaznaczyć podbicia dB :/ tak jakby ta kata nie miała takiej opcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...