Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie dotyczące silnika.

GGG205

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ! Umiem robić silniki w c++ robiłem już wiele gier, ale ktoś mi powiedział, żebym w nim nie pisał w nim gier. I więc warto nauczyć się lua i do silnika dodać język skryptowy ? Czy po prostu przenieść się na coś lepszego.

Opublikowano

Kali jeść kali pić. Jeżeli ktoś ci napisał żebyś nie robił gier w swoim "silniku" to może znaczyć że jest po-prostu kiepski i tylko wydawało ci się że umiesz stworzyć Game engine.

Czy warto uczyć się lua? Wiesz jako osoba "która" umie zrobić game Engine chyba będzie umiała wymyślić własny język skryptowy... Tym bardziej że było już to wałkowane na warsztacie gd.

Opublikowano

Ok, umiesz pisać silniki i jest to twoje subiektywne zdanie.

Ktoś, prawdopodobnie mniej lub bardziej obiektywnie ci powiedział, żebyś nie robił gry w tym silniku.

To tyle faktów. A teraz pytania:

Co obsługuje twój silnik? To jakieś 3D? 2D? Do czego to w ogóle jest? Bo niektórzy (i nie wiem, czy ty również) w ogóle mylnie używają pojęcia 'silnik'.

Generalnie zawsze byłem zdania, że własne = lepsze. Ale ja to ja, mój kod to lata doświadczeń i praktyki zawodowej. A o tobie nic nie wiem i z tego właśnie powodu odpowiedź na twoje pytanie nie jest możliwa.

Jeśli z użyciem swojego silnika możesz zrobić grę, którą sobie zaprojektowałeś to rób. Jeśli 'silnik' wymaga rozwinięcia to go rozwiń. Jeśli natomiast silnik jest kulawy, rozwijasz go na zasadzie doklejania niespójnych kawałków kodu i zaczynasz się w nim gubić to odpuść sobie. To znaczy, że jednak nie umiesz i jeśli chcesz zrobić coś, co ma ręce i nogi to użyj gotowego rozwiązania. Tylko wybierz jakieś dobre.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...