Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Długa przerwa i powrót

Cripzore

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, cześć i czołem (=
Jak łatwo się domyślić po nazwie tematu chodzi o powrót do grafiki po dość długiej przerwie (~8 miesięcy) pomijając jakieś drobne edycje zdjęć czy inne bajery.
Po tak długim okresie właściwie "wegetowania" z grafiką chciałbym się zapytać i dowiedzieć co jest "na topie" aktualnie w grafice wszelako pojętej.
Możemy pominać grafikę 3D bo ona jest drugorzędną sprawą i mniej ograniczoną(przez co bardziej rozbudowaną) niżeli 2D.
Chciałbym wiedzieć jakie efekty w edycji zdjęć, tworzeniu sygnatur, tagów, avatarów są aktualnie lub w ostatnim okresie czasu najczęściej stosowane, jaka stylizacja tekstu czy też dokładnie fonty najczęściej są używane, m.in. też wygląd aktualnie stron internetowych czy też preferencji jak strona "powinna" wyglądać aktualnie - stylizacja z teksturami czy innymi bajerami etc.
Oczywiście nie jestem całkowicie zielony (i  głupi) aby nie zaobserwować np. na tym forum często widzę wykorzystywanie efektu "Smudge", co raz mniej C4D, świetliki i inne bajery a do tego czcionka bezszeryfowa (najczęściej). A co do stron to oczywiście tzw. "Metro style" - tak jak są stylizowane kafelki Windowsa, Facebook, Google, YouTube czy większość innych popularnych stron.
Mam też pewne pytanie odnośnie pewnego określenia, mianowicie: Czy wykorzystywanie istniejącej już grafiki czy jakiś materiałów z internetu inaczej jest nazywane tzw. "grafiką referencyjną"? Gdzieś przeczytałem te określenie (chyba nawet gdzieś tutaj) i teraz nie jestem pewien tego znaczenia.
W każdym bądź razie - wielkie dzięki z góry za odpowiedzi pomocne i związane z tematem, w miarę możliości będę każdego wynagradzał ;)
Strzałeczka! :rolleyes:

5gubmKI.png

Opublikowano

na tym forum często widzę wykorzystywanie efektu "Smudge", co raz mniej C4D, świetliki i inne bajery a do tego czcionka bezszeryfowa (najczęściej)

moda na mpc swoją drogą... :P

A co do stron to oczywiście tzw. "Metro style" - tak jak są stylizowane kafelki Windowsa, Facebook, Google, YouTube czy większość innych popularnych stron

metro to tylko wymyślona przez microsoft nazwa ich kafelkowego dizajnu opartego na tzw. flat designie, który cieszy się aktualnie ogromną popularnością.

---

nawiązując do nurtujących cię pytań - najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu obserwacja odpowiednich stron internetowych / for.

polecam behance, dribbble, awwwards, tagfreak (tagi) i wszelkie blogi graficzne jak np. grafmag, smashing magazine.

Czy wykorzystywanie istniejącej już grafiki czy jakiś materiałów z internetu inaczej jest nazywane tzw. "grafiką referencyjną"?

gdzieś coś ci się chyba przewidziało :P nie ma czegoś takiego, przynajmniej nigdzie niczego o takiej nazwie nie widziałem. być może widziałeś pojęcie "karta referencyjna", która odnosi się do kart graficznych.

Opublikowano

Wielkie dzięki @Rain z odpowiedź i poprawienie mnie co do nazwy "flat design"

A co do tego

gdzieś coś ci się chyba przewidziało :P nie ma czegoś takiego, przynajmniej nigdzie niczego o takiej nazwie nie widziałem. być może widziałeś pojęcie "karta referencyjna", która odnosi się do kart graficznych.

Gdzieś może faktycznie źle sobie przetłumaczyłem to na forum angielskim i mi się ubzdurało :P

5gubmKI.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...