Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Motion Capture

Qmaszto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio poczytałem trochę na ten temat i jestem ciekaw czy jest możliwość użycia tego w Blenderze czy C4D i czy jest to dostępne dla zwykłego obywatela takiego jak ja? Dokładnie czy są do tego na pewno potrzebme jakieś super drogie kamery, czujniki kombinezony itp. Pytam ponieważ widziałem kiedyś że ktoś używał tej techniki bez czujników itp. 

ruU3AnC.png

Opublikowano

Ostatnio czytałem to do zanimowania całej postacji potrzeba ok. 8-10 kamer na podczerwień I 55 tych białych punktów. Patrząc z ekonomicznego punktu to myślę czy tych kamer ktore kosztują ok. 5 k nie można by zastąpić kamerami z ps3 w ktorej 1 kamera kosztuje 25 zł, a widziałem gdzieś na forum ze te makery zastąpił kulkami stropianowymi . Pozdrawiam

Opublikowano

Nie znam się na tym, ale podejżewam że M$ Kinect też może zadziałać (też wykorzystuje podczerwień) pod warunkiem że napiszesz specjalny program.

Ja słyszałem że minimalna ilość kamer to 20, w pomieszczeniu o kształcie kwadratu po 4 na każdej ścianie + 4 na suficie, ale i tak będzie to mała precyzja.

W Krakowie i Wrocławiu jest Studio Motion Capture i podejżewam że wyjdzie ci to dużo taniej niż robienie własnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...